ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.
Keskustelu Elatusmaksut kun lapsi on fifty-fifty molempien luona

Elatusmaksut kun lapsi on fifty-fifty molempien luona

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • #45611 Vastaa

  Yhteishuoltaja
  Vieras

  Tilanne on tämä. Lapsi on molempien luona tasan yhtä paljon. Ex-vaimo on lähivanhempi ja saa lapsilisän sekä siihen yksinhuoltajakorotuksen (siis noin 150 euroa yhteensä). Itse olen ansiotyössä ja bruttopalkka on noin 4000 euroa kuussa, eli käteen jää noin 2700 euroa kuussa. Lapsen äiti on työtön ja saa kaikki mahdolliset korvaukset ja saa noin 1500 euroa kuussa käteen (jos tähän lasketaan mukaan 300 euron asumistuki joka vähentää siis vuokraa tuon verran). Virallinen avioero on enää toisen vaiheen hakemuksen postittamisen päässä. Emme ole vielä sopineet mitää pitävää elatusmaksuista.

  Oletetaan että lapsen kulut ovat yhteensä 400 euroa kuukaudessa (lapsi tulee kohta komen vuoden ikään). Kun tästä vähennetään lapsilisä korotuksineen jää jäljelle 250 euroa maksettavaa kuukaudessa. Koska vaimoni on työtön, niin joudunko maksamaan hänelle jotain? Mielestäni en koska lapsi on yhtä paljon kummankin luona. Jos joutuisin jotain maksamaan niin maksimi olisi kai puolet 250 eurosta eli 125 euroa kuukaudessa. Pelkään myös, että maksut tulevat takautuvasti koska olemme asuneet erillään jo kolme kuukautta. Tietääkö joku kokemuksesta voiko elatusmaksuista sopia ihan miten haluaa vai velvoittako joku laki maksamaan aina tietyn summan vaikka vastapuoli ei sitä vaatisi. Vaimoni ei tosiaan ole vaatimassa yhtään mitään, koska tajuaa itsekin tilanteen järjettömyyden.

  Olisin erittäin kiitollinen jos joku osaisi ottaa kantaa kysymykseeni, Vielä parempi olisi jos jollakin on aitoa kokemusta kyseisenlaisesta tilanteesta. Kiitos jo etukäteen vastauksistanne :D.

  #45613 Vastaa

  Nimetön
  Vieras

  Kukaan ei velvoita ketään maksamaan mitään. Voitte siis itse sopia mitä haluatte. Jos ex -vaimosi kuitenkin intoutuu vaatimaan, niin olet melkoisen hakoteillä noilla tuloilla elatusmaksujen osalta, jos meinaat selvitä 125:llä. Oikeusministeriön ohje 2.2007 antaa sinulle mallin kuinka laskea elatusmaksu. Ikävä kyllä se sossutantta-armeija siellä sossussa valaisee varmasti ex-vaimoasi miten sinua voi rokottaa. Luonapito, vaikka se olisi 50-50 ei enää nykyään pudota elatusmaksua kuin about reilut 50 € kuussa. Toivotaan, että exäsi ei ala ahneeksi ja liity siihen lukemattomien suomalaisnaisten verenimijäporukkaan.

  #45614 Vastaa

  Nimetön
  Vieras

  Takautuvasti eivät voi veloittaa kuin KELA -minimin (muistaakseni reilut 140€/kk), olettaen, että olette siis sopineet jo lähihuoltajuuden sossussa. Jos huoltajuuskysymystä ei ole vielä ratkaistu, kumpaakaan ei käsittääkseni voi määrätä maksamaan takautuvasti paitsi sitten, kun huoltajuuskysymys on ratkaistu.
  Muista, että sossutantat ovat ainoastaan sopimuksen vahvistajia, jotka eivät voi ketään määrätä maksamaan mitään. Ainoastaan käräjäoikeus tai tietty korkeammat oikeusasteet voivat määrätä elatusmaksun.
  Tosin sosiaalitoimessa vahvistettu teidän sopimanne sopimus on lainvoimainen.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #45617 Vastaa

  Yhteishuoltaja
  Vieras

  Kiitos vastauksesta ja tuosta ministeriön ohje vinkistä, se selventää aika paljon asiaa. Siis aivan käsittämätöntä että luonapidosta saatu vähennys on tuota luokkaa, Jos lapsi on puolet toisen luona tarkoittaa se käytännössä, että toinen maksaa tasan puolet juoksevista kuluista, mitkä ovat kyllä varmasti yli 50 euroa kahden viikon osalta…

  Jos tilanne kärjistyisi jostain syystä vaatimistaisteluksi joutuisin tekemään ratkaisun, että lapsi olisi äidin luona enemmän kuin puolet ajasta. Tällöin voisin tehdä ylimääräisiä töitä. Se vähentäisi ikävä kyllä minun ja lapseni yhdessäoloaikaa reilusti :(.
  Mitenköhän on? Jos äiti on lähivanhempi, voinko kieltäytyä siitä että lapsi on kummankin luona puolet ja puolet vai voiko lähivanhempi vaatia sitä? Tiedän että elatusmaksuissa ajatellaan lapsen parasta, mutta silti on aivan käsittämätöntä että voi joutua maksumieheksi sen takia että toisella ei olle työtä ja itse on hoitanut hommansa tuolla saralla hyvin. Niin ja mitenköhän se sitten menee jos äiti saa työtä myöhemmin tai hän muuttaa uuden miehen luo asumaan? Katsotaanko tilanne silloin uudelleen?

