ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.
Keskustelu Kissan vapaanapito taajama-alueella

Kissan vapaanapito taajama-alueella

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 50)
 • #62570 Vastaa

  mariska.ru
  Vieras

  Asun kaupungin vuokrarivitalossa. Minulla on yli 10v kissa joka ikänsä ulkoillut. Nyt naapurit vaativat järjestyssääntöön perustuen kissan sisälle telkeemistä. Olen kuullut että laki sallii kissan vapaana liikkumisen myös taajama-alueella, pitääkö paikkansa? Taloyhtiön järjestyssäännöt kieltävät lemmikkien vapaana pidon kiinteistön alueella, mutta jos laki sallii kissan vapaan liikkumisen, ni eikö se silloin kumoa tämän taloyhtiön järjestyssäännön? Kissani ei ole todistettavasti asioinut lasten leikkipaikalla. Lisäksi isännöitsijä on uhannut loukuttaa kissani joka reviirillään kulkee. Onko tämäkään laillista kun kissa ei ole hylätty ja puhelinnumerokin kaulassa sillä on? Kaipaan pikaista vastausta jotta saadaan asia pois päiväjärjestyksestä

  #62572 Vastaa

  wwww
  Vieras

  Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista toteaa järjestyslain käytännössä kieltävän kissojen valvomattoman vapaana pidon taajamassa, sillä lain mukaan kissalla ei ole asiaa esimerkiksi leikkipaikoille, urheilukentille tai vaikkapa uimarannalle.

  –Järjestyslaissa on tietyt paikat, missä kissa ei saa olla, kuten leikkipaikat ja piha-alueet, jotka ovat ihmisten oloon pyhitetty. Omistajan pitää huolehtia, että kissa ei siellä vapaana liiku, Kujala sanoo.

  Mikäli kissas vielä siellä kuseksii ja kuljeksii vapaana niin rangaistuksena tulee sakkoja..Järjestyslaki antaa sille mahdollisuuden.

  #62573 Vastaa

  hoplaati
  Vieras

  Tietysti laillisena isännöitsijän lapussa loukuttaminen tarkoittaa vain pyydystämistä, ilman mirrin vahingoittamista. Mirri toimitettaisiin tarhalle, josta saat sen maksua vastaan tietyn ajan kuluessa ja viivytellessäsi mirri saa uuden kodin. Fiksu isännöitsijä saattaa soittaakin loukun kokiessaan lapussa olevaan numeroon, että tiedät hakea mirrin kotiin.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #62576 Vastaa

  mariska.ru
  Vieras
  #62579 Vastaa

  Lukekaa ja lopettakaa
  Vieras

  Lainsäädännön mukaan kissa ei saa kulkea vapaana taajamassa ilman valvontaa. Kissan tulee suoran valvonnan lisäksi olla kytkettynä kuntopoluilla tai sen kaltaisilla juoksuradoilla. Kissan omistajan tai haltijan on pidettävä huolta, ettei eläin pääse lainkaan järjestyslaissa erikseen mainituille alueille (yleinen uimaranta, lasten leikkipaikaksi varattu alue, toriaikana torille, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle) jollei se ole erikseen sallittua. Vaikka järjestyslaki ei suoranaisesti edellytä kissan pitämistä kytkettynä taajamassa, lienee se yksinkertaisin ja käytännöllisin keino samalla noudattaa kaikkia säännöksiä ja huolehtia lemmikkieläimen turvallisuudesta. Lemmikkieläinten pitämistä koskevissa säännöksissä on edellytetty, että eläimen omistajan tai haltijan tulee ryhtyä kohtuullisiin toimiin eläimen karkaamisen estämiseksi. Vailla omistajansa tai haltijansa suoraa valvontaa kulkeva kissa on eläinten suojelua koskevissa säädöksissä määritelty heitteillä olevaksi.

  Rikoslain 44 luvun 15 §:n pykälän perusteella sellaisen eläimen, jonka tiedetään olevan vaaraksi ihmiselle, tulee olla asianmukaisesti vartioitu. Vastuullaan olevan eläimen asianmukaisen vartioinnin laiminlyönnistä on säädetty rikoslaissa sakkorangaistus.
  Kissojen osalta vaarallisuusarvioon vaikuttaa se, että kissojen ulosteen on todettu olevan infektoituneen lihan ohella keskeisin tartunnanaiheuttaja toksoplasmoosi- nimiseen tautiin, jonka aiheuttaja on Toxoplasma gondii -niminen alkueläin. ” Taudin tärkein ilmenemismuoto on sikiön toksoplasmoosi, joka voi syntyä, kun nainen saa tartunnan odotusaikana. Tauti aiheuttaa sikiölle elinvaurioita. Suomessa syntyy vuosittain noin 50 synnynnäisen toksoplasmoositartunnan saanutta lasta, joista suurin osa on syntyessään oireettomia. Myöhemmin, 10–20 vuoden kuluessa, lähes kaikille ilmaantuu näkö-, kuulo- tai aivovaurioita. Jos tauti todetaan heti syntymän jälkeen, vammat voidaan välttää lääkityksellä. Taudin ehkäisynä etenkin raskausaikana odottavan äidin on syytä välttää tartunnanlähteitä, kissoja ja raakaa tai huonosti kypsennettyä lihaa.”

