ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.
Keskustelu Perintöriita

Perintöriita

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • #92028 Vastaus

  Ellin tytär

  Haluaisin saada informaatiota seuraavanlaisesta tapauksesta:

  Äitini oli toisen kerran naimisissa miehen kanssa, jolla oli yksi lapsi ja äidilläni oli 2 lasta, joista toinen oli adoptoitu muualle pienenä. Äitini jäi leskeksi runsaat 10 vuotta sitten. Heillä oli keskinäinen testamentti tehty, jossa elossa oleva aviopuoliso sai täyden omistusoikeuden kaikkeen omaisuuteen, mutta lapsille olisi voitu maksaa lakiosuus rahana, jos he olisivat sitä vaatineet. Hän ei sitä vaatinut. Perunkirjassa hän on allekirjoituksellaan vahvistanut hyväksyvänsä testamentin ja olemaan moittimatta sitä ja on teksti ”en vaadi lakiosuuttani”. Tuo testamentti sanoi myös, että molempien kuoleman jälkeen omaisuus jaetaan seuraavasti: meille kummankin lapselle 45% ja äitini adoptoidulle lapselle 10%. Näin kuvittelin siis jaon tulemaan menemään.

  Äidilläni ja hänen miehellään oli 2 autoa miehen kuoleman hetkellä, joista toisen äitini oli leskeksi jäätyään ”myynyt” miehensä tyttärelle ja he olivat sopineet, että tytär maksaa sitä 200 Euroa/kk äidilleni ja hän maksoi sitä vain yhden erän ja loput jäi maksamatta. Auto laitettiin tuon tyttären pojan nimiin, koska tuolla tyttärellä oli ulosottovelkoja. He olivat hyvissä väleissä kunnes noin 2 vuotta ennen äitini kuolemaa kuitenkin tuo tytär halusi, että äitini antaa hänelle oman autonsa käyttöönsä. Äitini siitä kieltäytyi, koska tarvitsi itse autoaan ja ei halunnut, että siellä kuljetetaan koiria ja muutenkaan äidilläni ei ollut ylimääräistä rahaa, joten pohti että korjauslaskut yms. tipahtaisivat sitten hänen maksettavakseen jos sellaisia tulisi ja hän tarvitsi itse autoaan. Tuo tytär suuttui siitä niin, ettei koskaan enää sen jälkeen halunnut olla tekemisissä äitini kanssa. Äidistäni tuo tuntui epäoikeudenmukaiselta ja hän oli sitten sairastuttuaan tehnyt dokumentin, jossa sanoo että tuo auto laskettakoon ennakkoperinnöksi, koska sitä ei maksanut takaisin.

  Äidilläni oli asunto-osake, jonka hän osti leskeksi jäämisen jälkeen rahoilla, jotka jäivät heidän yhteisen omakotitalonsa myynnistä ja siitä olevien lainojen maksun jälkeen. Tuon osakkeen oston jälkeen taloyhtiössä tehtiin kuitenkin isot remontit, joista hänelle lankesi maksettavaksi melkein 60.000 Euroa. Hän otti pankkilainaa sen maksuun ja antoi vakuudeksi asunnon osakkeet. Äitini kuoli ja lainaa on yhä jäljellä n. 35.000 Euroa. Yhtiövastike on myös melko korkea n. 340 Euroa/kk. Eli osakkeen kulut ovat kuukaudessa melkein 650 Euroa lainan lyhennyksen kera. Äitini tuli toimeen eläkkeellään, mutta säästöjä hänellä ei ollut.

  Nyt hänen kuolemansa jälkeen löytyi pankin tallelokerosta toinen testamentti, jossa äitini määrää asunto-osakkeen minulle ja muu omaisuus määrättiin jaettavan muiden kesken. Ongelmana on kuitenkin se, ettei muuta omaisuutta ole paitsi kodin irtaimisto ja sielläkään ei ollut mitään sen kummemmin arvokasta. Se vanha autokin meni lunastukseen n. kuukausi ennen hänen kuolemaansa kun joku täräytti päin. Ne rahat tulivat tietysti vakuutusyhtiöltä, mutta ne meni sairaalakuluihin ja hautauskulujen maksuun.

