Keskustelu Eräpäivä EU:ssa

Eräpäivä EU:ssa

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • #37955 Reply

  Ritva
  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  Maksoin Ranskaan Nordean kautta maksun, johon merkitsin muutamaa päivää aikaisemmin eräpäiväksi 15.10. Tiliotteessani maksupvä ja arvopvä ovat 15.10. Nordea kuitenkin ilmoitti kysyessäni, että arvopäivä oli 19.10. Ongelma on siinä että ranskalainen maksunsaaja – verovirasto – on lähettänyt lisälaskun myöhästyneestä maksusta. Veron eräpäivä (date limite de paiement) oli 15.10.

  Kysymykset kuuluvat:
  mitä tarkoittaa eräpäivä, jos maksu maksetaan EU:n sisällä? Pitääkö maksajan maksaessaan EU:n sisällä tietää, milloin maksu on vastaanottajamaassa perillä tai kenties virkailijan pöydällä tulostettuna?
  Ranskan verottajan viestissä on päivämääräksi merkitty peräti 17.11. (etabli) eli tarkoittaneeko, että maksu olisi ollut matkalla reilun kuukauden.

  Jos Nordea on viivytellyt maksussa, kuka maksaa viivästysmaksuni Ranskaan?

  Entä jos Ranskan verottaja on väärässä – mikä on EU-kansalaisen oikeusturva ? Miten tulee toimia?

  #37957 Reply

  Jotenkin näin se menee…

  Kun olet laittanut maksun maksuun, niin se lähtee ajallaan. Kaikki suomalaiset pankit toimivat näin ja maksu lähtee johonkin yhteistyöpankkiin jossain toisessa maassa (voi olla maksun saajan maa tai joku muu maa, riippuu minne rahat on menossa) ja sieltä sitten eteenpäin, eli välissä voi olla siis useampikin pankki. Nämä pankit sitten saattavat pitää rahoja itsellään päivän pari, en muista tarkkaan mikä on maksimi aika maksun perillemenoon, oliko 3 vai 5 päivää vai jotain. Euromaksualueella se tulee muuttumaan yhdeksi päiväksi (muistaakseni) mutta kaikki maat eivät ole vielä valmiita tähän uuteen sepaan, kuten suomalaiset pankit enkä muista koska tämä säädös tulee voimaan. Eli maksussa on varmaankin toimittu ihan lakien mukaan, sinun vain olisi pitänyt maksaa lasku muutamaa päivää aikaisemmin varmistaaksesi sen perillemeno ajoissa. Eräpäivähän ei muutu oli laskun lähettäjä kuka tahansa tai tuli se mistä tahansa. Ellei sitten ole pyhä tms. samana päivänä.

  #37960 Reply

  ww

  no vastaisuuden varalle niin EU maksuna pankin kautta niin rahat pitäisi olla perillä verovirastossa 3 päivän sisällä about toiseen eu maahan.

  Maksu on EU-maksu, kun seuraavat edellytykset täyttyvät:

  * kyseessä on EU-maasta*, Islannista, Norjasta tai Liechtensteinista toiseen EU-maahan, Islantiin, Norjaan tai Liechtensteiniin maksettava maksu
  * maksu on euromääräinen
  * maksun suuruus on enintään 50.000 euroa
  * saajan tilinumero on ilmoitettu IBAN-muodossa (International Bank Account Number)
  * saajan pankin BIC/SWIFT-koodi on annettu maksun tiedoissa
  * maksaja ja saaja maksavat omat kulunsa.

  mutta tosiaankin kyllä ranskan verokarhulla on oikeus periä viivästyskorkoa jos lasku ei ole ajallaan siellä eräpäivänä.
  pitää ottaa huomioon se että jos maksaa normaalina maksuna sen niin siinä saattaa kestää jopa viikkoja ennenkuin rahat ovat verokarhun tilillä mutta eu maksuna asia hoituu paljon nopeammin ja varmemmin.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #37967 Reply

  Ritva

  Kiitokset vastauksista! Tiliotteessa on selvästi sanottu, että maksuni oli EU-maksu. Eli vielä: onko silloin EU-direktiivien mukaan riittävää, että arvopäivä ja maksu- ja kirjauspäivät ovat se samainen eräpäivä joka on saamassani (vero)laskussa mainittu?

  Näinhän siis kuvittelin ohjelmoidessani maksun tarkoituksella jo päiviä aikaisemmin nettipankissa. Outona pidän sitä, että pankkini vastaa tiedusteluuni, että maksu on lähtenyt pankista arvopäivällä 19.10. kuten sitäkin että ranskalainen verottaja ei olisi saanut maksua kuin vasta yli kk:n kuluttua.

  Tosin tämä ei ole eka kerta. Kun tuolloin asiaa selvittelin ja lisälasku osoittautui aiheettomaksi, jäi hieman käsitys, että sikäläisessä verovirastossa ’kokeiltiin’ menisikö lisärahastus läpi täällä päässä… ja että jostain syystä haluavat henkilökohtaista kommunikointia. Silloin on hyvä olla jotain perusteluja, joita täältä nyt haen viisaammilta.
  Verojen maksu netin kautta ja vielä ulkomailta lienee Ranskassa edelleenkin aika harvinaista, kenties jopa epäilyttävääkin. Siellä kun edelleen yleisesti maksut maksetaan sekillä joka lähetetään kirjeenä postissa.

  #38062 Reply

  Ritva

  Tiedoksi mahdollisille kiinnostuneille tarinan happy end.
  Pankkini oli antanut hieman erheellistä tietoa siitä milloin maksu oli lähtenyt tililtä. Se oli lähtenyt ajallaan ja ollut kahden päivän kuluttua vastaanottajan pankissa. Siten kotimaiseen pankkipalveluun myös EU-maksujen osalta voi luottaa. Jos olisin maksanut SEPA-maksuna, se olisi ollut vastaanottajan tilillä jo seuraavana päivänä. Syytä siihen, että Ranskan verottajan mielestä maksu oli ollut perillä vasta kuukauden kuluttua, en tiedä. Mutta lähetettyäni kopion maksutositteestani, ilmoitettiin ettei tarvitse maksaa lisää. Eli tarvittiin pientä kommunikointia vastaanottajan kielellä. Ilmeisesti laskussa oleva eräpäivä on siis myös EU-tasolla se päivä jolloin täällä voi maksaa EU- tai SEPA-maksuja EU-maihin.

Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.
Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)

Vastaa aiheeseen: Eräpäivä EU:ssa− 4 = 1