ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.
Keskustelu Mökin myynti toiselle omistajalle ja käyttöoikeus

Mökin myynti toiselle omistajalle ja käyttöoikeus

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • #91572 Vastaa

  Mummitus
  Osallistuja

  Mökki siihen liittyvine maa-alueineen on siirtynyt marraskuussa 2018 itseni ja veljeni omistukseen isämme tekemällä lahjakirjalla. Isä on jättänyt itselleen elinikäisen käyttöoikeuden mökkiin.

  Kun nyt olen myymässä omaa osuttani veljelleni onko minun mahdollista saada kirjatuksi kauppakirjaan itselleni myös jonkinlainen vaikka rajattukin käyttöikeus mökkiin?

  Tarkoituksena olisi että saan sovitusti käyttää mökkiä silloin tällöin.

  #91574 Vastaa

  Perusteeton vaatimus kuolinpesältä
  Vieras

  Isällä on yksin käyttöoikeus mökkiin niin kauan kuin hän elää tai luopuu oikeudestaan. Sen ajan hän yksin määrää kuka mökillä oleskelee, esimerkiksi teillä omistajina ei ole siihen oikeutta ilman isänne lupaa. Jos hän on luvan antanut, voi hän sen myös halutessaan peruuttaa. Toki omistajina teillä on aika ajoin oikeus tarkastaa, että omaisuudestanne pidetään huolta (käyttöoikeuden haltijan velvollisuus), mutta silloinkin isänne voi vaatia vaikka ulkopuolista tarkastajaa.

  Jos kysyjän ja veljen välinen mökkikauppa onnistuu (pitää ensin tarkistaa lakimieheltä onko se edes mahdollista ilman isän suostumusta), ei kauppa anna veljesi edelleenkään enempää käyttöoikeutta mökkiin isänne elämän aikana, isällä on edelleen yksin valta päättää käytöstä. Kauppakirjaan voi toki laittaa ehdot isänne jälkeisen ajan käyttöoikeudesta sinulle ja mieluiten selkeästi kirjaten mahdollisia riitoja välttääksenne. Jos osuutesi saat myytyä, hinta on normaalia alhaisempi, koska isällänne pysyy käyttöoikeus.

  #91576 Vastaa

  Oikaisu
  Vieras

  ”Jos osuutesi saat myytyä, hinta on normaalia alhaisempi, koska isällänne pysyy käyttöoikeus.” Edelliseen virkkeeseen korjaus, koska lahjan arvossa on jo otettu huomioon isän käyttöoikeus, ei näin pian tehdyssä kaupassa hinta liene sen pienempi lahjan arvokaan oli.

  Edellisessä vastauksessani oli muuten hassu nimimerkki, asilla ei ole tietenkään mitään tekemistä minkään kuolinpesän kanssa!

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #91577 Vastaa

  Mummitus
  Osallistuja

  ”Lahjoittaja pidättää itselleen elinikäisen käyttöoikeuden lahjoittamiinsa määräosiin” , eli isä omisti aiemmin 2/3:n mökkikiinteistöstä ja siirsi omistuksensa puoliksi veljelleni ja minulle (omistimme ennestään 1/6:n kumpikin). Voiko tosiaan olla, että tarvitsemme keskinäiseen kauppaamme tässä tapauksessa isän suostumuksen? Meille kun kummallekin omistajina on selvää, että isällä on käyttöoikeus mökkiin omistamme sen sitten jompikumpi yksin tai molemmat yhdessä. Mistähän tähän saisi selkeän vastauksen nopeasti?

  #91587 Vastaa

  Yhakol
  Vieras

  Kiinteistökauppaan tarvitsette joka tapauksessa kaupanvahvistajan. Nopeiten vastauksen saat siis kaupanvahvistajalta, hän tietää mitä suostumuksia ja asiakirjoja siihen tarvitaan.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)

Vastaa aiheeseen: Mökin myynti toiselle omistajalle ja käyttöoikeusma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.