ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset:
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Jäämistösuunnittelu

Jäämistösuunnittelu kannattaa aloittaa elinaikana. Kuoleman jälkeen käytettävissä olevat toimenpiteet jäämistön järkevään suunnitteluun ovat vähäisemmät.

Jäämistösuunnittelu

Jäämistöllä tarkoitetaan kansankielellä ”perintöä”, joka kuolleelta henkilöltä on jäänyt. Jäämistö on siis se omaisuus, joka on jäljellä sillä hetkellä, kun perintöä aletaan jakamaan. Jäämistösuunnittelulla voidaan vaikuttaa itse jäämistön suuruuteen, sen laatuun, käyttöön sekä jakautumiseen henkilöiden kesken.

Jäämistösuunnittelussa on kaksi merkittävää tekijää, joiden ympärille ja joiden vuoksi jäämistösuunnittelua tehdään. Ensinnä perinnönjättäjän kannalta tärkeää on tietää se, kenelle omaisuus hänen jälkeensä menee ja millä osuuksilla. Perinnönjättäjä voi haluta turvata jonkun omaisuuden säilymisen perheellä tai esimerkiksi turvata jonkun henkilön mahdollisuuden käyttää tiettyä esinettä. Kenties perinnönjättäjä haluaa turvata ensin itselleen hienot hautajaiset, sen jälkeen leskeksi jääneen puolisonsa vauraat vanhuuden päivät ja tämän jälkeen perinnönjättäjälle tärkeän omaisuuden säilymisen omassa suvussaan. Lähtökohdat, halut ja tarpeet ovat jokaisella yksilölliset sen suhteen, miten hänen omaisuutensa käsitellään ja kenen hyväksi se koituu kuoleman jälkeen.

Toinen jäämistösuunnittelun merkittävä funktio on verotus. Verosuunnittelu on laillista ja sallittua. Veronkierto on laitonta ja kiellettyä. Kokonaisverorasitus halutaan yleensä saada mahdollisimman pieneksi. Verotukseen voi vaikuttaa tehokkaasti esimerkiksi siten, että jakaa omaisuuttaan useammalle taholle testamenttimääräyksillä, jolloin kunkin saajan perintöosuus pienenee. Pienemmästä perintöosuudesta maksetaan pienempi vero. Perintöön liittyy myös verovapaat osuudet. Ajantasaiset perintöverotaulukot löytyvät perintö- ja lahjaverolaista.

Jäämistösuunnittelu on kohtuullisen monimutkainen kokonaisuus asiaan perehtymättömälle, minkä vuoksi on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Jäämistösuunnittelun voi aloittaa hyvissä ajoin. Sitä ei ole mitään syytä jättää elämän viimeisille metreille.

Voit olla kiinnostunut myös näistä asiakirjamalleista!