Keskustelu

Käy keskustelua meidän
ja muiden laki24-asiakkaiden
kanssa

Keskustelu Turvalukko vuokra-asuntoon

Turvalukko vuokra-asuntoon

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 16)
 • #86882 Vastaa

  Mari
  Vieras

  Hei!

  Miten toimia tilanteessa, jossa vuokranantaja ei anna asentaa turvalukkoa vuokra-asuntoon, vaikka itse maksaisin kustannukset. Onko vuokranantajalla oikeus kieltää turvalukon asennus vedoten esimerkiksi siihen, että hätätilanteessa asuntoon on päästävä yleisavaimella?

  En halua että asuntooni tullaan käymään ilman lupaa tai ollessani poissa paikalta (jo pelkästään siitä syystä että minulla on lemmikkejä). Vakuutusyhtiötkään eivät ilmeisesti korvaa varkauksia jos ne on tehty yleisavaimella. Onko tällaisessa tilanteessa ainoa tapa vain vaihtaa sitten asuntoa/vuokrayhtiötä?

  #86884 Vastaa

  peikkometsä
  Vieras

  asia on niin että turvalukkoa et voi asentaa jos vuokraisäntä sitä vastustaa.
  Ainoa tapa taitaa olla sitten muutto muualle.

  #86887 Vastaa

  Tää on ilmeisesti
  Vieras

  siis vuokrataloyhtiö, eli yleensä saa luvan tai ei isännöitsijältä.
  Jos tämä olisi tavallinen asunto-osakeyhtiö, niin osakkeenomistajallakaan/vuokranantajalla ei sen luvan antamiseen olisi oikeutta, koska sen luvan antaa taloyhtiö/isännöitsijä.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #86888 Vastaa

  peikkometsä
  Vieras

  olet harvinaisen väärässä,osakkeen omistaja päättää asiasta eikä suinkaan taloyhtiö/isännöitsijä.Jos koti on vuokralla niin vuokraisäntä päättää.
  Taloyhtiö EI voi kieltää turvalukon laittamista jos osakkeenomistaja haluaa asuntoonsa turvalukon.

  #86889 Vastaa

  peikkometsä
  Vieras

  Asian arvioimisen kannalta tärkeätä on huomata, että osakkeenomistajalle kuuluu hallintaoikeus huoneistoon (sehän on tunnusomaista as.oy:lle ja kaiken a ja o), ja hallintaoikeuden käyttöä ei saa estää. Toisekseen, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, niin huoneiston ulko-oven ulkopinta lukkoineen kuuluu yhtiön kunnossapitovastuun piiriin. ——>Mutta osakkaalla on oikeus asentaa oveen omat lukkonsa, kuten turvalukot, joiden asentamiselle yleensä on hyvät perusteet, kun hallintaoikeuden käyttöön liittyy sekä kodin, yksityisyyden ja omaisuuden turva ja suojaaminen mm. lukkoja käyttäen.<——–

  22.8.2012

  Patrick Lindgren, varatuomari, puheenjohtaja/SAO

  #86890 Vastaa

  yty
  Vieras

  Vaikka saisitkin asentaa turvalukon, senkin avain olisi luovutettava taloyhtiölle, koska asuntoon on tosiaan tarvittaessa päästävä myös asukkaan poissaollessa tai tulon kieltäessä, esim. poliisin tai pelastuslaitoksen, samoin jos asuntoon vaikuttaa vesivahinko, esim. yläkerran asunnosta. Tässä asiassa ei ole merkitystä onko asukas omistaja vai vuokralainen, turvalukon avain on luovutettava.

  Ellei lukkoja uusita kokonaan, on taloyhtiön hyvä ajoittain edes sarjoittaa ne uudestaan, jotta avaimia ei olisi asiaankuulumattomilla. Tässä tulee nyt vähän mainostettua, muuta senkin uhalla: taloyhtiöömme asennettiin iLOQ-systeemi (vanha lukko, uudelleen sarjoitus). Uusissa avaimissa on mikrosiru, jonka voi ”kuolettaa” jos avain joutuu vääriin käsiin. Paljon muutakin kätevää ko. järjestelmässä on, suosittelen!

