Keskustelu Toissijaisen perillisen oikeudet

Toissijaisen perillisen oikeudet

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • #42664 Reply

  T.Koskinen
  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  Sisareni kuoli noin vuosi sitten. Hän oli naimisissa, mutta heillä ei ollut lapsia, eikä myöskään minkäänlaista testamenttia. Meidän molemmat vanhempammekin ovat kuolleet. Sisareni omaisuus jäi perinnöksi hänen miehelleen, mutta olen saava edesmenneen sisareni osuuden jahka mieskin on kuollut – johon voi mennä vuosikymmeniä – olen siis ns. toissijainen perillinen. Onko minulla oikeutta vaatia pesän jakoa sisareni lesken vielä ollessa elossa, tai voidaanko pesää jakaa edes siinä tapauksessa että leski haluaisi jaon tehdä eläessään? Koska tilanne tosiaan saattaa jäädä avoimeksi vielä mahdollisesti vuosikymmeniksi – siskoni kun oli varsin nuori – onko mahdollista että leski tuhlaa/kuluttaa sisareni omaisuuden? Omaisuutena on mm. kohtuullinen määrä tilillä olevia varoja.

  #42672 Reply

  öömappi

  Voit nyt vain odotella lesken kuolemaa. Aika näyttää mitä on jäljellä lesken kuollessa. Leski saa kuluttaa, mutta ei saa testamentata siskoltasi perimäänsä osuutta. Tasingon osuus on eri asia. Ilmeisesti leski voisi vaatia tehtäväksi osituksen jo nyt hänen ja teidän toissijaisten perillisten välillä. Tämäkään ei sinänsä tarkoittaisi varsinaista jakoa, vaan leski saa pitää pesän hallinnassaan.
  Puhut vain sisaresi jäämistöstä, mutta hommahan ei mene pelkästään niin, vaan köyhempänä leski on nyt saanut osan tasinkona ilman perintöveroa. Myös lesken kuoltua hänen omakin omaisuutensa on mukana jäämistössä, joka hänen jälkeensä jaetaan lähtökohtaisesti puoliksi kummankin toissijaisille perillisille. Poikkeukselliset varallisuuden muutokset voidaan sovitella tasajaosta poikkeavaksi, joko sopimalla tai oikeudessa.
  Tässä tämmöinen likimääräinen ennuste kysymykseesi, mutta lesken ollessa suostuvainen ositukseen/jakoonkin, niin menkää lakimiehen puheille oikeiden asiakirjojen teettämiseksi.

  #42674 Reply

  putte

  Öömappi jo vastasi tyhjentävästi, mutta kannattaa huomata, että sisaresi perinyt leski saa vallita perintöä täysin. Hän voi paitsi kuluttaa, niin myös myydä tai jopa lahjoittaa sen pois, kenelle vain tahtoo. Ainoastaan testamenttaaminen ei ole mahdollista. Toissijaiselle perilliselle jää mitä on jäljellä, jos mitään on jäljellä. Mainitsit jäämistön koostuneen rahasta. Se on hupaisaa kulumaan, joskin hyvin sijoitettuna tuottaa toissijasille perillisille tai heidän jälkeläisilleen hyvin kasvaneen pääoman.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #46856 Reply

  tiiuli

  Isäni veli kuoli 90-luvulla. Naimisissa, ei lapsia. Leski elää. Perunkirjoituksessa isäni mainittiin toissijaiseksi perilliseksi. Isän veljellä ja puolisollaan oli 60-luvulla tehty testamentti, jossa heidät oli määrätty perimään toistensa koko omaisuus.

  Isäni kuoli vastikään. Veljen lesken kuoltua on ilmeisesti niin, että hänen kuolleiden sisarustensa lapset perivät kaiken veljen ja tämän lesken omaisuuden mukaanlukien isäni suvulta peritty omaisuus eikä meille isäni jälkeläisille kuulu mitään? Ja tilanne olisi ollut täysin päinvastainen, mikäli isäni veljen vaimo olisi kuollut ensin ja isäni veli myöhemmin?

Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.
Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)

Vastaa aiheeseen: Toissijaisen perillisen oikeudet− 4 = 1