Keskustelu

Käy keskustelua meidän
ja muiden laki24-asiakkaiden
kanssa

Keskustelu voiko urakoitsija kieltää?

voiko urakoitsija kieltää?

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • #62374 Vastaa

  linjasaneeraus
  Vieras

  Asunto-osakeyhtiössämme on alkamassa linjasaneeraus, johon ei kuulu keittiökaappien uusiminen. Urakoitsija kuitenkin tarjoaa osakkaille mahdollisuuden hankkia heidän kauttaan keittiökaapit lisähintaan. Hinta on varsin suolainen, joten kysyin vastaavaa hankintaa toiselta keittiökaappitoimittajalta.
  Yhtiön valitsema urakoitsija kuitenkin ilmoitti, ettei keittiökaappien asennusta saa toteuttaa asunnoissa linjasaneerauksen aikana, jos ei osta kaappeja heidän kauttaan.

  Onko urakoitsijalla tähän oikeus?

  Asunnoissa saa asua linjasaneerauksen aikana, joten asunnot eivät ole tällöin kokonaisuudessaan urakka-aluetta. Osakkaalla on lain mukaan oikeus tehdä hallitsemassaan asunnossa muutostöitä ilmoittamalla asiasta hallitukselle, eikä hallituksella ole oikeutta kieltää osakkaiden järkeviä muutostöitä.
  Mikä on siis peruste, jolla linjasaneerausurakoitsija voisi kieltää osakasta hankkimasta keittiökaappeja milloin haluaa ja mistä haluaa?

  #62380 Vastaa

  Taloyhtiö sen remontin
  Vieras

  Nämä asiat on voitu sopia näin tilauksen yhteydessä. Asia pitäisi kysyä isännöitsijältä eikä täältä. Odottaisin itse ao. urakan valmistumista ja asennuttaisin sen halpiskeittiön vasta sen jälkeen.

  #62446 Vastaa

  pyhä yksinkertaisuus
  Vieras

  Isännöitsijä ei ole Suomen laki eikä mielestäni Suomen laista löydy perustetta jolla yhtiö voisi antaa urakoitsijalle millään sopimuksella oikeutta kieltää osakasta tekemästä hallitsemassaan osakkeessa remonttia.\\r\\nOnko tämä lakipalsta vai mielipide palsta?

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #62448 Vastaa

  Kaappimies
  Vieras

  Saat tehdä sinne remonttia, mutta ota huomioon se, että ne juuri ostamasi kaapit ehkä revitään pois sen linjasaneerauksen tieltä ja yhtiö asentaa sinne sitten omat peruskaappinsa. (jonka jälkeen saat taas asentaa sinne ihan sellaiset kuin haluat). Eli kannattaa ehkä nyt yrittää käyttää sitä normaalia maalaisjärkeä eikä ajatella onko sinulla oikeus.
  Yhtiöllä on oikeus tehdä yhtiön vastuulle kuuluvia remontteja ja osakkaan täytyy sallia remonttimiesten pääsy huoneistoon ennaltasovittuna aikana eikä ne kaappien asentajatkaan tykkää, jos siellä samaan aikaan jotain putkia vedellään.

  Hajoavatko nykyiset kaapit remontissa? Jos hajoavat niin yhtiöhän on velvollinen hankkimaan teille uudet kaapit – ei niitä tarvitse itse ostaa jollet halua perustavaraa kalliimpaa.

  #62449 Vastaa

  ei yksin oikeus
  Vieras

  Tuo on normaali käytäntö, että omia, urakkaan kuulumattomia remontteja ei tehdä putkiremontin aikana. Keittiön uusiminen on tällainen.

  Urakoitsijalla ei ole yksistään oikeus, vaan myös velvollisuus olla päästämättä linjasaneerauksen aikana huoneistoon muita kuin vastuulleen kuuluvia henkilöitä. Ei edes omistajan luvalla, päätöksellä tai määräyksellä.

  Usein urakoitsija kuitenkin tarjoaa mahdollisuutta teettää keittiöremontti urakan aikana ja heillä on yhteistyökumppanina yleensä yksi keittiöfirma. Tällöinhän keittiö on uutena odottamassa kun saneerauskin valmistuu. Se että yheistyökumppanin kalusteet ovat kalliimpia on tietenkin harmittavaa. Kannattaa myös muistaa että he myös vastaavat virheistä ja ongelmista joita jälkeenpäin ilmenee. Heidän kanssaan voi sopia esim. poistoilmanaukkojen uudelleen sijoittelusta (mikäli tarpeen), sähköt tulee vedettyä kerralla ja kunnolla (ei tarvitse avata seiniä uudestaan), jne. Mutta kaikki eivät tätä vaihtoehtoa suosi juuri hinnan takia, joten on ymmärrettävää, että jotkut haluavat tehdä halvemman remontin. Sen voi kuitenkin tehdä vasta linjasaneerauksen valmistuttua.

  #62467 Vastaa

  Kuten edellinen kirjoittaja
  Vieras

  kysymys on myös vastuuasioista. Jos samaan aikaan asunnossa ”huseeraa” urakoitsijan miesten lisäksi myös muita remonttimiehiä, helposti joudutaan ristiriitatilanteeseen, mikä on kenenkin työtä ja kuka vastaa mistäkin työvaiheesta.

  Selkeintä on, että remontti tehdään ensin ja hoidetaan urakan ulkopuoliset työt sen jälkeen. Tällöin vastuukysymykset pysyvät selvinä.