  Jos ongelma onkin siinä, että teidän talossa ei ajoissa ilmoiteta asiallisista asuntoon tuloista, pitää taloyhtiön hallitusta muistuttaa etteivät moista asukkaat voi hyväksyä.

  Toisaalta useimmiten huolto/tarkastuskäynnit ja taloyhtiön remontit tehdään arkipäivinä päiväsaikaan, joten jos olet päivätöissä, joudut itse ottamaan töistä vapaata/lomaa ja/tai hankkia lemmikeille hoitopaikan.

  #86920 Vastaa

  Eve
  Vieras

  Hätätilanteessa tullaan kirveellä, ei siihen avainta tarvita. Jos taas asuntoon tuloon on ilmoitettu hyväksymäsi syy, niin sovitte ajan ja tavan, jolla sinne päästät, samalla sekunnilla ei tulla. Noin yleisesti. Erikoista ja huolestuttavaa, jos vuokranantaja ei anna lukkoa asentaa. Vuokranantajallakaan ei ole lupaa tulla omilla avaimilla asuntoon.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #89209 Vastaa

  Tytti
  Vieras

  Jyväskylässä JVA ei anna asentaa turvalukkoja asuntoon ja se on yleisessä tiedossa Jyväskylän lukkoliikkeissä. Mulla oli Tampereen Hallilassa BODA 428 tai turvalukko. josta tultiin läpi. Oli sabotointia ja varastelua. Osaketalo. Ainut jotka kävi siellä niin oli 2 eri kerta joku patteri huolto ja joku ilmavirran mittaus. Molemilla kerroila oli samat nuoret jätkät. Oli myös G4sm: laitteet vähän aikaa ja oli jotain kuvia s.postissa, mutta pärstät ja henkilän kuvat oli peitetty, silloinkin jos asentaja olisi ollut epärehellinen niin olisi saanut napattua avaimet taskusta. Olen ollut vähän luottavainen rehelliseksi mainittuihin henkilöihin. Nuo sabotoinnit ja varastelut on tullut maksamaan aika paljon rahaa ja aikaavaivaa. Kiitos vaan näille tekijä pipipäille ja yhteiskunnallisille järjestelmille. Monilla yhtiöillä on sopimukset lukkoliikkeiden kanssa tai omissa asentajissa lukkosepän taidot omaavia, että kyllä ovet saa tarvittaessa auki, jos on hätätilanne, korjauksista tai huoltotöistä kysymys. Tosin jotku taitaa tehdä vähän omia tarkastuksia ja pahimmillaan sotkee vielä asuntoa tai asukkaan omaisuutta. Kaikki ei ole fiksuja ja rehellisiä, eikä ole koulutuksen tai ammatin tasolla mitään merkitystä.

  #89210 Vastaa

  Tytti
  Vieras

  Nykyisessä asunnossa on sentonlukko. jonka avaimia lukkkoliikkeiden mukaan voiteeettää vaan Joensuun tehtaalla, mutta lukoista tullaan vaan läpi. Haisevia kakkakokkareita vaan löytyy ja kusisia vaatteita. Että se lukkojen luotettavuudesta. Jos jollain on pakkomielle sabotoida, varastella tai rikkoa toisten asuntoa niin kyllä on kriminaaleja lukkosepäntaitoja omaavia henkilöitä, jotka menee oveen jälkiä jättämättä ovista sisään. Ei ole mitään idioottivarmaa systeemiä tai täsin murtosuojattua lukkoa, jolla saa oven lukkoon. Ainakin uusimpia systeemejä kannattaa suosia ja pitää avaimista hyvä huoli. Jotku vaan on kummallisen haluttomia neuvottelemaan huoltoajoista ja korjausajoista. Aina vaan vetoovat etteivät muka tiedä omista aikatauluistaan. Joskus on ollut yhtiöitä joiden kanssa on saanut sovittua huoltoajoista ja on pllut tilanteissa sosiaalisempaa kanssa käyminen. Tosin sovittelut oli helpompaa Savon suunnalla. Ilmeisesti sitä paljon puhuttua Savolaista lupsakkuutta.

