ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Avioehtosopimuksen muotovaatimukset

Avioehtosopimuksen muotovaatimukset

Avioehtosopimuksen muotovaatimukset ovat yksinkertaiset; rekisteröity kirjallinen sopimus, joka on päivätty, allekirjoitettu ja esteettömien todistajien todistama.

Avioehtosopimuksen muotovaatimukset ovat avioehtosopimuksen pätevyyden edellytys. Virheellinen avioehtosopimus ei saa pätevyyttä. Avioehtosopimus on rekisteröitävä avioehtoasioiden rekisteriin maistraattiin, jotta se tulee voimaan. Avioehtosopimus ilman rekisteröimistä ei ole oikeudellisesti sitova asiakirja. Rekisteröimätön avioehtosopimus indikoi ainoastaan puolisoiden tai tulevien puolisoiden aikomuksesta tehdä avioehtosopimus, mutta rekisteröimällä avioehtosopimus tulee vasta lopullisesti tehdyksi.

Avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti. Selvintä tietysti on nimetä asiakirja avioehtosopimukseksi, mutta se ei ole pätemättömyyden aiheuttava virhe, vaikka otsikointia ei olisikaan. Joka tapauksessa asiakirjan sisällöstä on käytävä ilmi, että se on avioehtosopimus, vaikka muotovaatimukset eivät asiakirjan sisältöön varsinaisesti ulotukaan. Siinä pitää olla siis määräykset siitä, miten avio-oikeus puolisoiden kesken käyttäytyy. Muotovaatimukset eivät kuitenkaan edellytä sitä, että avioehtosopimus olisi sisällöllisesti ”hyvin” laadittu.

Avioehtosopimuksen tulee olla päivätty sekä osapuolten allekirjoittama. Osapuolten ei tarvitse olla läsnä silloin, kun sopimusta laaditaan. Muotovaatimukset eivät edellytä edes allekirjoitusten yhtäaikaisuutta ts. sitä, että osapuolet olisivat yhtäaikaa läsnä sopimusta allekirjoitettaessa. Toinen osapuoli voi esimerkiksi tehdä sopimuksen itsenäisesti haluamallaan tavalla ja hankkia siihen myöhemmin toisen osapuolen allekirjoituksen.

Avioehdon tulee olla kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Esteellisiä ovat molempien osapuolten läheiset henkilöt. Todistajien esteellisyys voi aiheuttaa myöhemmin sopimuksen pätemättömyyden. Todistajien ei tarvitse olla paikalla silloin, kun avioehtoa laaditaan tai edes silloin, kun osapuolet sen allekirjoitettavat. Avioehtosopimuksen osapuolet voivat myöhemmin tunnustaa todistajille avioehtosopimukseen merkitsemänsä allekirjoituksen aitouden, minkä perusteella todistajat voivat merkitä asiakirjaan oman todistuksensa.

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä asiakirjamalleista!