ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Henkilökohtainen esine osituksessa

Henkilökohtainen esine osituksessa käsitellään poikkeavalla tavalla. Puolisolla on oikeus päältä päin erottaa yksinomaan hänen käyttöön tarkoitettu esine.

Henkilökohtainen esine osituksessa

Kun avioliitto päättyy, joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan, tehdään omaisuuden ositus. Jos avioliitto päättyy avioeroon, tehdään ositus puolisoiden välillä (avioliittolaki). Jos avioliitto päättyy toisen puolison kuolemaan, tehdään ositus lesken ja perillisten välillä (perintökaari). Osituksessa molempien puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan ensin yhteen ja jaetaan sen jälkeen tasan molemmille, minkä jälkeen enemmän omistanut maksaa tasinkoa vähemmän omistaneelle. Leskellä ei ole velvollisuutta maksaa tasinkoa. Jos aviopuolisoilla oli avioehtosopimus, tehdään osituksen sijasta omaisuuden erottelu.

Puolisolla on oikeus osituksessa päältäpäin erottaa itselleen henkilökohtainen esine. Henkilökohtaisella esineellä tarkoitetaan esimerkiksi puolisolle kuuluvia vaatteita ja muita esineitä, jotka on tarkoitettu yksinomaan hänen henkilökohtaista käyttöään varten. Puolisolla on kyseinen oikeus siinäkin tapauksessa, että esineet on hankittu toisen puolison varoilla, mikäli nämä varat on annettu hänelle elatusvelvollisuuden nojalla.

Tällä perusteella puolisolle erotettavien esineiden tulee olla hänelle tarpeellisia. Puoliso ei saa myöskään erottaa itselleen enempää, kuin puolisoiden oloihin katsoen voidaan pitää kohtuullisena.

Päältäpäin erottaminen tapahtuu osituslaskelman yhteydessä puolison omasta avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta sen jälkeen, kun velat on katettu. Erotettava määrä tulee puolisolle puolisoiden yhteenlasketun säästön puolikkaan lisäksi. Näin henkilökohtaisten esineiden erottaminen voi vaikuttaa jonkin verran myös maksettavan tasingon määrään.

Voit olla kiinnostunut myös näistä asiakirjamalleista!