Keskustelu Leski haluaa myydä luvatta perikunnan omaisuutta

Leski haluaa myydä luvatta perikunnan omaisuutta

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • #23223 Reply

  Janni
  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  Isäni kuoli joitakin vuosia sitten. Häneltä jäi mm. vanha auto, jonka rekisterikirjaan isäni oli merkitty omistajaksi. Äitini haluaa nyt myydä tämän, jo rekisteristä poistetun auton, vaikka me lapset vastustamme myyntiä.
  Kysyisinkin, eikö myynti ole täysin laitonta? Käsittääkseni omistan autosta neljänneksen (meitä lapsia on kaksi).
  Eikö auton myynnistä, rekisteröimättömänkin, tule tehdä kauppakirja tai jonkinlainen luovutustodistus? Me lapset emme mitään papereita aio allekirjoittaa, mutta eihän ostaja välttämättä edes tiedä, että omistajuussuhteissa on mitään epäselvää.
  Järkipuhe ei äitiämme kiinnosta, hän voi mielestään myydä vaikka talonkin meiltä kysymättä (vaikka me lapset olemme siitäkin perineet yhteensä puolet). Mikä siis neuvoksi?

  #23224 Reply

  Nimetön

  Lupa tarvitaan tavalla tai toisella, joko lunastamalla rahalla omaisuudesta ulos tai muuten hyväksymällä. En luonnollisesti tiedä taustojanne, mutta omassa tapauksessa (toinen vanhemmista kuollut) en missään tapauksessa vastusta mitään lesken tekemiä kauppoja – en koe että omistan mitään omaisuutta vielä pesästä, vanhempani ne ovat yhdessä hankkineet ja jos elossa oleva haluaa eläkepäivillään vaikka hurvitella kaikki rahat niin senkun. Ehkä teidänkin perillisten pitäisi hieman tulla vastaan äitiänne, mielestäni hän ihan hyvällä oikeustajulla ja moraalilla kokee omistavansa omaisuutensa (vaikkei lain edessä näin ole)?

  #23244 Reply

  Janni

  Olen myös sitä mieltä, että äitini saa käyttää OMAT rahansa miten ikinä haluaa, enkä ole aiemmin puuttunutkaan mihinkään hänen tekemiinsä taloudellisiin päätöksiin (miksi olisinkaan, kun olen itse aikuinen, omillani toimeen tuleva ihminen). Äitini on myynyt paljonkin isäni omaisuutta, mm. kalliita työkaluja, enkä ole niiden perään kysellyt. Kyseinen auto vain ei ole millään tavalla arvokas eikä sen myynnillä rikastu, mutta sillä on meille lapsille suuri tunnearvo, jonka äitini hyvin tietää. Tarjouduin itse ostamaan auton kalliimmalla kuin ostajan tarjous, mutta tämä ei kelvannut.
  Sen vuoksi kysyin, onko olemassa jotakin lainkohtaa, johon vetoamalla voin totuudellisesti väittää, että myynti on laiton.

  Siitä olen eri mieltä, että äitini saisi myydä talon ja maat meiltä lapsilta kysymättä ja hurvitella kaikki myynnistä saadut rahat. Siihen vetäisin kyllä rajan… Olen perinyt isäni, oli äitini siitä mitä mieltä hyvänsä.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #23261 Reply

  Perijätär

  Kukaan kuolinpesän osakas ei saa yksinään myydä mitään pesän omaisuutta ellei siihen ole annettu hänelle lupaa tavalla tai toisella. Joskus lapset antavat (kirjallisesti) leskelle luvan hallita pesää koko elämänsä ajan. Silloin eivät lapset myöskään maksa perintöveroa. Jos kuolinpesästä ei sovita mitään, kaikki perilliset saavat verolapun omasta osuudestaan, koska omistusoikeus on kaikilla. Se että leskellä on asumisoikeus yhteisessä asunnossa ei muuta lasten/muiden perillisten omistusoikeutta eikä anna leskelle lupaa myydä omaisuutta. Jos ongelmia on luvassa kannattaa perikunnan toimittaa perunkirja kaikkiin mahdollisiin paikkoihin, missä omaisuutta on rekisteröitynä. Näin tieto kuolinpesän omistusoikeuksista tulee kirjattua eikä leski pääse hukkaamaan omaisuutta. Vanha auto ei ehkä ole maailman tärkein juttu, mutta jos se saa lähteä, saattaa muutakin omaisuutta hävitä.

  #23274 Reply

  Nimetön

  Kirjalliset lupaukset pesän hallinnasta ei valitettavasti säästä perillisiä perintöveroilta. Perunkirjoitus tehdään aina, ja sen mukaisesti perilliset maksavat perintöveron. Eri asia on, jos luopuu perinnöstä, mutta silloinkin perintökaaressa seuraava maksaa perintöveron.

Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.
Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)

Vastaa aiheeseen: Leski haluaa myydä luvatta perikunnan omaisuutta32 − 24 =