ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Avioero ositus

Avioero ositus

Avioero ositus tehdään joko välittömästi avioeron jälkeen tai myöhemmin. Takarajaa osituksen tekemiselle ei ole, mutta suositeltavaa on toimia välittömästi.

Omaisuuden osituksessa puretaan puolisoiden välinen aviovarallisuussuhde. Jos kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta toisen puolison omaisuuteen, tehdään osituksen sijasta pelkästään omaisuuden erottelu.

Osituksessa erotetaan ensin avio-oikeuden alainen ja avio-oikeudesta vapaa omaisuus molempien puolisoiden osalta. Avio-oikeudesta vapaa omaisuus jää osituksen ulkopuolelle. Avio-oikeuden alaiset omaisuudet, molempien puolisoiden omaisuudet, lasketaan ensin yhteen. Jos puoliso A omistaa 10000 euroa ja puoliso B 90000 euroa avio-oikeuden alaista omaisuuttaa, on silloin avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö 100000 euroa. Sekä A:lla että B:llä voi olla avio-oikeudesta vapaata omaisuutta (avioehtosopimuksessa mainittu omaisuus) mutta sitä ei siis huomioida osituksessa.

Kun avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö on saatu selville, tässä esimerkissä 100000 euroa, se tasataan molemmille puolisoille eli jaetaan kahtia. Näin ollen avioero osituksen jälkeen molemmille puolisoille jää 100000 euron omaisuuden säästöstä 50000 euroa kummallekin. Koska B omisti 90000 euroa ja A omisti 10000 euroa, pitää B:n maksaa A:lle tasinkona 40000 euroa. Tasingon maksun jälkeen molemmille jää 50000 euroa ja ositus on suoritettu.

Jos osituksen lopputulos johtaisi toisen puolison kannalta kohtuuttomaan lopputulokseen tai siihen, että toinen puoliso perusteettomasti hyötyisi toisen puolison kustannuksella, voidaan ositusta sovitella. Tällainen tilanne voisi tulla kysymykseen esimerkiksi, jos köyhä ihminen menee naimisiin rikkaan puolison kanssa ja avioitumista seuraavana päivänä jättää avioerohakemuksen.

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä asiakirjamalleista!