Lakipuhelin – Ennakkoperintö

Joskus perillinen on saanut omaisuutta etukäteen - ennakkoperintönä.

Ennakkoperintö tarkoittaa perintöä, jonka perittävä on antanut eläessään perilliselle jo etukäteen. Yleensä kysymys on kuitenkin lahjasta tai lahjoituksesta, jonka perillinen on saanut. Tämä lahja arvioidaan yleensä ennakkoperinnöksi vasta lahjan antaneen henkilön kuoleman jälkeen.

Jos lahja on annettu rintaperilliselle, otetaan se usein huomioon ennakkoperintönä perinnönjaossa, sillä yleensä lahjan oletetaan olleen ennakkoperintöä. Tällöin saadun lahjan arvo vähennetään ennakkoperintöä saaneen perintöosuudesta.

 

Vähentäminen ei tapahdu itsestään.

 

Vähentäminen kuitenkin edellyttää kanssaperillisten vaatimusta. On kuitenkin tilanteita, milloin perittävä on määrännyt lahjakirjassaan, että lahjaa ei tule katsoa ennakkoperinnöksi. Kuitenkin jos ennakkoperintöä on saanut joku muu kuin rintaperillinen, vähentäminen tapahtuu ainoastaan, jos niin on määrätty omaisuutta jaettaessa tai olosuhteet antavat sille perusteen.

Tarvitsetko apua ennakkoperintöasiassa?

Mikä on ennakkoperintöä? Mikä on lahja?

Lahjaa ei katsota silloin ennakkoperinnöksi, jos kaikki rintaperilliset ovat saaneet saman suuruiset lahjat tai jos rintaperillisiä on vain yksi.

Lahjaa antaessa on myös hyvä muistaa se, että jos ei halua lahjan saajan joutuvan maksamaan lahjaveroa, tulee lahjan olla alle 5000 euroa. Yli 5000 euron arvoisista lahjoista, tulee siis maksaa lahjaveroa.

 
Lakipuhelin-etusivu-2

Tuliko perinnönjaosta riitaa?

Näin soitat lakipuhelimeen

VALMISTAUDU LAKIPUHELUUN

Kirjaa ylös kysymykset ja ota mahdollinen taustamateriaali lähellesi.

VALITSE OIKEA

LAKIPUHELIN

Yksityiset

0600 111 33

Yritykset

0600 111 88

PUHELUUN

VASTAA

aina lakimies

ja saat avun nopeasti,

KESKUSTELE

LAKIMIEHEN

kanssa asiat selviksi.