Keskustelu Lomaraha/Lomapalkka/Lomakorvaus

Lomaraha/Lomapalkka/Lomakorvaus

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • #28088 Reply

  Rima
  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  Lomaraha/Lomapalkka/Lomakorvaus. Mikä viidakko. Ei ota erkkikään selvää joten auuttakee.

  "Irtisanouduin" 7.3.2008. Työnantajan mukaan ei työssaolovelvoitetta vaan palkka maksettiin kotiin. Talvilomaa olin ilmoittanut viettäväni 17-27.3.2008. Ilmoituksen olin tehnyt kauan ennen irtisanomista. Tältä ajalta työnantaja ehti maksamaan lomarahan ja lomapalkkaa 8 päivän ajalta. 11.4.2008 makstusta palkasta oli kuitenkin vähennetty nuo jo maksetut lomarahat jotka oli maksettu ennen ja jälkeen "loman" jota en koskaan viettänyt. Työnantajan mukaan lomarahaa ei makseta koska en palaa lomalta takaisin. Lomarahaa ei kuulemma makseta kesäloman osuudeltakaan vaan maksetaan pelkästään lomakorvaus kertyneistä loma päivistä. Työsuhteeni kesto on ollut vuodesta 1998 tuohon irtisanomispäivään saakka.

  Onko tässä nyt toimittu oikein? Millä perustein työnantaja jättää lomarahat maksamatta? Voiko jo maksetut lomarahat pidättää palkasta?

  #28090 Reply

  Toivo

  Lomarahan maksaminen perustuu työehtosopimukseen eikä työntekijällä siten periaatteessa ole ilman eri sopimusta oikeutta lomarahaan. Jos lomarahasta on kuitenkin sovittu joko suullisesti tai kirjallisesti tai sitä on aikaisemmin maksettu, työnantaja ei voi maksamista lopettaa.

  #28091 Reply

  Rima

  Eli koska työnantaja on aikaisemminkin lomarahaa maksanut ei työnantaja voi jättää sitä maksamatta irtsanomisenkaan yhteydessä?

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #28096 Reply

  työnantaja

  Työnantaja toimi aivan oikein. Niistä lomista, joita ei ole pidetty maksetaan vain lomakorvaus työsuhteen päätyttyä. Lomaraha maksetaan ainoastaan työsuhteen jatkuessa loman jälkeen.

  #28097 Reply

  Toivo

  Yllä kirjoittamani teksti on suora lainaus Erton sivuilta.

  http://www.erto.fi/tyosuhdeneuvonta/tyosuhdeopas/vuosiloma/#raha

  #28101 Reply

  Herkko

  Minun mielestäni homma menee niin, että koska sanouduit irti 7.3 ja työsuhteesi oli yhtäjaksoisesti kestänyt yli 5 vuotta irtisanomishetkellä Sinun irtisanomisaikasi on 1kk ja työsuhteesi todellinen päättymispäivä on näinollen 7.4. Se, että työnantajasi päätti vapauttaa Sinut työvelvoitteesta ei ollut enää Sinun hallinnassasi. Jos vapautusta ei olisi tehty, olisit pitänyt lomasi irtisanomisaikanasi ja palannut siltä vielä muutamaksi päiväksi töihin, jolloin Sinulle olisi kuulunut ko. ajalta tuo lomaraha. Joten mielestäni lomarahan pidättäminen palkastasi ei ole oikein. Pitämättömien ja Sinulle lomanmääräytymisvuoden aikana kertyneiden lomapäivien osalta asia on selvä. Sinulla ei ole oikeutta lomarahaan niiden osalta, koska työsuhteesi päättyi Sinusta johtuvista syistä irtisanoutumiseesi ja lomakauden ulkopuolella.

