ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.
Keskustelu työsuhteen päättäminen koeajalla

työsuhteen päättäminen koeajalla

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 20)
 • #63804 Vastaa

  Satska74
  Vieras

  Voisiko joku kertoa nyt oikeasti saako työnantaja purkaa työsopimuksen koeajalla antaen syyksi ainoastaan ”koeajan”. Kyse on ravintola-alasta. Ilmoituksessa työsuhteen päättämisestä lukee ”Työntekijää on (pvm) kuultu/varattu tilaisuus tulla kuulluksi työsuhteen päättämisperusteena olevasta purkamisesta koeaikana. Kohta ”purkamisesta koeaikana” on siis rastittu.
  Olen aina luullut, että koeaika on sen vuoksi, että sekä työnantaja, että työntekijä kumpikin näkevät soveltuuko työhön ja pystyykö sen hyvin hoitamaan. En tiennyt, että purkamisperusteeksi riittää pelkästään koeaika, eikä työnantaja suostunut antamaan mitään muuta perustetta. Tiedän, etten ole ainoa, mutta kertoisiko joku mitä nyt kannattaisi tehdä. Kiitos

  #63806 Vastaa

  jp76
  Vieras

  Koeaikana työsopimus voidaan purkaa päättymään välittömästi. Työsuhde päättyy tässä tapauksessa yleensä työpäivän tai -vuoron päättyessä. Koeaikapurku ei ole mahdollinen ennen työsuhteen alkamista, koska silloin ei ole voitu todellisuudessa arvioida työntekijän soveltuvuutta työhön. Purkaminen ei edellytä työsopimuslaissa esitettyjä irtisanomis- tai purkuperusteita. Koeaikaista työsopimusta ei saa päättää syrjivästi tai epäasiallisin perustein.

  Kyseessä on syrjivä työsopimuksen purku, mikäli työnantaja ei pysty näyttämään hyväksyttävää syytä purkamiselle. Syrjiviä perusteita ovat muun muassa ikä, terveydentila, kansallinen tai etninen alkuperä, sukupuolinen suuntautuneisuus, kieli, uskonto, mielipide, perhesuhteet, ammattiyhdistystoiminta, poliittinen toiminta sekä sukupuoleen perustuva syrjintä. Epäasiallisena purkuperusteena voidaan pitää muun muassa työnantajan erehdystä, virhearviointia työntekijän työsuorituksesta sekä aiheettomia epäilyjä. Myös työntekijä on sidottu noudattamaan asiallisia purkuperusteita.

  Hyväksyttävänä purkuperusteena voidaan pitää työn suorittamiseen liittyvää puutteellisuutta, esimerkiksi tyydyttämätöntä työntulosta, myöhästelyä tai luvattomia poissaoloja. Myös työntekijän yleinen sopimattomuus tai sopeutumattomuus työhön voi olla purkuperuste.

  Työantaja-aloitteisessa purkamistilanteessa työntekijälle on varattava asiassa tilaisuus tulla kuulluksi. Työntekijällä on oikeus käyttää tilaisuudessa avustajaa. Työntekijällä tulee olla kohtuullinen valmistautumisaika, jotta hän voi esittää perustellun näkemyksensä tai hankkia asiamiehen.

  Laittomasta koeaikapurusta on mahdollista saada korvausta. Korvauksen suuruutta arvioitaessa tulee huomioon ottaa muun muassa taloudelliset menetykset ja työntekijän itsensä antama aihe sopimuksen päättämiseen. Korvausta korottavana seikkana voi olla koeaikapurun perusteen ilmoittamatta jättäminen tai väärän perusteen ilmoittaminen.

