Keskustelu Avoliitto, yhteinen asuntolaina, ero.

Avoliitto, yhteinen asuntolaina, ero.

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • #44183 Reply

  Eroava avomies
  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  Olemme puolisoni kanssa avoliitossa ja meillä yhteinen asuntolaina. Miten lainan kanssa käy erotilanteessa? Olen maksanut lainasta ja oikeastaan kaikesta muustakin suurimman osan, sillä puolisoni on ollut työtön koko sen ajan kun lainaa on maksettu. Minulla on siis kyky maksaa laina ja kaikki muut myös yksin.

  Tärkein asia on kuitenkin se, että miten sopuisassa erotilanteessa voin ottaa lainan omiin nimiini? Kuinkan paljon minun käytännössä pitää maksaa puolisolleni ostaakseni hänen osuutensa? Lainaa on siis noin 130 000 ja vasta muutama kuukausi on asuttu yhdessä. Puolisollani ei ole vaateita, mutta mitä laki sanoo?

  #44190 Reply

  hopihopi

  Taitaapi olla niin, että se mitä olet tähän mennessä maksellut puolisosikin puolesta on perheen elatusta. Jos puolisosi suostuu ja jos lainaa on jo lyhennetty, niin lainan lyhennyksestä hänen puolikkaansa saisit hyväksesi.
  Sovitte asunnolle hinnan, siitä pois koko jäljellä oleva velka. Jos jäi plussalle, niin ostat (kauppakirja) puolisosi osuuden asunnosta tällä plussan puolikkaalla.
  Ilmeisesti asuntonne osakekirja on pankissa panttina, eli sovittuanne kauppahinnan yms., niin menette pankkiin tekemään kauppakirjan ja sopimaan laina sinun nimiisi.

  #44192 Reply

  Eroava avomies

  Kiitos vastauksesta. Yksi kysymys:

  "Sovitte asunnolle hinnan, siitä pois koko jäljellä oleva velka. Jos jäi plussalle, niin ostat (kauppakirja) puolisosi osuuden asunnosta tällä plussan puolikkaalla."

  Näin uskoinkin että se menisi. Onko asunnon hinta siis meidän sovittavissa vai onko se aiempi ostohinta? Voimmeko siis sopia asunnon hinnan sellaiseksi, että tuon laskutoimituksen jälkeen (asunnon arvo miinus maksettu laina) en jäisi hänelle mitään velkaa?

  Verottajaa tämä varmaan kiinnostaa jollain tavalla?

  Pankin kanssa ei ole vielä puhuttu ja veikkaisin että pankki voisi haluta lisää takaajia. Minulla on kuitenkin antaa näyttöä siitä, että pärjään lainan kanssa myös yksin (kuten aiemmin mainitsin ja tähän lisättynä lähitulevaisuudessa tulevat palkankorotukset). Onko kokemusta miten pankki tähän suhtautuu? Kiitos vastauksista.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #44193 Reply

  Nimetön

  Tottakai voitte sopia asunnon nykyiseksi hinnaksi mitä tahansa, mutta oikeudenmukaista puolisollesi on käypä hinta, joka ei paljon poikkea hiljakkoin ostamanne asunnon ostohinnasta.
  Kauppakirjaan tulee asunnon hinnaksi sopimastanne hinnasta puolikas ja sitä verottaja vertaa asunnon ostohinnan puolikkaaseen, että saiko puolisosi kaupassa myyntivoittoa. Myyntivoitosta määrätään luovutusvoittoveroa 28% myyjälle ja sinä ostajana maksat ostamasi puolikkaan hinnasta varainsiirtoveroa 1,6% tai kiinteästä (talo) 4%. Kauppakirjaan tulee laskelma jäljellä olevasta puolisosi lainan puolikkaasta ja erotus on puolisolle maksamasi todellinen summa, kun otat hänen lainaosuutensa itsellesi.
  Se on keskinäinen asianne ja selkeintä sopia kauppakirjan ulkopuolella, että onko puolisosi velkaa sinulle hänen puolestaan maksamistasi lainan koroista ja lyhennyksistä tms. miten olette raha-asianne sumplineet.

  En ole varma haluaako jopa lainoittanut pankki hoitaa asian paperilla ehkä niin, että otat uuden lainan, jolla maksat puolisollesi velattoman asunnon puolikkaan ja puoliso maksaa heti pankille jäljellä olevasta lainastanne oman puolikkaansa.

  #44194 Reply

  Eroava avomies

  Kiitos! Selvensi asioita paljon.

  #44196 Reply

  Nimetön

  Muutamia kuukausia asuttu vasta yhdessä, ostettu kuitenkin asunto (iso investointi, jota TOIVOTTAVASTI on harkittu huolellisesti etukäteen) ja nyt jo erotaan. Toivottavasti ette nyt tee mitään hätiköityjä ratkaisuja, ei ihmissuhteissa pidä heti antaa periksi (ellei suhteessa ole ollut uskottomuutta tai väkivaltaa).

Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.
Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)

Vastaa aiheeseen: Avoliitto, yhteinen asuntolaina, ero.3 + 5 =