ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

Lakipuhelin

Yksityiset
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Perheensisäinen adoptio

Perheensisäinen adoptio on kyseessä, kun avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen osapuoli adoptoi toisen puolison lapsen. Perheensisäinen adoptio voi olla käyttökelpoinen tapa, kun halutaan selkeyttää uusperheen tilannetta. Saman perheen lapsille halutaan samat vanhemmat. Kyse voi olla myös tilanteesta, jossa esimerkiksi naisparin toinen osapuoli synnyttää lapsen hedelmöityshoitojen tuloksena, ja toinen puoliso haluaa lapsen juridiseksi vanhemmaksi.

Perheensisäiseen adoptioon vaaditaan muun adoption tapaan adoptoitavan suostumus, jos lapsi on täyttänyt 12 vuotta. Myös alle 12-vuotiaan lapsen suostumus tarvitaan, jos hän on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota.

Perheensisäiseen adoptioon vaaditaan lapsen molempien biologisten vanhempien suostumus. Tämä on tärkeää, koska adoption seurauksena toisen biologisen vanhemman ja lapsen välinen oikeussuhde katkeaa. Esimerkiksi, kun äiti solmii avioliiton uuden miehen kanssa ja uusi aviomies adoptoi vaimonsa lapsen, lapsen biologinen isä irrotetaan huoltajuudesta. Biologinen isä menettää tällöin esimerkiksi tapaamisoikeutensa.

Ennen kuin adoptioprosessi voidaan saattaa vireille käräjäoikeudessa, on perheen haettava adoptioneuvontaa. Sitä saadaan kunnan sosiaalitoimesta. Perheensisäiseen adoptioon liittyvä adoptioneuvonta ei kestä yhtä kauan, kuin vieraan lapsen adoptiossa.

Voit olla kiinnostunut myös näistä asiakirjamalleista!