Onko vuokralainen jättänyt vuokrat maksamatta? Vai jättikö hän loppusiivouksen tekemättä? Kieltäytyykö vuokranantaja maksamasta takuuvuokraasi takaisin?
Vuokra-asioissa riidat koskevat usein maksamattomia vuokria. Joskus on myös epäselvää, kuuluvatko asuntoon vuokra-aikana tulleet kolhut normaalin kulumisen piiriin vai onko kyseessä korvattava vahingonteko.
Kun vuokra-asia riitautuu, voivat vuokranantaja ja vuokralainen yrittää neuvotella keskenään ja päästä näin asiassa yhteisymmärrykseen. Tämä on molemmille ylivoimaisesti helpoin ja edullisin tapa. Vuokrasopimus on hyvä käydä läpi yhdessä ja etsiä sieltä tarvittavia lisätietoja keskustelujen tueksi.
Jos sopimusehtojen tulkinta on kuitenkin osapuolille epäselvää, tarvitaan lainopillista apua. Riitatilanteessa asiaan voidaan hakea päätöstä käräjäoikeudesta tai kuluttajariitalautakunnalta.
Haastehakemuksen oikea muoto on tärkeää
Mikäli riita koskee vuokranmaksua tai muuta vuokrasopimuksessa selkeästi määriteltyä asiaa, ei asiassa ole vuokranantajan näkökulmasta riitaisuutta. Tällöin asian vireille saattamiseen tarvitaan käräjäoikeudelle ainoastaan niin sanottu suppea haastehakemus.
Laaja haastehakemus tarvitaan yleensä tilanteessa, jossa riitaan ajaudutaan esimerkiksi vuokralaisen aiheuttamista vahingoista vuokra-asunnossa. Tällaisessa tilanteessa ratkaisun löytämiseen tarvitaan sopimuksen tarkempaa tulkintaa.
Molempia hakemuksia koskevat tarkat säännökset muodon ja sisällön suhteen. Asiassa kannattaakin ehdottomasti kääntyä lakimiehen puoleen, jotta hakemus olisi varmasti muodoltaan ja sisällöltään oikeanlainen.
Käräjäoikeuden käsittely
KIRJALLISEN HAASTEHAKEMUKSEN
toimittaminen käräjäoikeuden kansliaan.
HAASTEHAKEMUKSESSA
esitetään vaatimukset ja niiden perustelut. Hakemukseen on liitettävä se sopimus tai muu asiakirja, johon vaatimus perustuu.
KUN KÄSITTELIJÄ
on tutkinut haastehakemuksen, hän antaa haasteen, jossa hän kehottaa vastaajaa määräajassa vastaamaan vaatimuksiin kirjallisesti.
KÄRÄJÄOIKEUS
joko lähettää haasteen vastaajalle postitse, tai haastemies toimittaa sen.
SIINÄ TAPAUKSESSA, ETTÄ
vastaaja vastustaa kannetta, käsittely jatkuu valmisteluistunnossa, johon molemmat riidan osapuolet kutsutaan.
SIINÄ TAPAUKSESSA, ETTEI
vastaaja ole lähettänyt vastausta, käräjäoikeus ratkaisee asian valmistelua jatkamatta. Yksipuolinen tuomio annetaan käräjäoikeuden kansliassa ilman, että kumpaakaan osapuolta kutsutaan oikeuden istuntoon.
RIITA-ASIAN PÄÄKÄSITTELYSSÄ
puheenjohtaja kertoo aluksi valmisteluiden tuloksista ja osapuolten vaatimuksista. Tämän jälkeen osapuolet voivat perustella vaatimuksensa tarkemmin.
OSAPUOLET SAAVAT PÄÄTÖKSEN
riita-asiaansa joko suoraan istunnon jälkeen, tai ilmoitettuna päivänä kansliasta.
JOS OSAPUOLET
ovat tyytymättömiä käräjäoikeuden päätökseen, he voivat hakea siihen muutosta hovioikeudelta.
Soitto lakipuhelimeen
VALMISTAUDU LAKIPUHELUUN
Kirjaa ylös kysymykset ja ota mahdollinen taustamateriaali lähellesi.
PUHELUUN VASTAA
aina lakimies ja saat avun nopeasti,
KESKUSTELE LAKIMIEHEN
kanssa asiat selviksi.