ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset:
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Perunkirjoituksen lykkääminen

Perunkirjoituksen lykkääminen voidaan tehdä hakemalla verottajalta lisäaikaa perunkirjoituksen toimittamiselle, jos sitä ei ehditä tehdä 3 kk määräajassa.

Perunkirjoituksen lykkääminen

Perunkirjoitus on toimitettava jokaisen kuolleen henkilön jälkeen kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Perunkirjoituksella on kaksi funktiota. Ensinnäkin perunkirjoituksessa laadittava perukirja toimii veroilmoituksena verottajalle. Perukirjan perusteella verottaja tekee perintöverotus päätökset. Toisekseen perukirja toimii myöhemmän mahdollisen osituksen ja perinnönjaon pohjana.

Koska perinnönjakoa tai ositustakaan ei ole sidottu määräaikaan eikä pesän osakkaita voida niihin pakottaa, ei perunkirjoitusta niiden vuoksi tarvitsisi kiirehtiä. Verottaja kuitenkin toimittaa perintöverotuksen perukirjan perusteella, eikä verottaja annan mahdollisuutta siihen, että perunkirjoitusta lykätään kovin kauas. Verottajalta voi hakea lisäaikaa perunkirjoituksen toimittamiseen, jota se kyllä myöntää, jos hakemukselle on peruste.

Jos perunkirjoitusta lykätään aina vaan, voi verottaja turvautua perintökaaren säännökseen, jonka mukaan ”Jos perunkirjoituksen toimittaminen on laiminlyöty, käräjäoikeuden tulee veroviraston ilmoituksesta määrätä sopiva henkilö toimituttamaan perunkirjoitus.”