ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Avoliiton päättyminen kuolemaan

Avoliiton päättyminen kuolemaan

Avopuoliso ei peri puolisoaan ilman testamenttia. Avoliiton päättyminen kuolemaan johtaa omaisuuden erottelun ja yhteisomistuksen purkamisen toimittamiseen.

Avoliiton päättyminen on nykyisin säännelty vuonna 2011 voimaantulleessa laissa avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta.

Avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta annetussa laissa avopuoliso määritellään seuraavasti: ”Avopuolisoilla tarkoitetaan tässä laissa yhteistaloudessa asuvia parisuhteen (avoliiton) osapuolia, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Avopuolisoksi ei kuitenkaan katsota sellaista henkilöä, joka on avioliitossa.”

Avopuolisoina pidetään henkilöitä siis vasta sen jälkeen, kun he ovat viisi vuotta asuneet yhteistaloudessa. Yhteistaloudessa asuminen tarkoitta kansanomaisesti sitä, että henkilöt syövät samasta jääkaapista. Jos kahdella henkilöllä on yhteinen lapsi, taikka yhteisessä huollossa oleva lapsi, ei viiden vuoden yhdessä asumista edellytetä.

Avopuolison perii hänen perillisensä siten kuin perintökaaressa säädetään. Ensin tulee rintaperilliset, sitten vanhemmat, sitten sisarukset ja niin edelleen. Avopuoliso ei peri puolisoaan, ellei kuollut puoliso ole tehnyt testamenttia hänen hyväkseen.

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä asiakirjamalleista!