  Eläinsuojelulain 15§:n mukaan irrallaan tavatun lemmikin saa ottaa kiinni ja toimittaa kunnalliseen talteenottopaikkaan tai löytöeläinkotiin. Säädöksen mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteenotettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Talteenotettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin. Kunnalla on oikeus periä eläimen omistajalta tai haltijalta korvaus eläimen talteenotosta, hoidosta ja mahdollisesta lopettamisesta aiheutuneista kustannuksista.

  Metsästyslaissa (615/1993) on säädetty koiran ja kissan pitämisestä lähinnä riistanhoidon ja metsästämisen kannalta. Metsästyslain 85§:ssä säädetään kissan huolenpidosta. Säädöksen mukaan kotieläimeksi otetun kissan heitteillejättö ja hylkääminen on kielletty. Metsästyslain 1 luvun 5§:n mukaan villiintyneeseen kissaan sovelletaan samoja säännöksiä kuin mitä sovelletaan rauhoittamattomiin eläimiin eli villiintynyttä kissaa saadaan pyydystää ja se voidaan tappaa metsästyslaissa säädetyllä tavalla kuten muitakin rauhoittamattomia eläimiä. Villiintynyt kissa on eri asia kuin omilla teillään oleva lemmikkikissa. Villiintynyt kissa muun muassa saa kaiken ravintonsa luonnosta.
  lähde suora lainaus poliisi

  #62581 Vastaa

  mariska.ru
  Vieras

  juu,kiitos. Näitä poliisin tekstejä oon lukenu, mutku ne sitte taas ristiriidassa muitten lakitekstien kans joita oon löytäny. Pitää varmaan mennä ja soittaa lakimiehelle, et saa sit selvän et mikä homman nimi sit loppujen lopuks on.

  #62582 Vastaa

  mariska.ru
  Vieras

  tämän olen saanut selville:
  Suomessa on voimassa kolme lakia, jotka määrittävät kissojen oikeudet:
  JÄRJESTYSLAKI, METSÄSTYSLAKI ja ELÄINSUOJELULAKI
  Ne sallivat kissan VAPAAN ulkoilun.

  Vuonna 2003 voimaan tullut järjestyslaiki sallii kissan pitämisen vapaana. Muutama poikkeus tästä säännöstä ilmaistaan järjestyslaissa näin: \”(omistajan) on pidettävä huolta siitä, ettei (kissa) pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.\”

  KISSALLA ON SIIS VAPAA LIIKKUMISOIKEUS KOKO MAASSA EIKÄ KISSAA LAIN MUKAAN TARVITSE PITÄÄ KYTKETTYNÄ TAAJAMASSAKAAN.

  KISSALLA LAIN SUOJA
  Lisäksi vuonna 1993 voimaan tulleessa METSÄSTYSLAISSA säädetään, että kotikissalla on lain suoja koko maassa.
  Villiintyneen kissan saa ampua maanomistajan tai metsästyoikeuden haltija.
  Villiintynyt kissa tunnistetaan sen käyttäytymisen ja elinpiirin perusteella. VILLIINTYNYT KISSA hankkii KAIKEN RAVINTONSA LUONNOSTA
  Yksin ulkona liikkuva kissa ei ole sama kuin villikissa.

  Talokohtaiset järjestyssäännöt eivät voi kumota lainsuomaa oikeutta.

  Eli siis kissalla olisi näitten löytämieni kohtien perusteella vapaus liikkua vapaasti.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #62587 Vastaa

  dontlikecats
  Vieras

  Olet mariska oikeassa. Ei kannata hakata päätä seinään tällä palstalla jankkaamassa koska täällä on kaikenlaisia wannabejuristeja vastailemassa. Kissalle panta jossa on yhteystietosi, kissa kannattaa myös siruttaa. Niillä pärjää jos kissa osaa huolehtia itsestään, tuntee alueen jne.

  Meidän kulmilla kaupungin alueella pyörii iltaisin ja öisin parikin kissaa. En ole koskaan lastemme leikkipaikoilta niiden ulosteisiin törmännyt. Ovat arkoja kissoja muutenkin, välttelevät ihmistä.

  Enemmän olisin huolissani ettei kissa jää auton alle.

