Keskustelu

Käy keskustelua meidän
ja muiden laki24-asiakkaiden
kanssa

Keskustelu Iänikuinen vesimaksu

Iänikuinen vesimaksu

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • #70418 Vastaa

  tobias
  Osallistuja

  Miten mahtaa olla, voiko yhtiökokous määrätä vesimaksun vapaasti? Motivalla ja Kiinteistöliitolla on suosituksensa joita ei varmaankaan tarvitse noudattaa, mutta kuinka paljon näistä suosituksista voi poiketa, ja onko olemassa lakia joka liittyy asiaan? Jos yhtiöjärjestys vaikkapa määrää että kerätään lämminvesimaksua, vesimaksun suuruus ei voine olla niin suuri että sillä saadaan hoitovastike nollaan, ei vaikka yhtiökokous sellaisen puolesta äänestäisikin. Tuskin myöskään vesimaksun pudottaminen nollaan on yhtiökokouksen päätöksellä mahdollista ilman yhtiöjärjestyksen muutosta, jos yhtiöjärjestys määrää vesimaksun perittäväksi.

  Mikä olisi se oikea pykälä sovellettavaksi tällaiseen asiaan? Ainakin yläpäässä voidaan perustella melkein mitä vain, päätetään vaikkapa että veden lämmityskuluiksi arvioidaan 90% koko yhtiön lämmityskuluista.

  Ja vielä: jos yhtiöjärjestyksessä puhutaan lämminvesimaksusta, voidaanko silti periä kokonaisvesimaksua? Miksei, jos yhtiökokous niin päättää?

  #70422 Vastaa

  Kerroppas niitä lukuja
  Vieras

  AsOyL
  4 §

  Yhtiövastikkeen(tms. maksun) maksuperuste

  Vastikkeen maksuperusteesta on määrättävä yhtiöjärjestyksessä. Perusteena voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön, lämmön tai muun hyödykkeen todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus.

  Osakkeenomistajan on ilmoitettava yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä, jos henkilömäärä on vastikkeen maksuperusteena.

  Yhtiökokouksen päätöksestä valitetaan käräjäoikeuteen.

  #70423 Vastaa

  tobias
  Osallistuja

  Taloyhtiön historiaa tarkastelemalla huomasin että kyse onkin enemmän isännöitsijän toiminnasta, koska yhtiökokous toki määrää lämminvesimaksun isännöitsijän lämminvesimaksulaskelman mukaisesti.

  Edellisen isännöitsijän aikaan on laskennassa käytetty Kiinteistöliiton vielä nykyisinkin suosittelemaa laskentatapaa, lämpimän veden energiakulutus 58 kWh/m3. Laskentapa muuttui muotoon ”35% lämmityskuluista” kun isännöitsijä vaihtui, ja kun rivitaloyhtiössä on paljon neliöitä asukasta kohti, tämä kaksinkertaistaa laskennallisen energiakulutuksen vesikuutiota kohti.

  Koska lämpimän veden kulutusosuudeksi arvioidaan 45%, nykyisin käytössä olevalla laskutavalla lämminvesimaksusta tulee kokonaisuudessa lähes kaksinkertainen verrattuna Motivan ja Kiinteistöliiton suosittelemaan laskutapaan. Laskenta on tietenkin ristiriidassa myös kiinteistöstä annetun energiatodistuksen kanssa, missä käytetään Motivan laskutapaa (lämmin vesi 40% kaikesta vedestä, energiakulutus 58 kWh/m3).

  Eli oikeastaan kyse on enemmänkin toimintakertomuksen oikeellisuudesta, ja siitä onko osakkaalla mitään mahdollisuuksia asiaan puuttua kun yhtiökokous tukee isännöitsijän näkemystä. Yhtiökokouksissa on päätetty ainoastaan lämminvesimaksun suuruudesta, ei sen laskentatavasta, eikä laskentatapa taida yhtiökokouksen asia ollakaan.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #70429 Vastaa

  Oli miten oli
  Vieras

  Maksat sitten kuussa mitä tahansa, mitä et kertonut. Lähtökohta on kuitenkin se, että taloyhtiön hallitus päättää näistä maksuista isännöitsijän esityksen mukaisesti. Niitä voidaan sitten muuttaa yhtiökokouksessa, jos on tarvetta. Yritä päästä hallitukseen tai pyydä tämä asia erikseen käsiteltäväksi seuraavassa taloyhtiön kokouksessa. Maailma on täynnä kulisseissa räksyttävia rakkeja, jotka eivät kykene osallistumaan yhteiseen päätöksentekoon.

  #70430 Vastaa

  tobias
  Osallistuja

  Juu, asia on käsitelty, kuten oletin aiemmista viesteistä lukihäiriöttömälle ilmenevän. Tuskinpa uusi käsittelykierros tulosta muuttaa. Miksi on oleellista mitä kukin maksaa kuussa? No, voin paljastaa että yhtiön vedenkulutus on 73 litraa vuorokaudessa ja lämmityskulut yhteensä 113 € vuodessa. Vesimaksun suuruudeksi tulee 62 senttiä kuussa per henki, mikä normaalisti laskien olisi siis 35 senttiä.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)

Vastaa aiheeseen: Iänikuinen vesimaksuma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset:
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.