Keskustelu Kelan opintotuen takaisinperintä, veronpalautus ulosottoon

Kelan opintotuen takaisinperintä, veronpalautus ulosottoon

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 47)
 • #49364 Reply

  Ulosotossako?
  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  Opintotukeni on takaisinperinnässä Kelassa. Olen tehnyt tukien maksusuunnitelman ja edennyt sen mukaan. Olen maksanut jokaisen laskun ajallaan.

  Maksusuunnitelman toteuttamisesta huolimatta, Kelan käytäntö muuttui ilmeisesti tämän vuoden toukokuussa niin, että jos henkilöllä on maksusuunnitelma, henkilölle tulevat veronpalautukset peritään ulosotossa. Eli vaikka en ole jättänyt yhtäkään maksuerää maksamatta tai maksanut niitä myöhässä, veronpalautukseni on ulos-otossa. Vaikka tämä mainitaan lyhyesti yhdellä virkkeellä Kelan lähettämässä toukokuisessa kirjeessä toisella sivulla maksuerien jälkeen, en koe olevani ilmoittanut että olen sitoutunut veronpalautusperintään ulosoton kautta.

  Tästä seuraa, että saan ulosottoon merkinnän. Vaikka maksaisin nyt koko laskun tänään, ulosottoon jää silti merkintä laskusta (ns. peruutettu lasku). Tämä tieto on ulosotossa julkista, ulosottotodistuksen saa kuka vain 8.6 eur:n maksua vastaan. Merkintä säilyy kaksi vuotta.

  Olen huolissani oikeusturvastani: saako Kelan perintäyksikkö laittaa veronpalautukseni ulosottoon ja täten aiheuttaa minulle ulosottomerkinnän, vaikka olen maksanut laskut sovitusti ja ajallaan ja edennyt maksusuunnitelman mukaan? Onko tämä laillista? Lisäksi tästä kertyy ulosottokuluja.

  MIelestäni tietoni jäävät julkiseen ulosottorekisteriin täysin aiheetta. En ole syyllistynyt laskujen maksamatta jättämiseen tai laskujen maksamiseen myöhässä.

  #49366 Reply

  wwww

  voit valittaa asiasta vakuutusoikeuteen ja tehdä kelan toimista kantelun oikeusasiamiehelle eduskuntaan ja tämä henkilö sitten tutkii että onko se lainmukaista että peritään ulosottotoimin vaikka sulla on ollut selkeä maksusuunnitelma.
  käsittääkseni kun maksusuunnitelma tehdään niin se sitoo kumpaakin osapuolta mikäli maksut suoritetaan ajanmukaisesti joka kk…eli voiko sitä yksipuolisesti muuttaa ihan miten sattuu..sen voi oikeusasiamies selvittää.

  #49368 Reply

  Ulosotossako?

  Kiitos vastauksesta! Olen tehnyt valituksen Eduskunnan Oikeusasiamiehelle. Mainittakoon että Kelan lähettämässä maksusuunnitelmassa mainitaan viimeisellä sivulla yhdellä virkeellä "Osamaksusuunitelman tekeminen ei estä mahdollisten veronpalautusten ulosmittaamista". Tämä on mainittu osamaksuerien jälkeen viimeisellä sivulla, josta sitä ei huomaa. En koe, että olen tehnyt tällaista sopimusta Kelan kanssa, vaan tämä on Kelan yksipuolisesti sanelemaa politiikkaa. Onko siis lainmukaista, että maksusuunnitelmaa noudattavan henkilön veronpalautukset menevät ulosottoon aiheuttaen julkisen ulosottomerkinnän rekisteriin ja mahdollisen maineen tahraamisen? Myöskään mitään muistutusta tms. maksueristä ei ole Kelalta tulllut, vaan vain pelkkä jälki-ilmoitus, että veronpalautus on ulosotossa.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #49370 Reply

  Hohhoijjaa

  Käsittämätöntä toimintaa Kelalta jälleen kerran!