  #62591 Vastaa

  mariska.ru
  Vieras

  Joo, voi olla niin et omat vakaat mielipiteet värittää näit kommentteja. Haastavaa ku ei o alan ihminen, ni tulkita näit pykäliä. Mä nyt venaan kuin tää tilanne täälä kehittyy. Otan sit vaik lakimieheen yhteyden jos tää tilanne ny ei ittestään tästä rauhotu 🙂

  #62602 Vastaa

  wwww
  Vieras

  ei niissä pykälissä ole mitään tulkittavaa,suoraa tekstiä jonka pikku kakarakin ymmärtää.
  Ja ota toki lakimieheen yhteyttä,loppupeleissä sakot antaa poliisi tai asia etenee oikeuteen joten sinuna minä luottaisin suoraan poliisin teksteihin..eivät he konsultoi lakimiestä ensin että..annetaanko sakot vai ei..pidä se kissas kytkettynä niin vältyt ongelmilta.
  ”Vailla omistajansa tai haltijansa suoraa valvontaa kulkeva kissa on eläinten suojelua koskevissa säädöksissä määritelty heitteillä olevaksi.”

  http://poliisi.fi/poliisi/bulletin.nsf/vwSearchView/6ED0A68B702D0B62C22576320029B085

  #62604 Vastaa

  sitkee inttäjä
  Vieras

  No onhan noita mariskan kaltaisia kissanomistajia ollut ja tulee koko ajan, kun tuollalailla eläintenpitoon suhtautuu.
  Silloin kun kyseisenlaiset kissojen omistajat eivät halua noudattaa sääntöjä eikä määräyksiä, niin silloin kierretään 1/2” x 20 UNF kierteeseen vaikkapa Duali ja asetetaan kyytipojaksi Supstonix reikäpäällä.
  Kissaongelma katoaa sen siliän tien.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #62625 Vastaa

  mariska.ru
  Vieras

  Joo, odotin tähän asialllisia kommentteja, mutta turha toivo. Mutta mielenkiintosta toisaalta nää lait, lakimiesten tarttee olla taitavia ku näitten kans touhuu. Tässä ny tavote päästä sopuun asiasta, niin et kaikilla hyvä, myös kissalla. En mä vanhaa kissaa joka ikänsä ulkoillu telkee yks kaks neljän seinän sisään. Armollisempaa on sit antaa se vaik maalle hiirestään. Taikka lopettaa.

  #62626 Vastaa

  mariska.ru
  Vieras
  #62628 Vastaa

  wwww
  Vieras

  silloin kun suomesta tuli eu:n jäsenvaltio sitoutu suomi noudattamaan myöskin eu:n säännöksiä ja muita velvoitteita ”linjaa eurooppalainen yleissopimus kotipihoiltaan poistuvat kissat heitteille jätetyiksi.”

  Joten käytännössä suomen järjestyslaki ei pelkästään määrittele kissan kulkemista vapaana jne..suomen viranomaisten tulee noudattaa myöskin eu:n säännöksiä ja jos eu:n säännöksessä lukee että vapaana kulkeva kissa tulkitaan heitteillejätetyksi niin silloin se juurikin on sitä.”Unionin oikeus ei vaikuta vain viranomaisten toimintaan. Se sääntelee myös yksityisen kansalaisen oikeuksia, etuja ja velvollisuuksia.”

  Tuossa iltalehden artikkelissa vastaajana oli tietämätön henkilö joka ei tajua asioista helvetin persettä kun hän kehoittaa vain noudattamaan ”suomen järjestyslakia” eikä anna suurempaa painoarvoa eu:n säännöksille.”Perustamissopimukset määrittelevät puitteet ja perustan EU:n toiminnalle. Niiden määräykset ovat Suomea sitovia”

  ”EU-oikeuden etusijaa suhteessa Suomen oikeuteen voidaan pitää keskeisimpänä muutoksena. Tämä todettiin ensimmäisen kerran jäsenyyden toisena vuonna korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisussa (KHO 1996 B 577). Suomalainen (arvonlisäveroa koskeva) lainsäädäntö jätettiin soveltamatta siltä osin kuin se oli ristiriidassa asiaa koskevan EU-oikeuden kanssa.”

  Eli pidä se kissas edelleenkin kytkettynä.

  #62635 Vastaa

  elonhiekka kisssaparalla
  Vieras

  Mariskalle olisi varmaan pitänyt laittaa asiallinen kommentti, että voi oletpa sinä kiva ihminen , kun annat kissasi juoksennella ja paskoa joka paikkaan.
  On muuten ihme hemmoja nämä henkeen ja vereen asti kiihko eläimenpitäjät.
  Nämä tuijottaa vaan omaan napaansa, eivätkä tajua että eletään vuosituhatta kaksi.
  Joskus aikaan luola ja nuija, saattoi kotieläimet käyskennellä luolanperällä paskomassa ja kuseksimassa, mutta nykyään ei mennä näin.
  Jos kissanomistaja ei hallitse perimmäisiä käytöstapoja, eikä noudata ohjeita, määräyksiä ja lakeja,niin silloin käy kissalle huonosti. Jossakin on aina joku, joka lopettaa moisen kissan yölliset tai päiväaikaiset ärsyttävät lenkit omilla maillaan tai tontilla.
  Näin siinä vaan käy, mariska hyvä.
  Tuosta mariskan kommentista, että lopettaako vai antaako sen kissan maalle, voi lukea ko. henkilön ajatusmaailman ja kapasiteetin varsin hyvin.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 50)

Vastaa aiheeseen: Kissan vapaanapito taajama-alueellama-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.