  #45619 Vastaa

  Nimetön
  Vieras

  Luonapidon osuus on pienennetty ohjeessa minimiin ilmeisen tarkoitushakuisista syistä ja ehkä ylimitoiteutusta nollapeitosta johtuen. Tämä ajaa etävanhempien ratkaisut juuri ehdottamaasi suuntaan. Lasta nähdään kerran kahdessa viikossa viikonloppuna ja kesällä loma-aikana.
  Mitä sovittekin sossussa tai mitä oikeus määrää, se on lähtökohtaisesti velvoittavaa. Jos kuitenkaan et ota lasta sopimuksen mukaisesti, ei lähivanhemmalla ole muuta keinoa kuin lähteä hakemaan sossusta tai oikeudesta uutta päätöstä. Tällöin ratkaisuna voi olla esim. yksinhuoltajuus (vaatii oikeuden päätöksen).
  Jos olet sitä mieltä, ettet kustannussyistä voi pitää lasta kuin esim. kerran kahdessa viikossa, kannattaa se sopia jo valmiiksi ja pitää yhteishuoltajuus. Tällöin voit ainakin jotenkin olla päättämässä lapsen asioista.
  Aina, kun taloudellisessa tilanteessa tulee muutoksia tietyn rajan yli, on perusteet hakea muutosta. Tuota muutosta ei tarvitse sossuun lähteä sopimaan vaan ainoastaan oikeus on taaskin velvoittava.
  On muistettava, että lähihuoltaja ajaa noissa elatusmaksuasioissa lapsen asiaa ja maksuttoman oikeusavustajan. Etähuoltaja ajaa omaa "itsekästä" asiaansa ja taistelee oikeudessa lastansa vastaan ja maksaa oman oikeusavustajansa. Reilua?
  Kannattaa lähtökohtaisesti yrittää sopia asiat siten, ettei niitä tarvitse myöhemmin juurikaan lähteä muuttamaan.
  Jos saat hyvän sopimuksen aikaiseksi, tee se toistaiseksi voimassaolevaksi mieluummin ilman indeksisidonnaisuutta (se sossun ämmä todennäköisesti lieruaa sen kuitenkin papruihin). Ei kannata tehdä määräaikaista tai olette aina sitten siellä sossussa sopimassa. Jos vastapuoli pysyttelee työttömänä ja varattomana, muutokset ovat aina negaatiota sinulle.
  Lähtökohtaisesti uuden puolison kanssa asuminen pienentää ainoastaan asumiskustannuksia. Ulkopuolisen ei katsota tarvitsevan osallistua lapsenne elatukseen. Tässä tulee eteen mielenkiintoisia osioita. Jos ja kun uusi pariskunta saa yhteisen lapsen, se pienentää vastapuolen elatuskykyä ja välillisesti sinä joudut kustantamaan uuden porsaan elatusta.
  Tämä on ikävä kyllä todellisuutta suomessa tänä päivänä. Naisen euro on mielestäni 2 euroa eikä 81 senttiä, koska lähtökohtaisesti äidit vielä nykyäänkin ovat kyvyistään riippumatta voiman oikealla puolella valittaessa lähihuoltajaa.
  Vielä ohjeena kannattaa muistaa, että sossussa se virkailija on vihollisesi number uno vaikka näennäisesti asiallisesti käyttäytyisikin. Suurin osa lastenvalvojista on eronneita yksinhuoltajia ja telaketjufeministejä. Ole siis tarkkana ja opettele se oikeusministeriön ohje.
  Suosittelen, että sovit ex-vaimosi kanssa melko tarkkaan elatusmaksun ennenkuin menette lastenvalvojalle. Muista, että kukaan ei voi pakottaa sinua allekirjoittamaan sossussa mitään. Ainoastaan oikeuden päätös on lopulta velvoittava.

  Onnea ja kylmää päätä sopimiseen

  #91643 Vastaa

  lapsen vieraannuttaminen
  Vieras

  Lastenvalvoja ei ole asianosainen- ja sopimusosapuoli, PISTE !!!

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)

Vastaa aiheeseen: Elatusmaksut kun lapsi on fifty-fifty molempien luonama-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.