  #63807 Vastaa

  Satska74
  Vieras

  …että joku vastaa kopioimalla kaikki jo luetut diipa-daapat. Mutta kiitos! (=\\\\\\\\\\\\\\\\r\\\\\\\\\\\\\\\\nKysymys oikeastaan kuuluukin onko koeaika peruste irtisanomiselle? Jos kerran työsopimuksen purkamiseen tarvitaan syy, niin ei kai \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\”työntekijästä johtuva syy\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\” voi olla koeaika??? Enhän mina koeaikaa työsopimukseen kirjannut, vaan työnantaja!!! Miten ihmeessä siis koeaika voi olla minusta johtuva syy???\\\\\\\\\\\\\\\\r\\\\\\\\\\\\\\\\nLakikirjassahan kaikki sinne kirjoitettu kumotaan yleensä seuraavassa kohdassa, joten tuntuu olevan todella vaikeaa selvittää mikä on oikein ja mikä väärin. Jos ymmärrän kaiken lukemani oikein, tulkitaan lakia kuitenkin ilmeisesti niin, että työnantaja saa päättää työsopimuksen koeajalla vaikka sitten ihan ilman syytä, kun työntekijä kerran on vain koeajalla. )=

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #63808 Vastaa

  jp76
  Vieras

  Kopioin tekstin, koska se vastaa suoraan kysymykseen ja antaa vieläpä tietoa kysymyksen ulkopuolelle.

  Lainaan nyt vielä uudestaan ne kysymyksen kannalta olennaisimmat kohdat:

  ”Kyseessä on syrjivä työsopimuksen purku, mikäli työnantaja ei pysty näyttämään hyväksyttävää syytä purkamiselle.”

  ja

  ”Korvausta korottavana seikkana voi olla koeaikapurun perusteen ilmoittamatta jättäminen tai väärän perusteen ilmoittaminen.”

  Eihän koeajan purkamiselle peruste voi olla ”koeaika”. Se on yhtä kuin perusteen ilmoittamatta jättäminen.

  Kun nyt mennään käytännön asioihin, niin usein työnantaja voi merkitä perusteeksi myöhästymisen / myöhästymiset, tai poissaolot. Jos näitä ei kuitenkaan ole niin sopimattomuus tai sopeutumattomuus työhön voi olla purkuperuste. Työnantajan on suhteellisen helppo keksiä näitä purkuperusteita irtisanomisen yhteyteen ja asian ratkaisu käräjillä ei välttämättä kuulosta houkuttelevalta vaihtoehdolta. Tietysti, jos esimerkiksi muut työntekijät todistavat koeajalla olleen henkilön puolesta tämän hoitaneen työnsä esimerkillisesti, voi työnantaja olla heikoilla.

  Joka tapauksessa ilman perustetta koeajan purku on laiton. Ja tästä oli kyse sillä perustein, mitä alkuperäisessä kysymyksessäsi kysyit niihin tietoihin viitaten.

  #63810 Vastaa

  Satska74
  Vieras

  minäkin ajattelen eli että pelkästään ”koeaika” syynä työsopimuksen purkamiselle on laiton. Tosin joissain teksteissä todetaan, että koeaika riittää työnantajan antamaksi perusteeksi potkaista joku pihalle. Olisi mukava saada kuulla tietoa sellaiselta, joka on tällaisten asioiden kanssa tekemisissä. En tiedä oletko sinä JP76, mutta näin maalaisjärjellä ajateltuna ja kaiken mahdollisen asiasta netistä lukeneena ”asiantuntijana” kuulostaa todellakin siltä, että työnantaja on toiminut väärin. (Koeaika ehti kestää vain 5 työntäyteistä päivää, jotka jouduin auttamaan muita alkuun työssään, olin työpaikalla aina 15 min. etuajassa jne.

  Olet oikeassa, että oikeuteen ei aiota tämän asian kanssa todellakaan mennä, mutta paremmat perusteet voidaan ilmeisesti työnantajalta vaatia. (=
  Kiitokset kovasti vastauksistasi.

  #63841 Vastaa

  jp76
  Vieras

  Itse asiassa olen ollut työnantajan roolissa myyntipäällikön kanssa palkkaamassa myyjiä työsuhteeseen siten, että aluksi on ollut koeaika yhteensä 4 kuukautta. Työsopimukseen kirjattiin mm. tavoitteet ja työtehtävät, joihin myyjän tuli sitoutua. Viidestä koeajalla olleesta myyjästä lopulta kolme pidettiin ja kaksi irtisanottiin koeajan lopuksi. Syyksi ilmoitettiin tavoitteesta selvästi jääminen ja toisen kohdalla lisäksi muutama poissaolo. Ikävä tilanne aina irtisanoa joku, mutta myös irtisanotut olivat samaa mieltä siitä, ettei työnkuva lopulta ollutkaan heille sopiva.