  #89211 Vastaa

  Tytti
  Vieras

  Hankkikaa kunnolllist kameravalvonnat kotiin. Tosin aika hankalaa on löytää kohtuuhintaista, toimivaa, tallentavaa ja varkusilta suojattua kamerajärjestelmää, joka tallentaisi tilanteet pysyvästi, jos jotain epäasiallista ilmenisi. Olisi ainakin todistusaineistoa, jos rikosilmoituksen tekisi tai näyttöä joidenkin henkilöiden eopäasiallisesta käytöksestä. Jos poliisi ei alkaisi tutkianiin voisi tietysti ladata nettiin sillä uhalla, että sasi syytteen itse jostai herjaamisesta. Näin meidän oikeusvaltio toimii. Vuosi kaudet on aina puhuttu miten rikollisia ja epäasillisia henkilöitä suojellaan ja uhrin asema on heikko. Näyttäää siltä, että huonompaan suuntaa on vaan menty eikä sitä vähääkään tarvi vastuuta kantaa teoistaan, jos on jotenkin hyvät välit tai hyväveli asemassa.

  #89212 Vastaa

  Tytti
  Vieras

  Kaikkea ei tule ajatelleeksi, kun asuntoa vuokraa minkälainen on vuokrayhtiö, taloyhtiö, osakeyhtiö tai yksityinen vuokranantaja. Kuka vaan voi vainota ja vahtia tai käydä varastelmassa. Ihmettelen vaan miksi ei turvalukkpja saisi asentaa, kun ne ei ole murtosuojattuja ja tarvittaessa niistä pääsee helposti läpi. Jotku on vaan niin aivopestyjä tai muuten vaan väittävät turvallisuuden puolesta. Olisihan se aika turvatonta, jos yleisesti puhuttaisiin tosiasioita lukoista. Monet taloyhtiöt on aika haluttomia laittamaan tallentavia kameroita ja sarjottamaan avaimia uudelleen uusiin turvallisimpiin systeemeihin. Tosi harva huoltomies tai asentaja jätäälapun käydessään tekemässä huoltotöitä. Aina ei edes tunne oman talon huoltomiehiä. Taitaa olla myös aika harvasssa talossa luotettava ja hyvä yhteishenki, jossa voisi sopia avaimista esim. huoltotöiden aikana ja aika harvassa taitaa muutenki olla luotettavat ihmiset kelle voisi avaimensa antaa. Ei voi kuin toivoo hyvää terveyttä hautaan saakka, kun aina on parempi mitä vähemmän tuntemattomia henkilöitä käy asunnoissa vierailuilla, asioimassa tai hoitamassa jotain. Joissakin yhtiöissä kummallisen paljon on hultotöitä, esim, hissiä pitää jatkuvasti huoltaa monta kertaa vuodessa vaikka päällisin puolin toimii hyvin.Voihan aina poikansa avustaa, että töitä riittää firmassa jossa töissä. Sama on noiden korjausfirmojewn kanssa jotku kyllä keksii korjattavaa ja huollettavaa. Kummallisesti joissakin taloissa rikkoontuu ja ruhoutuu paikat, ihan uusissakin taloissa. Onkohan isämnnäitsijöillä ja huoltofirmoila jotain asian kanssa tekemistä. asuuko joku korjausfirman työntekijä talossa joka on hommia vailla vai ihan joku jonka pitäisi olla jollain suljetulla osastolla poissa häiriköimästä.

  Haluatko vastausta lakiasiaasi? Soita LAKIPUHELIN 0600 111 33.

  #92589 Vastaa

  ER
  Vieras

  Kaikin puolin hyviä vastauksia tässä keskustelussa. Lisätietoa turvalukoista sekä asennusten hinnoista tarjoaa esimerkiksi https://kodinplaza.fi/.

