ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Avioehtosopimus avioliiton aikana

Avioehtosopimus avioliiton aikana

Avioehtosopimus avioliiton aikana on mahdollista tehdä milloin tahansa samalla tavalla kuin ennen avioliittoa. Avioehtosopimus on rekisteröitävä maistraattiin.

Avioehtosopimus tehdään monesti ennen avioliittoa. Avioehtosopimus on luonteeltaan asiakirja, joka onkin syytä tehdä ennen avioliiton solmimista. Avioliiton oikeusvaikutukset, mukaan lukien avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen, alkavat vihkimisestä. Sen jälkeen avioliittoa ei voi enää purkaa ilman, että toisella puolisolla on avio-oikeus toisensa omaisuuteen, ellei avioehtosopimusta ole rekisteröity maistraattiin. Kun lisäksi avioehtosopimus vaatii molempien puolisoiden hyväksymisen, se on yhteinen sopimus, ei yksipuolinen oikeustoimi, on avioehtosopimusta haluavan puolison mahdotonta saada avio-oikeuden poissulkevaa ehtoa varmistettua enää avioliiton aikana, ellei toinenkin puoliso ole siihen halukas.

Joka tapauksessa avioehtosopimus voidaan tehdä myös milloin tahansa avioliiton aikanakin, jos molemmat aviopuolisoista ovat halukkaita sen tekemään.

Sopimuksella ei ole kuitenkaan suoria oikeusvaikutuksia itse avioliiton aikana, vaan sen vaikutukset konkretisoituvat vasta avioeron tai toisen puolison kuoleman jälkeen toimitettavassa omaisuuden osituksessa. Ilman avioehtosopimusta puolisoiden omaisuus jaettaisiin osituksessa tasan puolittamisperiaatteen mukaisesti. Avioehtosopimus muotoaa tätä asetelmaa. Avioehtosopimuksessa voidaan sulkea joko molempien puolisoiden tai vain toisen puolison avio-oikeus pois joko kokonaan tai vain osittain. Avioehtosopimus voidaan myös tehdä vain avioeron varalta taikka sekä kuoleman että avioeron varalta.

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä asiakirjamalleista!