  #62472 Vastaa

  linjasaneeraus
  Vieras

  Vastauksissa oli monenlaista mielipidettä ja kokemusta mutta ei tietoa mihin lakiin tai pykälään vedoten yhtiö voisi tällaisen oikeuden siirtää urakkasopimuksessa urakoitsijalle.

  On otettava huomioon, että keittiökaapit eivät kuulu yhtiön teettämään linjasaneeraukseen. Huoneisto on myös alkuperäisessä
  kunnossa ja siellä on tarkoitus uusia kaikkien huoneiden sähköjohdotukset, mikä ei myöskään kuulu yhtiön linjasaneeraukseen
  Yhtiön teettämään remonttiin ei kuulu parkettilattiat, keittiön lattiapinnoitteet, kattojen maalaus, ovien kunnostus eikä mikään muukaan kylpyhuoneen ulkopuolella, lukuun ottamatta keittiön pesupöydän sekoittajaa. Miten joku voisi ostaa urakoitsijalta lisähinnalla keittiökaapit teettämättä myös keittiön lattiaa, kattoa ja sähkötöitä? Nämä osakkaan omat työt pitäisi järkevästi toimien tehdä ennen urakoitsijan töitä.Urakoitsija ei myöskään ole halukas tekemään linjasaneerauksen ulkopuolisia töitä lukuun ottamatta keittiökaappeja, joihin heillä on yhteistyökumppani.

  Koska asunto on kooltaan suuri ja sitä palvelee useampi linja on asunnossa mahdollista asua remontin aikana, joten asuntoa ei ole luovutettu urakoitsijalle työmaa-alueeksi kuten ei muitakaan yhtiössä olevia huoneistoja. Asunnoissa saa asua remontin aikana ja urakoitsija pääsee vain märkätiloihin.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #62473 Vastaa

  Kuulehan nyt edellinen
  Vieras

  ylintä päätösvaltaa käyttää yhtiökokous, joka valitsee hallituksen ja hallitus isännöitsijän. He yhdessä sitten sopivat asiat parhaalla mahdollisella tavalla yhtiön kannalta. Kaikkien muiden yksittäisten osakkeenomistajien tms. selittäjien mielipiteillä ei ole merkitystä nyt.

  #62474 Vastaa

  Edelliseen lisäisin vielä
  Vieras

  oikeustoimilaki, asoylaki, oylaki..

  #62485 Vastaa

  Nimetön
  Vieras

  No ei missään laissa ole tietenkään säädetty suoraan siitä, että jos putkiremppaa tekevän yhtiön kautta saa keittiökaapit vain kalliimmalla ja jos osakas ei niitä halua, niin silloin hänellä on oikeus tehdä sitä ja tätä tai remppafirmalla on oikeus tai velvollisuus tehdä sitä tai tätä. Miksi kaikesta täytyy aina huutaa pykäliä apuun? Eikö terve järki ja joustavuus (myös sinun puoleltasi) olisi nyt paikallaan?

  #62490 Vastaa

  piste
  Vieras

  Laki ja pykälät ovat kyllä urakoitsijan takana. Jos joku ei sitä tajua niin ei siihen voi auttaa. Voit kysyjä vaikka pyytää siltä urakoitsijalta pykälät, koska hänenhän se sinulle pitää perustella eikä meidän muiden.

  Urakoitsija vastaa työmaa-alueella kulkevista henkilöitä. Heillä on oltava lain mukaan vaadittava henkilökortti. Jos ei ole, urakoitsija on rikkonut lakeja, tehnyt rikoksen, josta joutuu vastuuseen.

  Urakoitsijan ei ole pakko ottaa vastuulleen toisen työnantajan työntekijöitä vaikka osakas haluaisi mitä. Jos huoneistosta varastetaan jotain tai rikotaan on vastuukysymykset selvät mutta tekijä ei. Sen lisäksi ulkopuoliset huseeraajat kuten heitä nimitettiin häiritsevät urakoitsijan työtä.

  Jos saneerauksessa keittiön kaapistoja joudutaan purkamaan, urakoitsija laittaa ne takaisin paikoilleen ja rikkoutuneet korvataan uusilla vastaavilla peruskaapeilla. Harvoin hajoavat mutta joskus on sitäkin tapahtunut.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #62494 Vastaa

  ummetlammet
  Vieras

  Kysymykseen vastaan, että urakoitsijalla ei ole sinänsä kysyttyä oikeutta, mutta edustaja on vain töksäyttänyt lopputuleman.
  Keittiökaappien vaihto on jo sellainen remontti, johon nykyisen as.oy lain mukaan tarvitaan yhtiön lupa. Yhtiöllä ja urakoitsijalla on luonnostaan sopimus, ettei urakkaa häiritseville omatoimisille rempoille heru lupia samaan aikaan. Minäkin paheksun rajoitusta, mutta näin \”juna\” tuppaa kulkemaan.

  #84849 Vastaa

  Tekemästä
  Vieras

  Voiko urakoitsija kieltää asunnon omistajaa tekemästä putkiremonttiin kuulumattomia töitä esim. viikonloppuisin, putkiremontin aikana ? Asunnoissa käyminen iltaisin ja viikonloppuisin on kuitenkin sallittu.

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)

Vastaa aiheeseen: voiko urakoitsija kieltää?Yksi vastaus “voiko urakoitsija kieltää?”

Jätä kommentti

ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset:
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.