ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Avoliitto ja omaisuus

Avoliitto ja omaisuus

Miten avoliitto ja omaisuus vaikuttavat toisiinsa? Ei mitenkään. Avopuolisoilla on omat omaisuutensa ja omat velvoitteensa itsenäisesti ja toisista riippumattomasti.

Avoliitto ei lähtökohtaisesti vaikuta avopuolisoiden oikeusasemiin millään tavoin. Lähtökohtaisesti avopuolisoita pidetään vieraina henkilöinä toisilleen.

Avoliittoja koskevan erityissääntelyn puuttuessa sovellettavaksi tulevat yleiset siviili- ja varallisuusoikeudelliset säännökset, joiden avulla ratkaistaan myös kahden toisilleen tuntemattoman henkilön oikeussuhteet.

Koska avoliitto on lailla vain vähän säännelty yhteiselon muoto, sen myötä eteen tulevat tilanteet voivat olla usein vaikeasti ratkaistavissa. Avoliittojen määrä on yleistynyt rajusti eikä lainsäädäntö ole seurannut kehityksessä välttämättä koko ajan tarpeeksi nopeasti mukana.

Avoliitto kuitenkin vaikuttaa käytännön elämässä myös varallisuuden kehitykseen ja tuloihin. Joissakin sosiaalietuuksissa muun muassa on myös puolison tuloilla merkitystä, kun katsotaan etuuden hakijan oikeutta kyseiseen etuuteen. Silloin merkittävä rajankäynti on se, onko yhdessä asuva henkilö kyseiselle hakijalle avopuoliso vai muuten vaan kämppäkaveri.

Omaisuutta koskevat kysymykset tulevat avoliitossa vastaan samoissa tilanteissa kuin avioliitossakin sillä erotuksella, että avioliitto on pidemmän historian omaavana intsituutiona avioliittolailla pitkälti säännelty. Koska avoliittoa ei ole säännelty lailla kovinkaan pitkälle, on avopuolisoiden hyvä varautua keskinäisin sopimuksin ja järjestelyin kaikkiin vastaantuleviin tilanteisiin.

Avoeron tilanteessa tehdään omaisuuden erottelu, jossa molemmat ottavat oman omaisuutensa. Jos avopuolisot omistavat yhteistä omaisuutta, se jaetaan tasan. Kuoleman varalta kannattaa tehdä testamentti, jos haluaa jättää omaisuutta avopuolisolle.

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä asiakirjamalleista!