Keskinäinen testamentti ja lakiosa

Vaikuttaako keskinäinen testamentti lakiosaan? Keskinäinen testamentti ja lakiosa voivat olla ristiriitaisia oikeuksia kuolinpesässä. Keskinäinen testamentti ei saa loukata lakiosaa. Keskinäinen testamentti tarkoittaa henkilöiden välistä testamenttia, jossa määrätään, että ensiksi kuolleen… Lue lisää »

Vesistön käytön rajoitukset

Vesilain mukaisen suuren yleiskäytön perusteella jokaisella on oikeus kulkea avoimessa vesistössä ja jäällä. Kulkuoikeutta ei kuitenkaan ole alueella, joka on laillisesti suljettu. Vesistössä kulkevalla on oikeus käyttää vierasta vesialuetta myös… Lue lisää »

Vesihuolto: Laadukas talousvesi tavoitteena

Ympäristöministeriö voi antaa asetuksia koskien jätevesien käsittelyä ja huoltoa. Asetukset voivat koskea vesikäymälöiden jätevesiä tai talousjätevesiä. Jätevesien huoltoon ja käsittelyyn kuuluvat esimerkiksi vesien puhdistusmenetelmät sekä vesikaivojen kunnossapito. Talousjätevesillä tarkoitetaan esimerkiksi… Lue lisää »

Veneily: Veneilyn säännöt

Jokamiehenoikeuksien nojalla veneilijä voi liikkua vesistöissä suhteellisen vapaasti. Jokaisen veneilijän tulee silti muistaa muutamat perusasiat. Hänen liikkumisensa ei saa tarpeettomasti häiritä vesistön äärellä asuvia, eikä luontoa. Lisäksi joillakin alueilla liikkuminen… Lue lisää »

Seksuaalinen ahdistelu

Henkilö, joka koskettelemalla tekee toiselle seksuaalisen teon, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta, syyllistyy seksuaaliseen ahdisteluun. Seksuaalista ahdistelua koskeva rikossäännös täydentää muiden seksuaalirikossäännösten soveltamisalaa. Seksuaalisena ahdisteluna voidaan tuomita sellaiset… Lue lisää »

Seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta

Seksuaalipalvelujen ostamiseen nuorelta syyllistyy henkilö, joka lupaamalla tai antamalla korvauksen saa kahdeksaatoista vuotta nuoremman henkilön ryhtymään sukupuoliyhteyteen tai muuhun seksuaaliseen tekoon kanssaan. Seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta tuomitaan myös se, joka käyttää… Lue lisää »

Seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäyttö

Mikäli henkilö joko lupaamalla tai antamalla välitöntä taloudellista arvoa edustavan korvauksen saa parituksen tai ihmiskaupan kohteena olevan henkilön ryhtymään sukupuoliyhteyteen tai siihen rinnastettavaan seksuaaliseen tekoon kanssaan, katsotaan hänen syyllistyvän seksikaupan… Lue lisää »

Törkeä paritus

Paritus voidaan tuomita myös törkeänä, mikäli jokin laissa säädetty törkeysperuste täyttyy. Arvioinnin lähtökohtana on parituksen tunnusmerkistö. Parituksessa on yleensä kyse prostituution järjestämisestä tai edistämisestä Kyseessä on törkeä paritus, mikäli parituksessa… Lue lisää »

Paritus

Paritukseen syyllistyy henkilö, joka hankkiakseen itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä: järjestää huoneen tai muun tilan korvausta vastaan tapahtuvaa sukupuoliyhteyttä tai siihen rinnastettavaa seksuaalista tekoa varten tai kahdeksaatoista vuotta nuoremman lapsen… Lue lisää »

Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö voidaan tuomita myös törkeänä. Törkeysperusteena voi toimia kaksi osittain erillistä tunnusmerkistöä. Kyse on törkeästä tekomuodosta ensinnäkin silloin, kun tekijä on sukupuoliyhteydessä kuuttatoista vuotta nuoremman lapsen kanssa tai,… Lue lisää »