Keskustelu

Käy keskustelua meidän
ja muiden laki24-asiakkaiden
kanssa

Keskustelu Velkavastuu kuolinpesän veloista? Lesken omaisuus kuolinpesässä?

Velkavastuu kuolinpesän veloista? Lesken omaisuus kuolinpesässä?

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • #36684 Vastaa

  Muutamia kysymyksiä kuolinpesän veloista
  Vieras

  Äitini kuoli. Isäni jäi siis leskeksi. Kuolinpesässä on osakkaita minä ja sisareni.

  Vainajalla ei ole mitään omaisuutta, vain velkoja. Hautajaiskulujen yms. maksamisen jälkeen tileille ei ole jäänyt käteisvaroja.

  Vainajan ja lesken yhteinen koti, asunto-osake on lesken nimissä. Olen ymmärtänyt, että asunto-osake tulee siis ilmoittaa perukirjassa, mutta ei missään nimessä ole kuolinpesän omaisuutta. Leski ei myöskään ole velvollinen maksamaan tasinkoa meille lapsille, lesken privilegin perusteella. Eli onko siis niin, että asunto-osake pysyy isäni omistuksessa, eikä sillä ole tekemistä kuolinpesän varojen kanssa?

  Näin ollen, näyttäisi siltä, että kuolinpesässä ei ole mitään ositettavaa, on vain velkaa. Käsittääkseni me lapset ja isäni emme ole velkavastuussa äitini henkilökohtaisista veloista. Onko niin, että velkoja (esim. kulutusluottoja) ei tarvitse maksaa, jos ne on myönnetty ilman erityisiä vakuuksia? Entä, jos velkojen vakuutena on käytetty isäni omistamaa asunto-osaketta? Onko isäni silloin velkavastuussa?

  Entä yhteiset velat? Vastaako isäni niistä nyt kokonaisuudessaan?

  #36686 Vastaa

  Aloitetaan
  Vieras

  Mikäli vanhemmillasi ei ollut avioehtoa, yhteisen omaisuuden säästö jaetaan. Mikäli asunto on ainut omaisuus ja leski käyttää hyväkseen tasinkoprivilegin, kuolinpesä jää tyhjäksi. Näin ollen vainajan velkoja ei voida kattaa kuolinpesän omaisuudesta, ne jäävät velkojien tappioksi. Ongelman muodostaa se, jos asunto on ollut vainajan velkojen vakuutena. Velkasuhde ei lakkaa olemasta. Lesken tulee neuvotella velkojan kanssa, suostuuko tämä siirtämään velan leskelle. Leskihän on takaajan ominaisuudessa, mikäli on käyttänyt omaisuuttaan velan vakuutena. Vaara on olemassa, että asunto joudutaan realisoimaan.

  #36691 Vastaa

  kiitos
  Vieras

  Kiitos vastauksesta. Vanhemmillani ei ole avioehtoa. Uskoisin, että asuntoa ei ole käytetty vakuutena, ainakaa kaikissa luotoissa. Kyseessä on useita "pienempiä" kulutusluottoja eri tahoille. Näin ollen näyttäisi siis siltä, että pesä jää tyhjäksi, eikä mitään ositusta suoriteta?

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #36692 Vastaa

  Näyttää
  Vieras

  Siltähän se näyttäisi.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)

Vastaa aiheeseen: Velkavastuu kuolinpesän veloista? Lesken omaisuus kuolinpesässä?ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset:
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.