ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset:
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Luonnonsuojelualueen perustaminen yksityiselle alueelle

Luonnonsuojelualueen perustaminen yksityiselle alueelle tapahtuu joko ELY-keskuksen tai maanomistajan aloitteesta. Käytävissä neuvotteluissa sovitaan mm. korvauksista ja alueen rauhoitusmääräyksistä. Jos maanomistaja on myötämielinen luonnonsuojelualue voidaan hyväksyä sopimuksella.

Hallintolain hengessä asianosaisia on kuultava luonnonsuojelualueen perustamisesta. Ely- antaa perustamisesta päätöksen, jossa käydään läpi alueen rauhoitusmääräykset, maanomistajalle maksettavat korvaukset ym.

Päätös on annettava tiedoksi ja se saa lainvoiman 30pv:n valitusajan kuluttua.

Luonnonsuojelualueen perustaminen yksityiselle alueelle ilman maanomistajan suostumusta

Jos luonnonsuojelualueen perustamiselle ei ole maanomistajan tahtoa, aloite luonnonsuojelualueen perustamisesta tulee ELY-keskukselta. Jos käytävissä neuvotteluissa ei saavuteta yhteisymmärrystä ja maa-alue kuuluu luonnonsuojeluohjelmaan asian valmistelua jatketaan. Ilman maanomistajan tahtoa luonnonsuojelualue voidaan perustaa EL-keskuksen päätöksellä.

Maanomistajalla on päätöksen tiedoksisaannista 30pv:n valitusaika, jonka jälkeen päätös saa lainvoimaan. Kun päätös luonnonsuojelualueen perustamisesta on saanut lainvoimaan tehdään tarvittavat merkinnät kiinteistörekisteriin ja maastoon. Maanomistajalle maksetaan korvaus kärsitystä vahingosta ja esim. saamatta jäänestä tuotosta.