ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.
Keskustelu Alaikäiset baarissa

Alaikäiset baarissa

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 93)
 • #5485 Vastaus

  Mietityttää

  Onko alaikäisen baarissa käynti rikos? Jos alaikäisellä on täysikäisen paperit (passi/ajokortti), saako baarin henkilökunta ottaa paperit pois katsoessaan että kyseinen henkilö ei vastaa paperissa olevaa henkilöä? Mikä ero on passin ja ajokortin käytössä \"väärennettynä\" henkilöllisyystodistuksena?

  Nuorison kesken väitetään, että baarihenkilökunta ei saa ottaa pois passia, vaikka se ei olisikaan henkilön oma, mutta ajokortin sen sijaan saa ottaa. Onko totta?

  #5507 Vastaus

  vt

  Alaikäinen ei syyllisty rikokseen, jos käy baarissa. Baarin henkilökunta saa ottaa pois toisen henkilön passin tai ajokortin. Kyseessä on lievä petos, jolloin baarin henkilökunnalla on itseasiassa jokamiehen kiinniotto-oikeus. Passilla ja ajokortilla ei ole eroa.

  #5613 Vastaus

  juice

  Miten niitä alaikäisiä ei saada pois baareista.
  Poket voisi katsoa tarkemmin ne henkilöllisyystodistukset. Alaikäiset ei todellakaan kuulu aikuisten yökerhoihin. Niiden siellä olosta ei hyödy muut kuin baarin omistaja.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #5629 Vastaus

  halloo

  [quote]Mietityttää kirjoitti:
  Onko alaikäisen baarissa käynti rikos? Jos alaikäisellä on täysikäisen paperit (passi/ajokortti), saako baarin henkilökunta ottaa paperit pois katsoessaan että kyseinen henkilö ei vastaa paperissa olevaa henkilöä? Mikä ero on passin ja ajokortin käytössä "väärennettynä" henkilöllisyystodistuksena?

  Nuorison kesken väitetään, että baarihenkilökunta ei saa ottaa pois passia, vaikka se ei olisikaan henkilön oma, mutta ajokortin sen sijaan saa ottaa. Onko totta?[/quote]
  etkö ite muka käyny alaikäsenä baarissa???kysyn vaan?
  ei se musta niin vaarallista ole vaikka jokunen alaikänen siä käviskin,en mä ainakaan ole huomannut mitään haittoja..enemmänkin huonosti käyttätytyvät aikuiset kuin alaikäiset baareissa, mikä minua hämmästyttää..noo ymmärrän toki että laki on laki etc.

  #5777 Vastaus

  juntti

  Usein törmännyt ja itsekin jos uskon ettei kyseessä ole minkäänmuotoinen petos, peruste kiinniotolle tai edes papereiden poisottamiselle. Liikkumanvaraa antaa alaikäisen selitys sille miten on paperit saanut haltuunsa, mutta virallisilla asiakirjoilla toisen nimissä esiintyminen ei Suomessa ole rikollista ellei operaatiossa harhauteta virkamiehiä.

  #5922 Vastaus

  .

  Muuta haittaa alaikäisistä baarissa ei ole, kuin että ravintola voi menettää anniskelulupansa, jos alaikäinen on siellä tarkastuksen tullessa. Ts. baari menee kiinni esim 2 viikoksi. Siksi se on tarkkaa. Kyllä poke/tarjoilija voi ottaa henkkarit talteen, ja soittaa esim poliisit paikalle. Hyvässä tapauksessa pääsee pälkähästä puhumalla pois. Ei se aina ole helppoa tunnistaa alaikäistä, jos on esim siskon tai veljen papereilla.

  #7558 Vastaus

  Juntti

  Ja zadam, syyllistyit juuri näpistykseen, omankädenoikeuteen tai vastaavaan laittomuuteen tökkiessäsi toisen oikeuksia ilman lain siunausta (Vai oliko tuossa tarkoitus olla jotain rakentavaa lisää keskustelulle kuin vain mutuilua?).

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #7684 Vastaus

  Hämärtää

  Juntin jutut alkaa muistuttaa Absentin höpöilyjä.
  Passi, ajokortti ja henkilöllisyystodistus ovat virallisia asiakirjoja ja niiden väärentäminen ja väärennettyinä käyttö on taatusti rikos. Yritäpä ostaa auto väärillä papereilla ja väitä sitten, ettei kyse ole viranomaisesta. Eri asia on, mikä on rangaistus alaikäiselle, sossun kirjoihin sitä rikkeistään yleensä joutuu..

  #7686 Vastaus

  VTT

  Jos paperit ovat väärät, hallussapitäjä syyllistyy väärennettetyn asiakirjan hallussapitoon.
  Jos paperit eivät ole väärät, vaan niitä käyttää toinen henkilö, niin silloin autokaupassa kyse on petoksesta – ravintolaan pyrittäessä ei rikosta.