  Jos olisimme irtisanoneet henkilöt vain ilmoittamalla syyksi ”koeaika”, olisi se ollut laiton. Analogisesti täysin vastaava olisi sellainen tilanne, että poliisi pysäyttäisi minut, ottaisi ajokortin pois, määräisi ajokieltoon ja ilmoittaisi syyksi, no joudut ajokieltoon koska sinulla on ajokortti. Tai jos ostaisin kaupasta ruokaa, maksaisin sen ja kassan jälkeen vartija pysäyttäisi, ottaisi ruoat kassista, palauttaisi takaisin hyllylle ja ilmoittaisi syyksi sen, että koska olin maksanut ruoat.

  Jos hyväksyttävää syytä koeajan purkamiselle ja irtisanomiselle ei ole ilmoitettu, sitten se on laiton.

  #63843 Vastaa

  jp76
  Vieras

  Sen verran jäi vaivaamaan tuo viimeisin viestisi, että pakko kirjoittaa vielä yksi vastaus. Työnantaja on kohdellut sinua todella tylysti, jos et ole saanut käydä töissä kuin viisi päivää, ollut joka kerta ajoissa paikalla, tehnyt työsi hyvin ja hän irtisanoo sinut sen jälkeen ilmoittamatta syytä.

  Se on niin törkeää toimintaa, että ehdottaisin sinun vievän asian eteenpäin. Kyllä tuossa korvauksen paikka olisi. En tiedä mikä olisi oikeudenmukaista, mutta lähtökohtaisesti vaatisin täyden palkan koko koeajalta syystä, että siihen olisin ollut vähintäänkin sitoutunut ja halunnut näyttää osaavani asiani. Siihen ei annettu mahdollisuutta.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #63849 Vastaa

  Satska74
  Vieras

  …olin yhteydessä liittoon ja siellä sanottiin samaa. Eli että työnantajalla pitää olla oikea peruste koeajan purulle ja voin sitä vaatia. Selvisi myös toisaalta, että laki ei anna koeajalla olevalle työntekijälle mitään turvaa. Sen mukaan työnantajalla siis tarvitsee kyllä OLLA SYY, mutta sitä EI TARVITSE TYÖNTEKIJÄLLE KERTOA. Tietenkin jos asian vie oikeuteen, siellä täytyy varmasti myös työnantajan kertoa syy ääneen -muukin kuin koeaika. Mutta miten todistat, että olit sopiva työhön, ja pystyit suoriutumaan siitä todella hyvin??? Aika vaikeaa! Ainoa mitä voisi siis tehdä, olisi väittää, että työnantajan syy on se, että olen muslimi tai homo tai mitä tahansa. Jos työnantaja saa tehdä mitä tahansa, kai minäkin, vaikken homo tai muslimi olekaan!

  #63854 Vastaa

  Työnantaja vastaa
  Vieras

  ja se siitä. Irtisanomisperuste laitetaan työtodistukseen, siis koeaikaan perustuva, et joudu karanteeniin, eikä mitään negatiivista kirjata paperille. Tämä on yleensä kelvannut kaikille paitsi itkijälle, joka omalta osaltaan kertoo myös yhteistyökyvyttömyydestäsi.

  #63859 Vastaa

  Satska74
  Vieras

  Nyt olet ymmärtänyt aivan väärin miksi täällä ”itken”. Niin kuin varmasti työnantajana tiedät, on sinulla oltava peruste koeajan purkamiselle, niin kuin esim. minun selvä yhteistyökyvyttömyyteni! Oikeudessa joudut sinä, hyvä työnantaja todistamaan, ettet potkinut minua pihalle siksi, että juurihan samana päivänä satuin kertomaan sinulle olevani muslimi! (= Minullahan on toisesta yhtiöstä 15 vuoden työkokemus täysin samasta työstä ja sieltä suhteellisen hyvä työtodistus, eikä siellä 15 vuoden aikana huomattu minun yhteistyökyvyttömyyttäni. Nämähän ovat onneksi ihan todistettavissa olevia asioita.
  Ja mitäköhän se kertoo sinusta rakas työnantaja, että sinun koeaikaan perustuva irtisanomisilmoituksesi ”on yleensä kelvannut kaikille”??? Ainakin minä ottaisin irtisanomisen ihan millä tahansa perusteella, jos jostain ihmeen syystä sinun firmaasi joutuisin! (;

  #63860 Vastaa

  wwww
  Vieras

  Täällä palstalla sattuu olemaan muutama ammattivittuilija,parempi kun antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

  Sen verran kommentoin että ”Koeaikaista työsopimusta ei saa päättää syrjivästi tai epäasiallisin perustein. Kyseessä on syrjivä työsopimuksen purku, mikäli työnantaja ei pysty näyttämään hyväksyttävää syytä purkamiselle.”

