Keskustelu

Käy keskustelua meidän
ja muiden laki24-asiakkaiden
kanssa

Keskustelu Onko todella lain mukaista?

Onko todella lain mukaista?

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • #81917 Vastaa

  Heikki
  Vieras

  Onko todella laillista, että voin mennä johonkin kouluun ja ilmoittaa opettajalle että tulen seuraamaan tuntia? Eli ovatko koulujen oppitunnit julkisia?

  #81920 Vastaa

  käräjätuomari
  Vieras

  Suomessa opetus peruskoulussa on julkista ja oppituntia voi tulla seuraamaan kuka tahansa. Koululla on kuitenkin oikeus edellyttää, että vierailija ilmoittautuu ensin esimerkiksi rehtorille ja kertoo, mitä opetusta on tulossa seuraamaan.

  Oppituntien seurantaa voidaan rajoittaa perustellusta syystä. Tällaisia ovat tilanteet, joissa opetusmenetelmät ovat sellaiset tai tilat niin ahtaat, että ulkopuolisten mukanaolo voi haitata opetusta. Vierailua oppitunnilla voidaan rajoittaa myös, jos on ilmeistä, että ulkopuolisen läsnäolo voi häiritä oppilaiden ja opettajan työskentelyä.

  Käytännössä rehtori tai muu henkilö, jolla on toimivalta, päättää milloin ulkopuolisten on sopivaa tulla tunneille. Ennen päätöstä on selvitettävä, onko vierailun rajoittamiselle perusteita.

  Vanhemmalta voidaan rajata pääsy oppitunneille, jos hänen läsnäolonsa vaarantaa oppimisen ja opetuksen tai aiheuttaa häiriötä. Jos vierailua oppitunnilla rajataan, vanhemman on saatava asiasta päätös ja muutoksenhakuohjeet.

  Silloin tällöin näin myös tapahtuu. Korkein hallinto-oikeus totesi tuoreessa päätöksessään, että rehtori sai rajoittaa vanhemman oikeutta seurata lapsensa oppitunteja, koska vanhemman saapuminen aiheutti levottomuutta ja huolta. Rehtori oli tehnyt päätöksen oikein eikä ollut rajannut vanhemman osallistumista vanhemmille tarkoitettuihin tilaisuuksiin tai juhliin.

  Huoltajaa koskeva rajoitus voi KHO:n mukaan olla voimassa vain määräajan, päätöksen tapauksessa enintään lukuvuoden loppuun. Päätöksessään KHO painottaa, että julkisuus korostaa opetuksen avoimuutta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koulun olisi turvattava lapsen ja vanhemman välinen yhteydenpito muuten kuin koulunkäyntiin liittyvissä asioissa.

  Luokan ovien ei tarvitse aina olla auki. Ovet voivat olla lukossakin, kunhan tiedossa on, miten koulussa toimitaan, jos joku haluaa päästä sisälle opetusta seuraamaan.

  #81939 Vastaa

  Tulikos tämä
  Vieras

  ..nyt Heikille selväksi..et kuitenkaan osannut kertoa mitä mielihyvää saat siitä lasten oppituntien seuraamisesta, ha, ha..

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #98364 Vastaa

  harri
  Vieras

  Entäs jos on huolissaan lapselleen annetttavan opetuksen tasosta? Riittääkö tämä perusteluksi mennä seuraamaan lasta opettavien opettajien oppitunteja?

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)

Vastaa aiheeseen: Onko todella lain mukaista?ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset:
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.