ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset:
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Kiinteistön arvo perunkirjoituksessa

Kiinteistön arvo perunkirjoituksessa kannattaa pyrkiä saamaan mahdollisimman lähelle kiinteistö todellista käypää arvoa, mitä siitä myydessä saisi.

Kiinteistön arvo perunkirjoituksessa

Kiinteistön arvo perunkirjoituksessa halutaan joskus laittaa alakanttiin. Syynä tähän on se, että pienentämällä kiinteistön arvoa todellisesta vaikutetaan jäämistön arvoon alentavasti ja sitä kautta perintöverotus pienenee.

Perunkirjoitus tehdään siten, että pesän ilmoittaja (joku pesän osakkaista yleensä) ilmoittaa uskotuille miehille sen omaisuuden, joka pesään kuuluu. Tämän jälkeen uskotut miehet arvioivat omaisuuden arvon ja merkitsevät sen perukirjaan. Silloin, kun pesään kuuluu hankalasti arvioitavaa omaisuutta, uskotut miehet käyttävät ulkopuolista asiantuntijaa arvon määrittelemiseksi. Kiinteistöt ovat tyyppillisesti sellaisia omaisuuseriä, joiden arvioinnissa käytetään usein esim. kiinteistönvälittäjää, joka määrittää kohteen käyvän arvon.

Toisinaan perilliset haluavat, että kiinteistö arvioitaisiin alakanttiin. Tämän tarkoituksena on se, että perintövero pienenisi, koska myös jäämistön arvo laskee. Sen lisäksi, että tarkoituksellinen aliarvostaminen on väärin, se on myös lähes aina verotuksellisesti vahingollinen ratkaisu.

Perintöveron on valtaosassa perinnöistä pienempi kuin myyntivoittovero. Perintöverotus toimitetaan perukirjan perusteella. Jos kiinteistö on merkitty perukirjassa esim. 200000 euron arvoiseksi, määrätään perintövero sen mukaan. Mutta sen jälkeen, kun kiinteistö jossakin kohdassa myydään, määrätään myyntivoittovero myyntihinnan ja hankintahinnan välisestä erotuksesta. Perintönä saadun kiinteistön hankintahintana pidetään perukirjaan merkittyä arvoa, jonka perusteella myös perintöverotus on tehty. Näin ollen perintöveron pienentämisen vuoksi alihintaiseksi arvostetusta kiinteistöstä tulee myöhemmin maksettavaksi perintöveroa korkeampi myyntivoittovero.

Kiinteistöjen hinnat kannattaa pyrkiä laittamaan perukirjaan mahdollisimman lähelle totuudenmukaisia oikeita hintoja.