ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset:
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Kuolinpesän veronpalautus

Kuolinpesän veronpalautus toimii samalla tavalla kuin henkilöverotuksessakin. Kuolinpesä täyttää oman veroilmoituksen ja liikaa maksetut verot palautetaan.

Kuolinpesällä voi olla omia tuloja, omia menoja ja omia tulonhankkimisesta johtuvia menoja. Kuolinpesä voi ostaa, myydä, lahjoittaa, vuokrata ja tehdä muita oikeustoimia, joita yksityishenkilökin voi tehdä.

Kuolinvuoden verotus

Kuolleen henkilön kuolinvuoden verotus toimitetaan samalla tavalla kuin silloin, jos henkilö olisi elänyt vuoden loppuun asti. Tuloina verotetaan tulot, jotka henkilö sai verovuonna ennen kuolemaansa sekä tulot, jotka kuolinpesä sai kuolinvuonna henkilön kuoleman jälkeen. Verotuksessa myönnetään samat vähennykset, jotka kuolleelle henkilöllekin olisi myönnetty.

Kuolinvuotta seuraavien vuosien verotus.

Kuolinvuotta seuraavina vuosina kuolinpesää verotetaan erillisenä verovelvollisena. Kuolinpesä on siis oma verotusyksikkö. Jos kuolinpesällä on tuloja, esim. vuokratuloja, ne katsotaan kuolinpesän tuloksi eikä niitä siis jaeta verotuksessa osakkaiden tuloiksi.

Kuolinpesän verotus on periaatteessa samanlaista kuin henkilön verotus. Kuolinpesällä voi olla ansio- ja pääomatuloja sekä yritystuloa. Ansiotulojen verotus on progressiivista, kuten yksityishenkilölläkin ja pääomatuloista maksetaan vero normaalisti pääomatulon verotussäännösten mukaisesti. Pääomatuloja ovat ovat pesän omistaman varallisuuden tuottamat tulot, kuten vuokratulot ja puun myyntitulot.

Kuolinpesän veronpalautus

Kuolinpesälle maksetaan siis veronpalautusta samoin edellytyksin kuin muillekin. Jos kuolinpesä saa veronpalautusta, se maksetaan verottajan tiedossa olevalle kuolipesän tilille. Ellei kuolinpesällä ole tiliä, minne veronpalautukset voitaisiin maksaa, ne maksetaan ns. maksuosoituksena. Veronpalautukset maksetaan yhtenä suorituksena kuolinpesälle, eikä niitä voi jakaa siten, että ne maksettaisiin osina suoraan kullekin kuolinpesän osakkaalle.