ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.
Keskustelu Yhteishuoltajuudesta kysymys

Yhteishuoltajuudesta kysymys

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • #88169 Vastaus

  Sini

  Minulla on yhteishuoltajuus lapsesta (10v) tämän isän kanssa. Viime aikoina tilanne on kärjistynyt ja toinen huoltaja on keksinyt alkaa tehdä kiusaa huoltajuuteen vedoten. Lapsi on arkipäivät, lomat ja joka toisen viikonlopun kanssani. Isäänsä hän tapaa joka toinen viikonloppu.

  Olimme hankkineet viikon mittaisen lomamatkan ulkomaille lapsen kanssa, ja toista huoltajaa eli lapsen isää oli asiasta informoitu heti lomaa suunnitellessa. Loma ei vaikuttanut isän ja lapsen tapaamisiin. Anoimme koulusta lapselle lomaa, ja rehtori ilmoitti yllättäen että ei voi myöntää lomaa sillä lapsen isä oli soittanut kouluun ja ilmoittanut että ei hyväksy lapsen lomamatkaa eikä ole antanut tähän suostumustaan, eikä lasta voi viedä lomalle ilman hänen lupaansa. Rehtori olisi myöntänyt loman muussa tapauksessa, mutta eväsi sen sillä lapsen isä vaatii että hänen suostumuksensa on oltava loma-anomuksissa myös. Kysyin koululta, vaaditaanko kaikissa tapauksissa molempien huoltajien suostumus ja vastaus oli että normaalisti ei, mutta koska lapseni isä oli varta vasten soittanut suoraan rehtorille ja ilmoittanut ettei anna lupaansa lomalle, ei rehtori voi lomaa myöntää. Saimme siis kirjallisena hylkäävän lomapäätöksen.
  Lopulta toinen huoltaja kuitenkin oli muuttanut mieltään viimetingassa (päivää ennen aiottua matkaa) ja soittanut rehtorille että antaakin luvan lomalle, jolloin rehtori sitten myöntyi antamaan loman. Minulle isä ilmoitti ettei tule koskaan hyväksymään yhtäkään lapsen reissua eli käytännössä tämä tarkoittaisi että lapsi ei pääse lomamatkoille ennenkuin täyttää 18-vuotta.

  Kysynkin onko tällainen toiminta täysin ok? Voiko lapsen toinen huoltaja vaatia että loma-anomuksia ei hyväksytä ilman hänen lupaansa vaikka muissa tapauksissa pelkästään toisen vanhemman suostumus ja allekirjoitus riittää? (painotan että kyseisen loman aikana mitään isän tapaamisia lapsen kanssa ei peruuntunut eikä koululla ollut mitän muuta estettä loman antamiselle kuin isän kielto).
  Koululla ollaan ymmällään isän toiminnasta, eikä heille ole tullut koskaan mitään vastaavaa eteen. Koska haluan jatkossa välttää tällaisen ylimääräisen säätämisen ja stressin, onko tämä isän mielivaltainen toiminta peruste yksinhuoltajuuden hakemiselle? Painotan että isä siis oli antanut jo asialle kertaalleen suostumuksensa puhelimessa mutta kiisti tämän myöhemmin. Sitten kun hän jälleen muutti mielensä, joutui moni ihminen tekemään ylimääräistä työtä ja viime kädessä tilanteesta kärsi eniten lapsi.

  #88170 Vastaus

  jajahaah

  Mikäli molemmat vanhemmat ovat lapsen huoltajia, molempien vanhempien suostumus lapsen ulkomaanmatkaan tulisi varmistaa, ulkoasianministeriön lakimies Minna-Kaisa Liukko sanoo.

  Tarvitset suostumuksen,ilman suostumusta lomamatka voi tyssätä jo alkuunsa jos sulla ei ole kirjallista dokumenttia toisen vanhemman suostumuksesta.

  Vihreiden kansanedustaja ei ole ainoa suomalainen matkustaja, joka ei ole tietoinen siitä, että ulkomailla lapsen kanssa matkustaessa voi tarvita passin tai henkilökortin lisäksi maistraatista saatavan englanninkielisen virkatodistuksen ja toisen vanhemman kirjallisen suostumuksen matkaan.

  yksinhuoltajuutta tuskin saat pelkästää sillä perusteella että etäisä ei myönnä lupaa lomamatkaan.

  Lapselle huoltajien lupa lomamatkalle

  Kun alaikäinen lapsi matkustaa ulkomaille ilman huoltajia, on suositeltavaa ottaa matkalle mukaan huoltajien lupa, jonka voi tarvittaessa esittää kohdemaan viranomaisille.

  Suomen lain mukaan jos lapsi on vanhempiensa yhteishuollossa, päättävät he yhdessä kaikista lapsen asioista, eikä toisella huoltajalla (tai muulla henkilöllä) ole oikeutta viedä lasta ulkomaille ilman toisen huoltajan (huoltajien) suostumusta. Suomen laissa ei ole erityisiä säännöksiä siitä, miten suostumus tulee ilmaista. On kuitenkin hyvä huomata, että vaikka lähtö Suomesta onnistuisikin, toisen valtion rajalla viranomaiset voivat vaatia kirjallista suostumusta.

  Alaikäistä koskevat matkustusvaatimukset tulee aina tarkistaa kohdevaltion viranomaisilta. Joissakin maissa (esimerkiksi Venäjällä ja Etelä-Afrikassa) on tarkkaan määritelty, minkälainen luvan täytyy olla.

  Myös lentoyhtiöllä voi olla omia vaatimuksia. Vaikka erityisiä vaatimuksia ei olisikaan, on huoltajien kirjallinen suostumus aina hyvä olla olemassa. Huoltaja/huoltajat voivat laatia näissä tilanteissa suostumusasiakirjan itse. Lupa voi olla kohdemaan kielellä tai englanniksi. Kirjeessä on hyvä olla tiedot matkasta sekä huoltajien allekirjoitukset ja yhteystiedot.

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)

Vastaa aiheeseen: Yhteishuoltajuudesta kysymys+ 59 = 69

ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies. Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa. Halutessasi voit soittaa nimettömänä.