ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.
Keskustelu Periminen

Periminen

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • #97680 Vastaa

  Anne
  Vieras

  Minulla on isä ja äiti, jotka ovat naimisissa. Äidilläni on myös kaksi muuta lasta, joilla on eri isä kuin omani.
  Meillä on mökki, jonka omistaa isäni kokonaisuudessaan. Miten mökin periminen menee?
  A) jos isäni kuolee ensin? Periikö äitini 50% ja minä 50%? Ja sitten äidin kuolessa hänen osuus menee kolmeen osaan minun ja kahden veljeni kesken?
  B) äitini kuolee ensin? Mökki jää edelleen isäni nimiin, joten kun isäni kuolee, niin perin koko tönön?

  #97992 Vastaa

  Anne N
  Vieras

  A)Ei. Äitisi ei peri htään isäsi omaisuudesta, koska isälläsi on lapsi, sinä. Jos isälläsi ja äidilläsi ei ole avioehtoa, ja isäsi ei ole tehnyt testamenttia jollekulle muulle kuin sinulle, perit ihan normaalisti isäsi ja äitisi yhteenlasketun omaisuuden puolikkaan, jos isäsi kuolee ensin. Avioliittolain pykälät sääntelevät ositusta. Ositus tehdään niin että esimerkin omaisesti: Matti 100 rahaa, plus Maija 50 rahaa jaetaan kahdella. Toinen puolisko 75 rahaa menee Maijalle, toisen saa Matin perillinen(perilliset). Näin jos kuollut oli varakkaampi kuin mitä leski on.
  Jos leski taas on varakkaampi, hän voi kieltäytyä tasingon maksusta vainajan perillisille.
  Jos äitisi kuolee ensin,siinä voi syntyä tilanne ettei isäsi halua maksaa tasinkoa, joten te äitinne lapset peritte sen mitä äidiltänne jää. Tietysti isäsi saattaa olla jalomielinenkin, mutta näin toimien hänen omaisuudestaan menisi hänelle täysin vieraillekin henkilöille. Leski perii vain silloin, kun vainajalla ei ole lapsia, ja tällöinkin leskenkin kuoltua jaetaan lesken pesä myös edesmenneen puolison toissijaisille perillisille.
  Merkillistä ettet huomannut itse että eihän äitisi ole isällesi sukua. Hehän ovat vain aviossa. Avioliitto ei tee biologista eikä juridista perimisoikeutta, vain testamentilla voi sen asian ohittaa, mutta silloinkin jää perilliselle oikeus vaatia lakiosaansa, joka on puolet siitä mitä hän normaalisti perisi.
  Sitten hallintaoikeudesta. Se perustuu avioliittolakiin. Hallintaoikeus rajoittaa perillisen oikeutta hallintaoikeuden kohteena olevaan asiaan, eli joko asuntoon tai kiinteistöön, ja siellä olevaan normaaliin irtaimistoon. Omistajahan ei voi myydä ilman hallintaoikeuden omaavan lupaa tällaista omaisuutta. Mutta se pienentää perillisen perintöveroa.
  Hallintaoikeuden alaisen omaisuuden käytöstä kulut maksaa hallintaoikeutettu. Mutta itse sen esim kiinteistön, talon perusparannusmenot eli isommat remontit maksaa omistaja eli perillinen/perilliset. Tai osittamattomassa pesässä kulut jaetaan osuuksien mukaan, leski, osakkaat, kesken. Selvensikö tämä kirjoitus asioita? En ole mikään lakityyppi, mutta osakas eräässä kuolinpesässä, joten asiat ovat tuttuja.

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)

Vastaa aiheeseen: Periminenma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.