  Huomenna taistelemaan kelan toimistoon. Mielelläni ottasin neuvoja vastaan minne toi valitus täytyy tehdä. Monella voi olla kyllä veronpalautusrahoilleen suunnitelmia. Kelan taktiikka taitaa siis olla sellainen että hankitaan "velallisen" verotiedot, ja jos palautusta niin laitetaan velat ulosottoon mahdollisimman lähellä veronpalautuspäivää ettei asiaan keretä välttämättä reagoida ja kela saa perittävänsä.

  #49372 Reply

  ahdistunut

  Mulla ihan sama juttu ja meidän pienen perheen joulu on menetetty tältä vuodelta. Onneksi lapset vielä pieniä niin eivät osaa odottaa vielä ihmeellisiä joululta. Olen kotona lasteni kanssa jotka ovat syntyneet opiskelujen päättymisen jälkeen ja olen maksanut liiallista opintotukea pienissä erissä takaisin. Tämä liika opintotuki tuli kevät-lukukaudelta. Valmistuin toukokuussa enkä keväällä käynyt töissä, mutta heti kesäkuusta aloitin käymään töissä kokopäiväsesti ja PAM tulerajat paukkui jo marraskuussa. Jouduin siis maksamaan koko kevään tuet takaisin. Hieno järjestelmä!

  Eilen sain lähestulkoon sydänkohtauksen kun sain kirjeen jossa luki "Ulosottovirasto", paniikki iski enkä ymmärtänyt lainkaan. 20 minuuttia jonotin kelan perinnän vaihteessa kunnes sain vastauksen "ei voi mitään tehdä". Ihminen langan päässä oli aidosti pahoillaan ja kehoitti tekemään valitusta jonnekin eduskuntaan tai jonnekin. En muista enää, olin niin järkyttynyt. Hän kuitenkin vakuutti ettei tästä tule merkintää mihinkään. Pitää varmaan tarkistaa uudestaam koska aloittaja niin väittää kuitenkin.
  Ihan kamalaa.

  #49373 Reply

  Ulosotossako?

  Tästä ei tule luottorekisterimerkintää, eli luottotiedot eivät mene. Mutta kun ulosottoon soittelin, niin he sanoivat, että tästä jää merkintä heidän ulosottorekisteriinsä ja tällaisen ulosottotodistuksen voi kuka vain tilata henkilöstä. Eri asia on sitten, kuka näitä lähtee tilailemaan: uskon ja toivon, että esim. työnantajat ei. Ei tunnu kuitenkaan kivalta, että tällainen mahdollisuus edes on olemassa, koska en koe tehneeni mitään väärin maksujen suhteen vaan olen säntillisesti noudattanut maksuohjelmaa.

  #49374 Reply

  ahdistunut

  Siis tämä on ihan järkyttävää! Tää ei voi olla laillista! Nyt täytyy alkaa purnaamaan. Tietää ainakin että meidän viikonlopun lehdessä on juttu tästä.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #49375 Reply

  Kelasotto

  Kelalle soitettu, ei luottotietomerkintää. Ulosoton pakeilla käyty, ei merkintää luottotietoihin. Tämä tarkistettiin jopa koko paikallaolleelta henkilökunnalta. Mikäs tämä ulosottorekisteri on? Kuinka kauan tällainen voi olla jossain kirjoissa ja kansissa?

  Todella todella todella ärsyttävää yksipuoleista byrokratiaa.

  #49376 Reply

  ahdistunut

  Laitoin ilta-sanomiin s-postia, jos uutisoisivat sitä kautta. Tietäväthän muut ensi vuonna jos joutuu maksamaan takaisin. Kela sivuilla ei lainkaan mainintaa tästä uudesta tavasta ja se mitätön teksti kakkosivulla on hämäävä. Miksei suoraan " maksusopimus voimassa sovitulla tavalla. Kela pidättää oikeuden ulosmitata veronpalautusta perinnässä olevan summan lyhentämiseksi. "tai tulee ulosmittaamaan veronpalautuksista" sitten olisi selkeää, järkeenkäypää ei siltikään!