  Kun purkuperustetta ei ole ilmoitettu ja sulla on paperi missä käy tämä ilmi niin voithan sä kokeilla onneas rosiksessa tuon suhteen.
  Voit hävitä tai voittaa,punnitse tarkkaan asiat.

  Se että paperissa purkamisen syynä on ”koeaika” tarkoittaa käytännössä sitä että kyseessä on syrjivä työsopparin purku.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #63861 Vastaa

  wwww
  Vieras

  unohtui hieman tekstiä..Laittomasta koeaikapurusta on mahdollista saada korvausta. Korvauksen suuruutta arvioitaessa tulee huomioon ottaa muun muassa taloudelliset menetykset ja työntekijän itsensä antama aihe sopimuksen päättämiseen. Korvausta korottavana seikkana voi olla koeaikapurun perusteen ilmoittamatta jättäminen tai väärän perusteen ilmoittaminen.

  #63862 Vastaa

  putte.
  Vieras

  Parasta olisi aina liittää mukaan lähde, johon viestillään viittaa. Edellä wwww viitannee osassa väittämistään TSL 1.luvun 4§ 4.momenttiin, joka alla:

  ”Koeajan kuluessa työsopimus voidaan molemmin puolin purkaa. Työsopimusta ei saa kuitenkaan purkaa 2 luvun 2 §:n 1 momentissa (iän, terveydentilan, vammaisuuden, kansallisen tai etnisen alkuperän, kansalaisuuden, sukupuolisen suuntautumisen, kielen, uskonnon, mielipiteen, vakaumuksen, perhesuhteiden, ammattiyhdistystoiminnan, poliittisen toiminnan tms.) tarkoitetuilla tai muutoinkaan koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla. Työnantaja ei myöskään saa purkaa työsopimusta laiminlyötyään tämän pykälän 3 momentissa säädetyn ilmoitusvelvollisuutensa.”

  #63875 Vastaa

  Blöndimönsteri
  Vieras

  Aina voi vaatia syyn kertomista ja se on annettava. Työntekijä voi mahdollisesti haluta kehittää itseään ja omia toimintojaan, ja työnantajan ei ehkä tarvitse kertoa sitä, jollei sitä vaadita.

  #62122 Vastaa

  isä
  Vieras

  Kyllä irtisanotulla on oikeus tietää ja työnantajalla velvollisuus ilmoittaa muutakin kuin koeaikainen irtisanominen. Mikäli työntekijä pyytää työtodistuksen ilman moitearvostelua, on työnantaja velvollinen sen sellaisenaan antamaan hallintomenettelylain mukaisesti, myös yksityissektorilla. Työtodistuksen työnantaja on velvollinen antamaan sellaisena kuin työntekijä sen pyytää. Sitä ei päätä työnantaja mitä siihen laitetaan. Eli, toimi, tehtävä ja kesto, jos työntekijä sitä sellaisenaan pyytää. Piste.

  ”Työantaja-aloitteisessa purkamistilanteessa työntekijälle on varattava asiassa tilaisuus tulla kuulluksi. Työntekijällä on oikeus käyttää tilaisuudessa avustajaa. Työntekijällä tulee olla kohtuullinen valmistautumisaika, jotta hän voi esittää perustellun näkemyksensä tai hankkia asiamiehen.”

  Eli, ne työnantajan perusteet tulee vähintään saattaa työntekijän tietoon, että tällä on tosiasiallinen mahdollisuus lausua asiaan. Kyllä nuo lausunnot ”ei tarvitse kertoa” on ihan jostain omasta päästä kuin lain tarkoituksesta.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 20)

Vastaa aiheeseen: työsuhteen päättäminen koeajallama-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.