  #7698 Vastaus

  kermin

  En ole koskaan tarkemmin pohtinut väärän henkilötiedon antamista vaikkapa portsarille, koska en ole sellaista joutunut antamaan. Koska havaitsen yllättävän vähän asiasta tietäväni, kysyisin edellisiltä kirjoittajilta, mihin perustuu baarihenkilökunnan oikeus takavarikoida vääriä tai väärennettyjä (tai siis sellaisiksi oletettuja) henkilöpapereita? Mistä laista löytyy edellisen kirjoittajan mainitsema rikos "väärennetyn asiakirjan hallussapito"? Miten "väärien papereiden" esittäminen voi täyttää petoksen tuntomerkit, mikäli tarkoitus on ainoastaan päästä sisään ravintolaan juomaan lämmintä keskiolutta muovituopista eikä erehdyttämällä saavuttaa taloudellista hyötyä (kuten tapauksessa, jossa ostetaan tai "lainataan" autokaupasta auto jotenkin "väärillä papereilla" niin, että autoa ei tarvitsekaan itse maksaa)?? Oikeastaan ainoa kohta, joka aihepiiriin liittyen on tuttu, on Rikoslain 16:5. Tässäkin jää ilmeisesti auki se kysymys, onko portsari lain tarkoittama viranomainen (heh): "Joka erehdyttääkseen viranomaista ilmoittaa nimensä väärin tai antaa muutoin henkilöllisyydestään väärän tai harhaanjohtavan tiedon taikka sanotussa tarkoituksessa käyttää toisen henkilötodistusta, passia, ajokorttia tai muuta sen kaltaista todistusta, on tuomittava väärän henkilötiedon antamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi." Selventäkää, pyydän!

  #7699 Vastaus

  VTT

  Baarihenkilökunta ei saa takavarikoida henkilöpapereita. Baarihenkilökunta saa ottaa kiinni verekseltään rikoksentekijän jokamiehen kinniotto-oikeuden perusteella. Jos tekijä pakenee, saattaavat paperit jäädä henkilökunnan haltuun. Tällöin ne on toimitettava poliisille.
  Väärennysaineiston hallussapito = RL luku 33 4 §
  Oluen juonti väärillä papereila ei ole petos.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #7716 Vastaus

  kermin

  Kiitos, VTT, selvennyksistä. Väärennysaineiston hallussapito on tietysti rikollista. Olenpa kuitenkin muistaakseni kerran kuullut aiheeseen liittyvän jutun, joka voi osittain olla legendaa: nimittäin, että jos väärennöksessä (esim. kääntöpuolella) lukee VÄÄRENNÖS (kuten SPECIMEN seteleissä tai MALLI monissa muissa kuvissa, jotka eivät ole "oikeita"), kyseessä oleva väärennös ei ole lainvastainen. Mitenkä tämän on laita? Entäs väärillä (eli kaverin tai vaikka äidin) papereilla baariin pyrkivä tai sisälle päässyt? Hän tietysti esiintyy vääränä henkilönä, mutta onko kyseessä väärän henkilötiedon antaminen viranomaiselle? Entäs alaikäinen, joka pääsee baariin ilman papereita? Häneltä voidaan kaiketi korkeintaan takavarikoida viinakset käsistä ja sillä siisti.

  #8963 Vastaus

  vtt

  Toisen ihmisen henkilöllisyystodistuksen käyttäminen esimerkiksi ravintolaan pääsemiseksi ei ole tällä hetkellä rikos. Rikollista on vain käyttää henkilötodistusta viranomaisen harhauttamiseksi, ei yksityishenkilön kuten järjestyksenvalvojan erehdyttämiseksi. Rangaistavaa on myös henkilötodistuksen väärentäminen

  #9747 Vastaus

  alaikäinen baarissa

  Alaikäinen toki voi käydä baarissa se ei ole rikos, mutta pystyykö henkilökunta valvomaan, että hänelle ei roudata alkoholia, joten tää on tehty helpommaksi alkoholilainsäädännön kanssa, ikäraja, mitä myös noudatetaan, anniskelu alaikäiselle on rikos ja jos baari jää siittä kiinni se menettää anniskeluoikeudet määrätyksi ajaksi, ehkä lopullisesti..Omistaja menettää myyntituloja ja tarjoilija palkkansa, saa ehkä potkut. Tässä vika henkkareilla sisään päässyt on saanut tosi pahan tilanteen aikaan, ei kai itse tajua mitä???? minä soitan aina poliisit paikalle, jos paperit on väärennetty, ei omat, nehän voi olla varastettu, ja kyseinen asiakas odottaa poliisia, jos ei niin paperit odottaa,saa poliisi ottaa selvää???Pääasia minä en myynyt alaikäiselle on työpaikka vielä huomenna???entäs huomenna huh,huh????

  #9757 Vastaus

  Järjestyksenvalvoja

  Ainakin täällä päin on sen tapainen poliisin hyväksymä tulkinta että tilanteessa jossa henkilö esittää väärän henkilön henkilöllisyystodistuksen, hän ei sinällään tee rikosta (ellei sitten järjestyksenvalvoja kutsu poliisia paikalle ja henkilö tee samaa temppua poliisillekin). Järjestyksenvalvojalle annettuja henkilöpapereita ei kuitenkaan anneta takaisin väärälle haltijalle jos on ilmeistä että nämä eivät hänelle kuulu vaan toimitetaan ennemminkin poliisille seuraavana aamuna kommentin "löytötavaroita joiden oikea omistaja pitäisi löytää" kera. Jos on ilmeistä että nuo eivät ovella seisovalle asiakkaalle kuulu, poliisin mukaan suositeltava toimintatapa tilanteessa jossa henkilöpaperit on jo annettu järjestyksenvalvojalle, on olla antamatta niitä takaisin selkeästi väärälle henkilölle. Jos kuitenkin on vähänkään epävarma, ei ole mitään järkeä ottaa henkilöpapereita pois vaan ainoastaan evätä asiakkaan pääsy ravintolaan.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 93)

Vastaa aiheeseen: Alaikäiset baarissa41 + = 46

ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.