ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Avio-oikeuden säilyminen toisen omaisuuteen

Säilyykö avio-oikeus toisen omaisuuteen, jos ositusta ei avioliiton purkautumisen jälkeen ole toimitettu?

Kun osituspakkoa ei oikeusjärjestyksemme tunne, saattaa osituksen toimittaminen puolisoiden välillä venähtää useita vuosia, jopa kymmeniä vuosia, tai saattaapa osituksen toimittaminen unohtua kokonaan. Käytännössä ositusta vastaavat jakotoimet vapaamuotoisina puolisoiden välillä usein tehdään. Mitään osituskirjaa vain ei tulla laatineeksi.

Kun osituskysymykseen joskus sitten törmätään, esimerkiksi toisen eronneista puolisoista kuoltua, saattaa olla vaikea määrittää avio-oikeuden alaisen omaisuuden määrä ja laatu, jos elossa oleva puoliso väittää, ettei ositusta oltu toimitettu. Muun muassa tällaisen tilanteen varalle on laissa olemassa omat sääntönsä, joiden nojalla avio-oikeuden ”kertyminen” voidaan katsoa jossain vaiheessa ja jonkin omaisuuden osalta katkenneeksi.

Omaisuuden osituksessa toisella puolisolla ei katsota olevan avio-oikeutta omaisuuteen, jonka puoliso on ansainnut taikka saanut perintönä, lahjana tai testamentin nojalla sen jälkeen, kun avioliitto on purkautunut toisen puolison kuoleman johdosta. Samoin ei avio-oikeutta toisella puolisolla ole omaisuuteen, jonka puoliso on ansainnut taikka saanut perintönä, lahjana tai testamentin nojalla sen jälkeen, kun pesänjakajan määräämistä taikka avioeroa koskeva asia on tullut vireille.

Voit olla kiinnostunut myös näistä asiakirjamalleista!