ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset:
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Isyyskanne

Isyyskanne voi koskea isyyden vahvistamista tai isyyden kumoamista. Molemmat kanteet on nostettava käräjäoikeudessa isyyslain edellytysten mukaisesti.

Isyyskanne isyyden vahvistamiseksi

Isyyden vahvistamista koskevan kanteen saa nostaa ensinnäkin lapsi, jonka osalta isyyttä ei ole äidin avioliiton perusteella todettu (ei aviomiestä, joka oletettaisiin isäksi) eikä maistraatin tai tuomioistuimen päätöksellä vahvistettu. Lapsi itse voi siis nostaa kanteen oletettua isäänsä vastaan isyyden vahvistamiseksi. Kanne nostetaan nimenomaan miestä vastaan. Kanteen nostaminen on mahdollista vielä oletetun isän kuoleman jälkeenkin, jolloin kanne nostetaan miehen oikeudenomistajia eli perillisiä vastaan.

Kanneoikeus on myös miehellä, joka katsoo olevansa lapsen isä. Miehen on nostettava kanne lasta vastaan. Tälle kanteelle on lisäksi isyyslaissa erityisiä edellytyksiä, jotta sen voi nostaa. Ensimmäinen edellytys on, että kunnan lastenvalvoja on keskeyttänyt isyyden selvittämisen, koska lapsesta tai lapsen äidistä ei ole saatu näytettä, josta oikeusgeneettinen isyystutkimus olisi voitu tehdä. Siis toisin sanoen lapsen äiti ei ole yhteistyöhaluinen isyyden selvittämiseksi. Toinen edellytys kanteen nostamiselle on, että maistraatti ei ole vahvistanut isyyttä. Siihen pitää olla muu syy kuin se, ettei lapselta tai lapsen äidiltä ole saatu hyväksymistä miehen tekemään isyyden tunnustamiseen.

Isyyskanne isyyden kumoamiseksi

Isyyden kumoamista koskevan kanteen saa käräjäoikeudessa nostaa lapsi, äiti tai mies, jonka isyys on avioliiton perusteella todettu tai maistraatin päätöksellä vahvistettu. Edellisten lisäksi isyyden kumoamista koskevan kanteen saa nostaa muu kuin isäksi avioliiton perusteella todettu tai maistraatin päätöksellä vahvistettu mies, joka katsoo isän asemassa olevan miehen sijasta olevan lapsen isä. Tämän kanteen nostamiselle on kuitenkin erityisiä edellytyksiä. Ensinnäkin miehellä, joka katsoo olevansa äidin avioliiton aikana syntyneen lapsen isä, on oikeus nostaa kanne äidin aviomiehen isyyden kumoamiseksi ainoastaan, jos äiti ja aviomies ovat asuneet erillään lapsen syntymän aikaan. Lisäksi edellytetään, että mies, joka haluaa toisen miehen isyyden kumotuksi, on asunut yhdessä lapsen äidin kanssa lapsen syntymän aikaan ja osallistunut lapsen hoitoon. Vaihtoehtoisesti isyyden kumoamista ajan miehen ja lapsen välille on muutoin muodostunut perheyhteyteen rinnastettava suhde. Vielä lisäedellytys on, että tuomioistuin arvioi kanteen nostamisen olevan lapsen edun mukainen.

Voit olla kiinnostunut myös näistä asiakirjamalleista!