Keskustelu

Käy keskustelua meidän
ja muiden laki24-asiakkaiden
kanssa

Keskustelu Asunnon periminen

Asunnon periminen

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • #99310 Vastaa

  Tampe
  Vieras

  Isälläni todettiin reilu vuosi sitten keskivaikea muistisairaus, mutta hän meni naimisiin. Hän omistaa rivitalo-osakkeen josta myös minä ja kuoleen veljeni tytär omistetaan kuolleen äitini osuus.
  Tämä uusi vaimo ei ole koskaan virallisesti muuttanut asuntoon, eikä ole sielä ns. kirjoilla.
  Isäni on tällä hetkellä erittäin huonossa kunnossa eikä pysty itsenäisiin päätöksiin.
  Nyt jos isäni kuolee niin miten tuo asunto periytyy? Tiettävästi ei ole avioehtoa eikä testamenttia.

  #99311 Vastaa

  Elli
  Vieras

  Uusi vaimo ei peri asuntoa koska se ei ole hänen ja sun isän yhteisomistuksessa.

  #99328 Vastaa

  olllp
  Vieras

  Sinä ja edesmenneen veljesi lapsi omistatte jo äitisi osuuden asunnosta ja omistus myös pysyy, menipä isäsi naimisiin, eroaa tai kuolee. Tämä omistuksenne tarkoittaa myös sitä, että vaikka isällänne onkin asuntoon hallintaoikeus ja hän voi tuoda sinne kanssaan asumaan kenet tahtoo tai asuessaan muualla antaa jonkun asua siinä, vuokraa maksaen tai ei, aivan miten isänne päättää, niin isänne maksaisi kuitenkin aina vastikkeen taloyhtiölle. Isänne kuoltua hänen leskellään ei ole asuntoon minkäänlaista asumis- tai hallintaoikeutta, koska asunnolla on muitakin omistajia kuin isänne tai hänen leskensä.

  Avioliiton päätyttyä, eroon tai kuolemaan, tehdään ositus puolisoitten välillä (ellei ole avioehtoa, koska silloin noudatetaan mitä siinä on sovittu). Lasketaan ensin toisen puolison omaisuus (varat miinus velat), sitten toisen puolison omaisuus (varat miinus velat), sitten verrataan näitä keskenään (huom. jos puolison velat ovat suuremmat kuin varat, tulokseksi hänen kohdalleen laskelmaan tulee nolla (0 €), ei miinusmerkkinen luku!) Jos toisen puolison netto-omaisuus on suurempi, vähemmän omistavalla on oikeus saada tasinkoa, paitsi kuolemantapauksessa, jossa enemmän omistava on leski: hänen ei tarvitse maksaa tasinkoa puolisonsa kuolinpesälle.

  Vasta kun vainajan velat on maksettu (tai varat varattu niihin) ja tämä osituslaskelma on tehty ja mahd. ositus maksettu, tiedetään paljonko on vainajan jäämistö eli jaettava perintö, joka sitten jaetaan testamentin tai perintökaaren (lain) mukaan, kuitenkin niin että rintaperillisillä on oikeus ainakin lakiosaan (joka on puolet perintöosasta). Vastoin aika yleistä luuloa leski ei peri mitään, ellei ole testamentissa jotain määrätty. Testamenttimääräyksellä ei voi kuitenkaan sivuuttaa rintaperillisten lakiosaoikeutta. Avioleskelle kuuluu siis vain mahdollinen tasinko ja mahdollinen hallintaoikeus asuntoon ja koti-irtaimistoon. Ellei teidän tapauksessanne ole avioehtoa, eikä testamenttia, osituslaskelman ja mahdollisen osituksen leskelle maksamisen jälkeen te kaksi rintaperillistä saatte isäsi muun jäämistön, kumpikin puolet ja tietysti pitäisitte jo aiemmin omistamanne osuudet äitisi perinnöstä.

  Olisoko muuten aika hankkia isällenne edunvalvoja, esimerkiksi sinä itse?

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)

Vastaa aiheeseen: Asunnon periminenma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset:
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.