Keskustelu Mökin ja mökkitontin lahjoitus

Mökin ja mökkitontin lahjoitus

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • #23846 Reply

  mökkeilijä
  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  Moi,

  Tarvitsisimme neuvoa kuinka seuraavanlainen asia voitaisiin hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla ylimääräistä verotusta välttäen.

  Vanhempiemme kesämökki on vain toisen vanhempamme nimissä. Olemme vanhempieni ja veljeni kanssa sopineet yhdessä, että mökissä ja tontissa olevaa omaisuutta alettaisiin siirtää minulle ja veljelleni lain salliman verovapaan vuotuisen lahjoituksen suuruudella. Tarkoituksena on, että vanhemmillamme olisi täysi hallintaoikeus omaisuuteen heidän eläessään jo luovutetun omaisuuden suuruudesta huolimatta. Vanhemmillamme ei ole avioehtosopimusta, eli kiinteistön omaisuuden omistajan kuollessa puolet hänen vielä omistamastaan omaisuudesta siis siirtyisi toiselle vanhemmalle.

  Lisäksi haluaisimme sopia mm., että lahjoitettu ja mahdollisesti vanhempien kuollessa mökkiin liittyvä sekä jo lahjoitettu ja peritty omaisuus ei ole lasten nykyisten tai tulevien puolisojen avio-oikeuden piirissä, eli mahdollisissa lasten avioerotilanteissa omistajuus säilyisi vain minulla ja veljelläni.

  Eli kysymykseni:
  A) Voiko asian sopia yksinkertaisella keskinäisellä sopimuksella?
  B) Koska kyseessä on kiinteistön lahjoitus, vaatiiko se jonkin virallisten tahojen, esim. kaupanvahvistajan hyväksynnön?
  C) Kuinka vuotuiset lahjoitukset käytännössä hoidetaan? Tarvitseeko viranomaisen vahvistuksen jokaiseen lahjoitukseen?
  D) Kuinka suuri vuotuinen verovapaa lahjan suuruun tällä hetkellä on?
  E) Muita suosituksia kuinka asia kannattaisi hoitaa?

  #24269 Reply

  Ehkäpä

  Verottaja kertoo yhdellä puhelinsoitolla lahjoitusrajat ja selittää myös siihen liittyvät muodollisuudet. Koska on kyse suurehkosta omaisuudesta ja lahjasta/ennakkoperinnöstä, kannattaisi varata aika asianajajalta tai oman pankkisi lakimieheltä. Ei tarvitse pähkäillä eikä synny sutta ja sekundaa.

  #24277 Reply

  putte

  a) ei
  b) Jokainen kiinteistön luovutus vaatii kaupanvahvistajan läsnäolon.
  c) Lainhuuto on haettava jokaiseen saantoon.
  d)3399 euroa kolmessa vuodessa.
  e) Jos mökin arvo on vaikkapa 100.000 euroa, niin laskekaa kuinka monta vuosikymmentä operaationne kestää. Tuossa ajassa ehtii tapahtua kaikenlaista. Miettikää operaation järkevyyttä ja sitä miksi ylipäätään haluatte ryhtyä noin omituiseen operaatioon.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #27802 Reply

  Nimetön

  Suosittelen asiantuntija-apua vaihtoehtojen kartoitukseen, mutta lyhyesti:

  Osissa lahjoittamisen verottaja erittäin luultavasti katsoo yhdeksi lahjaksi. Ehkä kannattaisi lahjoittaa kerralla poikien yhteisomistukseen pidättäen elinikäinen käyttöoikeus. Käyttöoikeuden arvo näet vähennetään lahjoitettavan omaisuuden arvosta. Käyttöoikeuden arvo riippuu lahjoittajan iästä. Tämä saattaisi tehdä mökin hallinnoinnin hankalaksi erimielisyyden yllättäessä.

  Ehkä kannattaisi lykätä omistuksen siirtoa ja veronmaksua kuolinhetkeen saakka, perintövero on aavistuksen alhaisempi. Tällöin saattaa tilannekin olla toinen, veljekset tuskin kuitenkaan koko elämäänsä haluavat yhteismökkiä? Mikäli omistava vanhempi kuolee ensin saattaa olla verotuksellisesti edullista jakaa mökki myös leskelle eli kolmeen osuuteen.

  Osituksessa kutakin esinettä ei jaeta osiin vaan tasataan varallisuuden kokonaisarvo. Avioehtosopimus on paras keino, jos tämän haluaa välttää. Lahjakirjalla tai testamentilla voi myös määrätä ettei lahjansaajan puolisolla ole avio-oikeutta kyseiseen omaisuuteen.

  Lahjoitus tulee tehdä kiinteistökaupan määrämuodossa eli mm. kaupanvahvistajan allekirjoitus.

  Paras vaihtoehto riippuu monista seikoista, myös epävarmasta tulevaisuudesta. Perintö/lahjavero on vain noin 10%, sen välttely on joskus tullut kovinkin kalliiksi.

Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.
Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)

Vastaa aiheeseen: Mökin ja mökkitontin lahjoitus14 + = 22