  Tuolloin en oikein tiennyt mitä ajatella kaikesta, mutta ajattelin, että reilua on, että peritään tuon heidän keskinäisen testamentin mukaan. Yritin saada valtakirjan kaikilta meiltä pesän osakkailta, että voisimme ns. ”jäädyttää” lainan maksun asunnon myyntiin saakka ja maksaa vain yhtiövastikkeen ja muut kulut, mutta tuo oli mahdoton tehtävä, koska en saanut valtakirjaa tuon hoitamiseen tämän äitini miehen tyttäreltä ja hän kun on pesän osakas, niin se siihen tarvitaan. Samoin pyysin valtakirjaa, jotta voisimme laittaa asunnon myyntiin ja ajatukseni oli, että yritetään myydä se ensin itse erään sukulaisen avustuksella ja jos ei onnistu, annetaan jollekkin toimistolle se myyntiin. En saanut myöskään siihen valtakirjaa tuolta tyttäreltä, joten asuntoa ei voitu laittaa edes myyntiin. Kysyin häneltä useaan otteeseen sitä, että miten jaamme noiden kulujen maksun siihen saakka, että asunto saadaan myytyä ja siihenkään en saanut myönteistä vastausta. Eli vaihtoehtoina oli, että minä maksan kulut tai sitten asunto-osakeyhtiö voi vaatia huoneistoa hallintaansa ja ryhtyä sitä vuokraamaan jos sopivat vuokralaiset löytyvät ja jos ei löydy, korot juoksevat koko ajan ja myöskin pankki varmasti ryhtyisi vaatimaan lainan maksua jos lyhennyksiä ei makseta.

  Kun olin yksin jonkun kuukauden ajan huolehtinut kuluista, päätin vaatia asianajajan välityksellä äitini testamentin toimeenpanoa. Kumpikin, eli tämä tytär ja adoptioon annettu veljeni olivat vastanneet, etteivät hyväksy äitini tekemää testamenttia. Tämän tyttären asianajaja oli ottanut yhteyttä omaani ja ehdottanut, että päästäisiin sovintoon jakamalla osake 45/50% tälle tyttärelle. Otin häneen yhteyttä ja sanoin, että minulle tuo sopii, mutta haluan, että maksaa minulle välittömästi vaatimansa osuutensa mukaisesti minun maksamani kulut asunnosta ja aina siihen saakka, että asunto on myyty. Ja että tuosta osuudesta vähennetään tuo hänen saamansa auto, jota ei maksanut äidilleni. Ja että antaa valtakirjan asunnon myyntiin laittamiseksi (suoraan välittäjälle jos niin haluaa). Hän ei hyväksynyt tuota ehdotusta.

  Perintökaaressa sanotaan kuulemma myös, että ”joka yksipuolisesti peruuttamalla tai muuttamalla keskinäistä testamenttia ilmeisesti toimii molemminpuolisen määräyksen olennaisten edellytysten vastaisesti menettäköön testamenttiin perustuvan oikeutensa. Eli ilmeisesti äitini ei olisi voinut tehdä edes tuota testamenttia yksin? Sen on kuitenkin pankin lakimiehet laatineet, eli kysymykseni kuuluu onko tuo testamentti tälläisessa tapauksessa täysin arvoton sitten?

  Valitusaika meni veljeltäni umpeen ja en ole vastaanottanut mitään käräjäoikeudelta. Tuolla tyttärellä valitusoikeusaika 6 kk:tta menee umpeen maaliskuussa.

  Minä en voi mitenkään hyväksyä sitä, että joudun yksinään maksamaan kulut, vaikka osake tullaan jakamaan meidän kesken. Ei minulla ole halua venyttää penniä hänen vuokseen. Ja asunto olisi jo varmasti pankin hallussa ja niiden myyntihinta on varmasti paljon alhaisempi jos rupeavat osakkeita realisoimaan, jos en olisi huolehtinut kuluista ja asunto olisi myös jo sähkölaskujen maksamattomuuden vuoksi ihan jäässä ja mahdollisesti jopa pilalla.

  Olen ajatellut, että katson syteen ja saveen saakka vaikka emme perisi kukaan mitään. Enkä suostu maksamaan enää senttiäkään. Tähän saakka maksamani osuuden varmasti saan takaisin kun asunto on myyty, kuvittelen?

  Mitenköhän pesänjakajat tulevat tulkitsemaan tämmöisen tapauksen?

  #92037 Vastaus

  io

  Kuolinpesä omistaa asunnon, joten kulutkin menevät kuolinpesästä, joten omaa oksaansa muut osakkaat sahaavat kun antavat kulujen kasvaa. Sinä toki tulet saamaan maksamasi kulut takaisin ensin päältä ennen jakoa.

  Äitisi on voinut tehdä uuden testamentin, siihen hänellä oli oikeus, mutta vain omasta osuudestaan, ei puolisonsa. Kuolinpesän muodostavat asunto, asuntoirtaimisto, äitisi (ja jäljellä olevat puolisonsa) henkilökohtaiset tavarat, tilivarat jne., mutta ennen jakoa niistä pitää vähentää asunnon velat, maksamasi kulut ja kuolinpesän saatava eli puolison tyttären saama auto.

  #92038 Vastaus

  io

  Korjaus edelliseen: Auton arvo kuuluu jaettaviin eli pesän varoihin. Se vähennetään vain miehen tyttären osuudesta, koska hän on velkaa kuolinpesälle.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)

Vastaa aiheeseen: Perintöriita6 + 2 =

ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.