  #34079 Reply

  Asioita tutkiva

  Työnantaja antaa loman – kuulee työntekijää – mutta loma-ajankohtaa ei voi työntekijä itse sanella. Loma voidaan pitää lomana irtisanomisajalla, jos niin sovitaan.
  Liikaa maksetut palkat saa vähentää. Luonnollisesti vähennyksestä olisi ollut ainakin hyvän tavan mukaista ilmoittaa etukäteen. Lomarahan maksamisesta on työehtosopimuksissa erikseen sovittu. Lomakorvaus työsuhteen päättyessä tai loma-ajan palkka työsuhteen kestäessä perustuvat vuosilomalakiin. EK:n sivuilla samoin kuin SAK:n sivuilla on kerrottu pykälät selkeästi.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #34886 Reply

  Maisu

  Lomaraha on entinen lomaltapaluuraha, joka maksetaan työntekijälle, joka loman vietettyään palaa takaisin töihin eli jatkaa työsuhdettaan. Lomapalkka/vuosilomakorvaus sensijaan on talvi- ja kesäloman ajan palkka, joka käsittääkseni on maksettava työntekijälle irtisanomisajan palkan lisäksi, jos lomaa ei ole pidetty ennen irtisanomisajan alkua tai (mutta kukas hullu näin sopisi?) sovittu sisällytettäväksi irtisanomisaikaan.

  Näin sanoisi maalaisjärki eli sinun tapauksessasi lomarahaa ei työnantajan tarvitse maksaa. Toisaalta taas koska et ole viettänyt talvilomaa eikä sinulla ole ollut työvelvoitetta, talviloma kuuluisi maksaa irtisanomisajanpalkan lisäksi samoin kuin kesälomakorvaus. Kannattaisin neuvottelua suoraan työnantajan kanssa tai luottamusmiehen välityksellä.

  Itse sain kesälomakorvauksen vasta sen jälkeen, kun kävimme ammattiliitossa puimassa asiaa. Sen sijaan 3 muuta pidempiaikaista työkaveriani ei ilmeisesti saa rahojaan,sillä ammattiliitosta sanottiin, että työnantaja voi sisällyttää kesäloman irtisanomisaikaan, jos irtisanomisaika sattuu kesälomakaudelle (1.5.-31.8.). Eli toisin sanoen maksetaan kesälomapalkka ja 5 kk:n irtisanomisajanpalkka, vaikka irtisanomisaika on 6 kk. En oikein usko tuota, täytyy käydä vielä lakimiesten puheilla, varsinkin kun työpaikalla sovittiin suullisesti toisin. Että näin ne työnantajat sahaa hyväuskoisia työntekijöitä silmään.

  #34926 Reply

  palkanlaskija

  Tähän on sataprosenttisesti oikeaa vastausta vaikea antaa, koska et kerro minkä työehtosopimuksen viidakkoa pitäisi tulkita.

  Mutta sitten; pääsääntöisesti lomarahaa = ent. lomaltapaluurahaa ei makseta pitämättömästä lomasta. Työnantajalla on oikeus määrätä loman ajankohta.
  Sillä, että olet ilmoittanut pitäväsi loman tiettynä ajankohtana ja sitten irtisanoudut, ei varsinaisesti ole merkitystä. Työnantaja voi päättää tuon loman maksamisesta rahana.
  Lomaa ei tuossa tilanteessa ole pakko antaa kun työntekovelvoite päättyi.

  Eli sinulle siis kuuluu lomakorvaus työsuhteen päättyessä pitämättömästä lomasta, ei lomapalkkaa, eikä lomarahaa.

  Työnantajalla on oikeus pidättää nuo maksetut lomarahat palkasta.

  Mitä tulee yhteen näistä ketjun kysymyksistä, voiko loman määrätä irtisanomisajan yhteyteen; kyllä voi. Työnantajalla on loman määräämisoikeus ja kun pitkä irtisanomisaika osuu lomakaudelle, niin loman voi sijoittaa osaksi irtisanomisaikaa.

Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.
Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)

Vastaa aiheeseen: Lomaraha/Lomapalkka/Lomakorvaus4 + = 6