Keskustelu milloin tulee indeksikorotus

milloin tulee indeksikorotus

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • #4963 Reply

  kata
  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  Kuka osaa sanoa milloin on mahdollisuus saada indeksikorotus? lapsi syntyi -98, elatusvelvollisuus
  -99 lähtien, mentiin käräjille -2000, elatusmaksu tuli takautuvasti maksuun, ja vieläkin saan tuon -99 mukaisen summan. Onko oikein?

  #10206 Reply

  Nimetön

  Niin, milloin tulee indeksikorotus. Onko tullut vuonna 2005?
  Eurojen myötä kaikki on kallistunut. Rikkaat puhukoot mitä puhuvat. Köyhyys on sitä, että edelleen on käännettävä eurot markoiksi, KOSKA TULOT OVAT SAMAT KUIN MARKKOJEN AIKANA. Elatusmaksut, työttömyyspäiväraha, eikä työtä ainakaan pienemmillä paikkakunnilla saa. Murrosikäisen kanssa ei tee mieli matkustaa kotipaikkakunnalta Helsinkiin,jossa työtä olisi. Yksin kyllä voisin, mutta ei murrosikäistä sairasta ja oppimisvaikeuksistä kärsivää lasta voi kotijuuriltaan sinne raahata. Tulee vaan enemmän vaikeuksia.
  Rikkaat eivät laske eroja markka- ja eurohintojen välillä. Tulot ovat samat, mutta ruuan, asumisen, elämisen, bensan ym ym HINTA ON NOUSSUT ROIMASTI…kUKA NE VOITOT KÄÄRII???? Elatusmaksukaan ei nouse….

  #10207 Reply

  VTT

  Ideksikorotus tehdään vuosittain. Elatusapujen ja elatustuen tarkistuksen perusteena käytetyn elinkustannusindeksin muutos lokakuusta 2001 lokakuuhun 2004 oli 3,9 %. Koska nousu on alle viisi prosenttia, elatusapuihin ja elatustukeen ei tehdä indeksitarkistusta vuoden 2005 alusta.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #10330 Reply

  Mami

  Elatusvalvollisen kuuluu tehdä korotus ilman eri pyyntöä silloin, kun indeksikorotusta koskeva ilmoitus julkaistaan lehdissä vuoden vaihteessa. Jos korotuksia ei ole kohdallasi koko aikana tehty, ota pikaisesti yhteys omaan sosiaalitoimistoosi. Sosiaalitoimisto (ainakin omalla paikkakunnallani) hoitaa asian puolestasi ja voi jopa periä rästit suoraan asianomaisen tililtä niin kuin muutkin elatusmaksurästit. Tietysti on asiallista kokeilla vapaaehtoista tietä ensin. On elatusvelvollisen oma vika, että rästejä on päässyt kertymään. Tosin ihmettelen, miksi et itse ole aikaisemmin puuttunut asiaan, ei näitä kukaan sinun puolestasi valvo.

  #10331 Reply

  Mami

  Eikä indeksikorotusta tehdä vuosittain, indeksitarkistus tehdään vuosittain ja sen perusteella päätetään, tehdäänkö korotus vai ei.

  #13790 Reply

  kiinnostunut

  Exäni ilmoitti että tänä vuonna tulee elatusmaksuihin indexikorotus. Pitääkö tieto paikkansa? Yritin löytää tietoa sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta, mutta ainakaan siellä ei asiasta mitään mainintaa ollut. Eikö asiasta olisi pitänyt tiedottaa ja vuoden vaihteessa, jos korotus tänä vuonna olisi tullut?

  #13800 Reply

  Indeksi

  Elatusapumaksu on sidottu elinkustannusindeksiin. Vuonna 2006 ei tule indeksikorotusta. Edellinen indeksikorotus 5 % tuli 1.1.2002 alkaen ennen 1.1.2000 vahvistettuun elatusapuun.

  Indeksikorotukset lasketaan elatusavun vahvistamisvuoden mukaan siten, että vahvistamisvuotta seuraava indeksikorotus hypätään yli ja vasta seuraava korottaa elatusapua.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #18779 Reply

  Minä vain :)

  Muistaakseni indeksikorotus tuli vuonna 2000. Mekään emme sitä saaneet, koska meillä oli uusi elatusopimus ja tähän asiaan liittyy se ihana "yliheittosääntö". Eli jos elatussopimus on tehty edellisenä vuotena, niin korotusta ei tule seuraavan vuoden alusta.

  Vasta sitä seuraava indeksi korotus astuu tässä tilanteessa voimaan…. Muistaakseni vuoden 2000 jälkeen on tullut kerran indeksikorotus.

  Pitää itse huolehtia, muuten ei voi periä mitään ellei ole edes itse tietoinen, mitä kuuluu saada.

  #18782 Reply

  Samassa tilanteessa ollut

  Lastenvalvojalta ts. kirjaamosta saat tarkat tiedot indeksikorotuksista. Niitä on tullut tuona aikana ja ne on mahdollista periä takautuvasti elatusvelvolliselta.

  #22398 Reply

  Nyt tuli

  "Elatusapumaksu on sidottu elinkustannusindeksiin. Indeksikorotusmerkintöjä saa halutessa alueellisista perhekeskuksista. Vuoden 2007 alusta tuli indeksikorotus 5%. Se koskee ennen 1.1.2002 vahvistettuja elatusapuja. Edellinen indeksikorotus 5 % tuli 1.1.2002 alkaen ennen 1.1.2000 vahvistettuun elatusapuun. Indeksikorotukset lasketaan elatusavun vahvistamisvuoden mukaan siten, että vahvistamisvuotta seuraava indeksikorotus hypätään yli ja vasta seuraava korottaa elatusapua." (http://www.espoo.fi/) Sivuilta löytyy myös taulukko aiemmin tehdyistä korotuksista.

  #36894 Reply

  Sari

  Olen itse ollut elatustuissa töissä ja nyt en muista jokaista vuotta milloin indeksikorotukset ovat tulleet, mutta sinun kannattaa käydä lastenvalvojien toimistossa, jossa sihteeri tarkistaa korotukset ja merkitsee ne sinulle sopimukseesi. Sinä voit takautuvasti 5 vuotta hakea niitä elatusvelvolliselta esim. ulosotosn kautta.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #55372 Reply

  mona

  Tietääkö joku tuliko indeksikorotus v 2008. Olen tilanteessa, jossa pitäisi hakea takautuvasti indeksikorotukset elatusvelvolliselta viiden vuoden ajalta. Sos.toimen hapan virkailija on merkinnyt tiedot vain v 2009 lähtien, vaikken ole saanut koskaan indeksikorotuksia elatusvelvolliselta. Lisäksi kuuluisi lukemani mukaan saada viivästykorot, joista virkailija ei myöskään mitään puhunut.

  #55382 Reply

  Nimetön

  HEI

  oLETPAHAN AIKA MOISESSA LIITERISSÄ SANOISINKO MUTTA ÄLÄ VÄLITÄ, SAAT SELKOA OIKEISTA PAIKOISTA MENE KYSYMÄÄN OIKEUSAPU TOIMISTOLTA NIIN HE KYLLÄ SIEL’Ä OSAAVAT NEUVOA ETTÄ MITÄ TEET SEURAAVAKSI. ONNEA SINULLE YLLIN KYLLIN TSAU

Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.
Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)

Vastaa aiheeseen: milloin tulee indeksikorotus8 + 1 =