Panama-paperit tietovuoto on yksi puhutuimmista uutisaiheista vuonna 2016. Noin sadat toimittajat ympäri maailmaa ovat saaneet haltuunsa 11,5 miljoonaa vuodettua asiakirjaa. Tämä  tietovuoto on peräisin Panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta, joka kuuluu maailman suurimpiin veroparatiisipalveluita tarjoaviin yrityksiin. Tietovuodon kautta paljastui miten lakimiehet ja pankit ovat ylläpitäneet veroparatiisitaloutta tarjoamalla salaisuutta ja anonymiteettiä sekä rikkaille että valtaapitäville.

Asiakirjat sisältävät muun muassa veroparatiisiyhtiöiden oskkeenomistajien henkilötietoja sekä kyseisten yhtiöiden johtajien tietoja.  Vuodatusta asiakirjoista löytyy 140 vallanpitäjää, joista 12 on valtion tai hallituksen päämiehiä. Vuodatetuista papereista löytyy myös Suomalaisia nimiä. Tietovuoto paljastaa miten Venäjän presidentin lähipiiri on siirtänyt jopa kaksi miljardia US dollaria salaisten pankkitilien ja veroparatiisiyritysten kautta.

Verosuunnittelu sekä veronkierto on lähiaikoina ollut puhuttu aihe sillä nykymaailmassa veronmaksajat yrittävät strukturoida toimintaansa vähentääkseen verovelvollisuuttaan. Sekä yritykset että yksityishenkilöt voivat sijoittaa rahaa veroparatiiseihin vaihtelevista syistä. Tämä voi olla täysin laillisista ja hyväntahtoisista syistä mutta taloustutkijat ovat todenneet, että veroparatiiseja käytetään usein verojen, lakien ja säännöksien välttämiseen sekä kiertämiseen. Laitonta on myös jättää ilmoittamatta veroparatiisiyhtiön saatuja tuloja kotimaan verottajalle tai käyttää tätä yhtiötä rikolliseen toimintaan mm. rahanpesuun. Tällöin liikutaan jo veropetoksen puolella.

Laki- sekä asianajotoimistot ovat veroparatiiseissa keskeisessä asemassa sillä yrityksen palveluihin kuuluu muun muassa sisällyttää yrityksiä veroparatiiseihin ja hallinnoida veroparatiisiyhtiöitä. Yritys voi myös luoda monimutkaisia ja monitasoisia yritysrakenteita, jolloin todellinen yrityksen omistaja pysyy salaisena. Panama-paperit tietovuodon kautta julkisuuteen on vuotanut näitten rakenteiden yksityiskohtia.

Panama-paperit tietovuoto ulottuu neljälle vuosikymmenelle sisältäen materiaalia henkilöistä, joiden yhtiöt ovat lakanneet tai asiakkuus Mossack Fonsecalla loppuneet. Ylen mukaan osa henkilöistä on myös kuolleita. Panaman-papereiden joukossa on suuri määrä yrityksiä, jotka on perustettu muihin veroparatiiseihin kuten Brittiläisille Neitsytsaarille, Seychelleille, Manin saarelle, Luxemburgiin, Samoalle tai Monacoon. Asiakirjoissa esiintyy myös henkilöitä, joilla on yhtiöitä useammassa veroparatiisissa.

On mielenkiintoista seurata miten maailma muuttuu tämän tietovuodon kautta ja miten valtiot pyrkivät estämään tällaista laitonta veronkiertoa.

Suomen Juristit Oy
12.4.2016

Nopeaa apua lakiasioihin.