ma-pe 8-20, la-su 10-18
2,95€ / min + pvm

lakipuhelin

Yksityiset:
0600 111 33

Yritykset
0600 111 88

Soittoosi vastaa aina lakimies.

Luotettavaa neuvontaa kaikissa lakiasioissa.

Halutessasi voit soittaa nimettömänä.

Puoliso perinnöttömäksi?

Puoliso perinnöttömäksi

Yksinkertainen tapa tehdä puoliso perinnöttömäksi on testamentti.

Mikäli vainaja oli kuollessaan naimisissa eikä tältä jäänyt rintaperillisiä (lapsia tai lapsenlapsia), menee vainajan omaisuus eloonjääneelle puolisolle (perintökaari). Kun eloonjäänyt puoliso myöhemmin kuolee, jaetaan lesken kuolinpesä ensiksi kuolleen puolison toissijaisten perillisten sekä lesken omien perillisten kesken.

Vainaja voi määrätä omaisuudestaan testamentilla lesken ohi. Leskellä ei ole testamentin ohittavaa lakiosaoikeutta vainajan omaisuuteen. Lakiosaoikeus on vain rintaperillisillä. Jos perinnönjättäjä, joka kuolee lapsettomana, testamenttaa koko omaisuutensa muulle kuin leskelle, ei tällöin leski voi estää testamentin toteuttamista. Leski jää siis vaille puolison perintöä.

Lesken asemaa kuitenkin suojataan oikeudella yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon, tai muuhun vastaavaan leskelle sopivaan asuntoon. Tämä oikeus on hallintaoikeus, ei omistusoikeus. Eli testamentilla perinnönjättäjä voi siirtää omistusoikeuden myös yhdessä lesken kanssa omistamastaan asunnosta kolmannelle, mutta hallintaoikeutta ei leskeltä voida viedä edes perinnönjättäjän osuudesta yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon. Tämä on lesken vähimmäissuoja. Kuitenkin, jos leskellä on omassa omaisuudessaan sopiva asunto, ei tätä vähimmäisuojaa välttämättä toteuteta.

Ennen testamentatun omaisuuden siirtämistä on tehtävä ositus perinnönjättäjän ja lesken omaisuuden välillä. Jos perinnönjättäjä omistaa 90000 euroa ja leski 10000 euroa, jaetaan nuo ensin osituksen kautta tasan 50000 euroa leskelle ja 50000 euroa testamentin saajalle. Jos perinnönjättäjä haluaa estää omaisuutensa siirtymisen puolisolleen osituksen kautta, sitä varten on tehtävä avioehtosopimus.

Voit olla kiinnostunut myös näistä asiakirjamalleista!