ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Avioero ilman harkinta-aikaa

Avioero ilman harkinta-aikaa

Avioeron saaminen on mahdollista ilman harkinta-aikaa. Edellytyksenä on, että puolisot ovat asuneet erillään viimeiset kaksi vuotta. Erillään asumisen pitää olla keskeytyksetöntä, eli puolisot eivät saa asua mainitun kahden vuoden aikana edes lyhyitä hetkiä yhdessä.

Avioeron prosessi menee tavallisesti siten, että ensimmäisestä avioerohakemuksesta alkaa kulua puolen vuoden harkinta-aika, minkä jälkeen toisen avioerohakemuksen voi jättää, minkä jälkeen avioero voidaan tuomita. Tämän harkinta-ajan tarkoituksena on estää liian pikaisesti niin sanotusti hetken mielijohteesta tehdyt avioerohakemukset ja siitä johtuvat avioerot. Avioero on asiana merkittävä ja harkinta-ajalla halutaan varmistaa se, että ratkaisu avioerosta olisi vakaasti harkittu ja lopullinen. Tällaista harkinta-ajan tarvetta ei samalla tavalla ole silloin, kun puolisot ovat jo pitkään asuneet erillään. Tällöin heidän elämänsä on jo muotoutunut avioeron kaltaiseen tilanteeseen, vaikka varsinainen avioeroprosessi olisi vielä läpi käymättä. Kansanomaisesti puhutaan asumuserosta, mikä usein edeltää avioeroa.

Käytännössä kotiosoitteen tulisi puolisoilla olla eri, jotta erillään asuminen voidaan näyttää toteen. Mikäli näin ei ole, erillään asuminen tulee näyttää toteen muilla keinoin.

Avioeroon tuomitseminen ilman harkinta-aikaa on mahdollista myös vastoin puolisoiden tahtoa. Tämä poikkeustapaus tulee kyseeseen ns. ehdottomien avioliiton esteiden tilanteissa. Ehdoton avioliiton este on esimerkiksi puolisoiden sukulaisuus. Tällainen avioliitto ei ole lain mukaan sallittu. Avioliiton ehdottomien esteiden olemassaolo tutkitaan ennen avioliiton solmimista. Tapauksissa, joissa puolisot ovat toisilleen sukua suoraan takenevassa ja etenevässä polvessa tai he ovat sisaruksia tai puolisisaruksia, virallisen syyttäjän on ajettava kannetta sen puolesta, että puolisot tuomitaan avioeroon välittömästi. Sama koskee tilannetta, jossa puolisot ovat solmineet avioliiton aikaisemman avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen ollessa vielä voimassa. Avioero ilman harkinta-aikaa avioliiton ehdottoman esteen tilanteessa on mahdollista myös puolisoiden omasta aloitteesta.

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä asiakirjamalleista!