ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset:
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Pesänselvitys valtakirja

Pesänselvitys valtakirja voidaan antaa jollekin kuolinpesän osakkaalle taikka esimerkiksi perunkirjoitusta toimittavalle uskotulle miehelle.

Pesänselvitys valtakirja

Pesänselvitystä varten annettu valtakirja helpottaa pesänselvitys työtä. Kuolinpesä syntyy sillä hetkellä, kun henkilö kuolee. Jokaisen kuolleen henkilön jälkeen jää kuolinpesä. Kuolinpesä on verotusyhtymä ja se on voimassa niin kauan, kunnes kyseinen kuolinpesä tulee kokonaan jaetuksi. Kuolinpesä on siis olemassa perinnönjaon loppuun toimittamiseen saakka.

Ensivaiheessa kuolinpesä pitää selvittää. Kuolleen henkilön henkilökohtaisista omistuksista, veloista, oikeuksista ja velvollisuuksista tulee kuolinhetkestä alkaen kuolinpesän omistuksia, velkoja, oikeuksia ja velvollisuuksia. Pesänselvityksen tarkoituksena on saattaa pesä jakokuntoon.

Pesänselvitykseen ryhtyy yleensä joku osakkaista tai jotkut osakkaat yhdessä. Pesänselvityksessä hankintaan tietoa vainajan tilanteesta ja kysymyksiä on paljon: Mitä omaisuutta vainajalla oli? Missä omaisuus on? Onko hänellä velkaa pankeissa? Onko velkoja yksityishenkilöille? Onko avoimia osamaksusopimuksia tai maksamattomia laskuja? Onko saatavia? Mitä velvoitteita omaisuuteen, kuten kiinteistöön, kenties liittyy? Minkä arvoista omaisuus on? Onko vuokrasopimukset irtisanottu? …ja niin edelleen.

Pesänselvitykseen kuuluu myös perunkirjoituksen toimittaminen. Kun jollekin osakkaalle annetaan valtakirja näiden toimenpiteiden tekemiseen, on toiminta sujuvaa. Lähtökohtaisesti kuolinpesän osakkaat hallinnoivat kuolinpesää yhteisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkiin kuolinpesän toimenpiteisiin tarvitaan jokaisen osakkaan suostumus.

Sujuvan pesänselvityksen varmistamiseksi voi osakkaat siis antaa yhdelle osakkaalle kattavan valtakirjan, jossa valtuutetaan yksi osakas muun muassa asioimaan pankissa, päättämään avoimet sopimukset ja valitsemaan perunkirjoituksen uskotut miehet sekä toimituttamaan perunkirjoituksen.