  #92633 Vastaa

  Jarkoton
  Vieras

  Itsellä on nyt oven ulkopuolella lappu että automaattinen liiketunnistin soittaa upsilla (akku) ja tietokoneella poliisit ja vartiointiliikkeen, vartiointiliike halpa 70e en tiedä paljonko poliisi veloittaa. Alkoi tulla puheluita ”talonmieheltä” yms, sanoin että kun ajan rekkaa tultava postilaatikosta viesti 4 viikkoa etukäteen (3 viikon ruotsinajot yms) joten soitan milloin olen paikalla. Ja tuli, kysyin naapureilta, heille ei tule vieläkään ilmoituksia, minulle tuodaan erikseen. Kumma että minulle sattuu näitä, tosin aiemmin eri taloyhtiöissä ei (olen asunut 40v vuokralla eri paikoissa).

  Loppuivat käynnit luvatta ja tavarat lakkasivat liikkumasta. Myös halvempi versio suoraan netistä, voi ostaa liiketunnisteisen kameran ja halpisläppärin (jotka minulla on nyt) joka soittaa kännykkääni netin läpi ja kännykkä nauhoittaa aina+läppäri lähettää pilveen videot (ei periaatteessa tarvitse kuin ohjelman, kamerassa ei tarvitse olla liiketunnistinta). Yhteensä alle 70e (tuo upsi ja läppäri olivat kierrätyskeskuksesta tosin, uudet kalliimpia) mutta kamera liiketunnistimella on parikymppiä ulkomailta, 1080p, tosin tarvitsee myös valon liiketunnistimella, toiset parikymppiä.

  Taloyhtiö selitti kerran että vesivahinko (100m päässä joku pääputki) oikeuttaa sisään, sanoin että ei kiinnosta, soittakaa palomiehet avaamaan oven ja poliisit tutkimaan laillisuuden-ja olivat hiljaa kun kysyin uskovatko tosiaan että kaukana oleva vesivahinko oikeuttaa murtautumisen… Loppui pelleily.

  Niin, lahden talot selitti alunperin että siellä oli käynyt projektipäällikkö yksin laskemassa vettä hanasta kerran, sanoin että kumma kun videolla näkyy kaksi henkilöä. No, soittivat takaisin selvittivät että oli ollut toinen mukana (laskemassa wc’stä vettä). Sanoin että kumma kun minulla näkyy videoissa eri päivinä käydyn. No olivat kahtena päivänä käyneet. Sanoin että kumma kun näkyy kolmena päivänä ja eri naamat, sanoivat että ”vesivahinkotapauksessa saa mennä asuntoon ilman lupaa” johon nauroin ja jonka jälkeen toimin 1) kirjallisesti 2) hoidin tuon automaattiset nauhoitukset soittavan tietokoneohjelman ja upsin.

  Niin, kaikki puhelut nauhalla ja videot tietty, mutta ei oikein uskalla levittää voi tulla syyte jostakin-kannattaa varoa-esim. kunnianloukkaus, tai sitten lähteä kämppä alta. Onneksi se kenelle soitin aina tajusi että firmassa pitää tehdä jotakin kun kusettavat tuollalailla.

  No, nyt en ole töissä ja jos joku tulee esine kourassa (varmaan puukko) tuossa on putki jolla kolauttaa jalkaan ja lähteä karkuun tunkeutujan murhayritystä samalla soittaen poliisille (mutta lh taloille on selvä että seuraava saa henk. koht. syytteen kotirauhan häirinnästä/mitä nyt penkovatkaan, viimeksi viikkasi pyyhkeen hellan päältä-pölysuoja-mikä sinänsä suhteellisen kummaa). Kai luulevat että lämmitän pyyhettä (mikä ei lämpiä) tuolla keraamisella (vai mikä lie lasi) tasolla.

  #92643 Vastaa

  Oven ulkopuolelle
  Vieras

  ei saa laittaa mitään lappuja..

  #92645 Vastaa

  dreeveri
  Vieras

  Sorry, poliisin ohjeistus tänään, saa laittaa lappuja esim. yleiselle ilmoitustaululle rapussa.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 16)

Vastaa aiheeseen: Turvalukko vuokra-asuntoonma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset:
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.