ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset:
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Perintösuunnittelu

Perintösuunnittelun keskeisiä välineitä ovat lahjat ja ennakkoperinnöt sekä testamentit. Perintösuunnittelulla voidaan vaikuttaa paljonkin perintöverotukseen.

Perintösuunnittelu

Perintösuunnittelulla voidaan vaikuttaa jäämistön suuruuteen, sen laatuun, käyttöön sekä jakautumiseen perillisten sekä muiden henkilöiden kesken.

Perintösuunnittelussa on kaksi merkittävää tekijää, joiden ympärille ja joiden vuoksi sitä tehdään. Ensinnä perinnönjättäjän kannalta tärkeää on tietää se, kenelle omaisuus hänen jälkeensä menee ja millä osuuksilla. Perinnönjättäjä voi haluta kenties turvata jonkun omaisuuden säilymisen perheellä tai esimerkiksi turvata jonkun henkilön mahdollisuuden käyttää tiettyä esinettä. Ehkä perinnönjättäjä haluaa turvata ensin itselleen hienot hautajaiset, sen jälkeen leskeksi jääneen puolisonsa vauraat vanhuuden päivät ja tämän jälkeen perinnönjättäjälle tärkeän omaisuuden säilymisen omassa suvussaan. Lähtökohdat, halut ja tarpeet ovat jokaisella yksilölliset sen suhteen, miten hänen omaisuutensa käsitellään ja kenen hyväksi se koituu kuoleman jälkeen.

Toinen jäämistösuunnittelun merkittävä funktio on verotus. Kokonaisverorasitus halutaan yleensä saada mahdollisimman pieneksi perintöveron suunnittelulla. Perintöverosuunnittelu on laillista, kun ei mene veronkierron puolelle. Vilpillistä veron välttelyä on se, että jättää joitakin omaisuuseriä ilmoittamatta verottajalle, jolloin ne menevät perintöverotuksen ulkopuolelle.

Perintösuunnittelun keskeisiä välineitä, ns. instrumentteja on lahjat ja ennakkoperinnöt sekä testamentit. Elinaikanaan perinnönjättäjä voi antaa omaisuuttaan pois lahjoittamalla. Kuoleman jälkeisestä ajasta perinnönjättäjä voi määrätä testamentilla. Näiden sisälle mahtuu monia erilaisia vaihtoehtoja ja kysymyksiä. Testamentteja voidaan tehdä yleistestamentteja ja erityistestamentteja. Näistä molemmista on vaihtoehtoja tehdä omistusoikeus-, hallintaoikeus-, käyttöoikeus- ja tuotto-oikeus testamentteja. Testamentit voidaan tehdä molemminpuolisena tai yksipuolisena. Testamentteihin voidaan sisällyttää saajalle testamenttimääräyksiä. Testamentin toimeenpanijan henkilöstä voidaan mainita. Omistusoikeuden ja hallintaoikeuden saajat voidaan määrätä erikseen. Testamentissa voidaan määrätä sekä ensisaaja että viimesaaja. Vaihtoehtoja siis on, mutta kuinka valita niistä oikein? Koska perintösuunnittelu on kohtalaisen monitahoinen asia, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Lisäksi perintösuunnittelu on hyvä aloittaa ennemmin kuin myöhemmin. Perintösuunnittelun voi aloittaa jo varhaisessakin elämän vaiheessa.

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä asiakirjamalleista!