  #49377 Reply

  MK

  Hei, et ole yksin asian kanssa. Lukuisille muille on käynyt samoin. On äärettömän tärkeää, että valitamme tästä 1. kelaan 2. ulosottovalitus 3. eduskunnan oikeusasiamiehelle.

  Onkin mielenkiintoista tietää, voiko lakia tulkita näin monella tapaa, kuten Kela on tässä tapauksessa tehnyt?

  #49378 Reply

  Ulosotossako?

  Kyllä itsekin mietin, että kysyisin olisiko esim. HS kiinnostunut tekemään juttua tästä, koska aika mielenkiintoiselta tämä vaikuttaa. Luulen että ajatus oli alunperin hyvä; periä saatavat veronpalautusten kautta. Mutta toteutus on surkea ja luulen, että tässä ei ole otettu huomioon ulosottoprosessia ja sitä että tämä aiheuttaa merkinnän ulosottoon, mikä on aivan kohtuutonta. Luulin tekeväni molempaa osapuolta tyydyttävän maksusuunnitelman, mutta totuus on toinen ja nyt tuntuu että puukotetaan selkään ilman syytä.

  Ulosottomerkintä tarkoittaa sitä, että ulosottoon tulee merkintä siitä, että laskusi on käynyt ulosotossa. Tämä on julkista tietoa ja tällaisen ulosottotodistuksen saa ulosotosta kuka vain 8.6eur maksua vastaan. Vaikka tänään maksaisitte koko laskun, merkintä jää silti (ns. peruutettu maksu ulosotossa). Kaiken hyvän lisäksi ulosottahan maksaa niin teille kuin minullekin (taulukkomaksu). Taulukkomaksu menee velan mukaan.

  Mainittakoon että Kelan lähettämässä maksusuunnitelmassa mainitaan viimeisellä sivulla yhdellä virkeellä "Osamaksusuunitelman tekeminen ei estä mahdollisten veronpalautusten ulosmittaamista". En vain ymmärrä miksi näin tehdään maksusuunnitelmaa noudattavalle henkilölle ja karuja seuraamuksia siitä että ulosottoon on jouduttu (ilman kunnon syytä). Itse en kyllä tätä purematta niele ja tulen käyttämään kaikki mahdolliset kanavat, joita tällainen byrokratian myllyyn joutunut pieni ihminen voi.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #49379 Reply

  MK

  Ai niin.. ja vinkki Hesarin kotimaan toimitukseen lähetetty juttuaiheesta. Toivottavasti media ottaisi tämän asian käsittelyyn.

  #49380 Reply

  Kelasotto

  "Saitko ilmoituksen veronpalautusten ulosotosta? Asutko helsingissä? YLE uutiset tekee asiasta juttua tänään, ottaisitko yhteyttä: Saija.Nironen@yle.fi. Olisi kiva, jos ehtisit kirjoittaa mahdollisimman pian, kiitos."

  Ylläoleva kopioitu Kelan keskustelufoorumilta:

  http://www.kela.fi/in/internet/keskot.nsf/WWWAlldocsById/54A54F70E8B412A0C22579430033E92A?opendocument

  #49383 Reply

  ahdistunut

  Tänään ainakin on kelan puhelin ollut ruuhkautunut sekä ulosottovirasto. Tämä asia ei minua tällä hetkellä vaivaisi niin paljon jollen olisi tehnyt jo tilauksia joiden maksu on ekalla jouluviikolla. Kyse ei ole mistään pilipalista vaan remontoinnista. olisin siirtänyt aikataulua jos olisin tiennyt ettei ole rahaa maksaa. :(

  #49384 Reply

  Kelasotto

  Kela nyt jostain syystä poisti YLEn viestin foorumiltaan. Olisiko ollut sitten joku perätön viesti joltain ulkopuoliselta?

Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 47)

Vastaa aiheeseen: Kelan opintotuen takaisinperintä, veronpalautus ulosottoon3 + 6 =